StoryEditor

PLATI I NOSI Nesvakidašnja izložba i prilika za mlade umjetnike

‘Ovaj nam projekt daje nove prilike: vidljivost i širenje svojega rada, dijeljenje kontakata, a ako se nešto proda – to je šlag na torti‘, rekla je studentica Tea Lovirć

23/12/2022 u 19:10 h
<p><br />
Ulaz u prizemlje Meštrovićevog paviljona</p>
Ulaz u prizemlje Meštrovićevog paviljonaKRISTINA PETEK

Meštrovićev paviljon ovoga je tjedna ispunjen radovima mladih umjetnika. Zahvaljujući projektu "Plati i nosi", studenti Akademije likovnih umjetnosti i mladi članovi HDLU-a, izlažu i prodaju svoja djela. Uz umjetničke radove, posjetitelji mogu upoznati i njihove autore te s njima porazgovarati i razmijeniti kontakte. Projekt se do sada održao već dva puta.

Prvi doticaj sa scenom

"Jedan od glavnih razloga organizacije izložbe jest taj da umjetnici prodajom uspiju smoći sredstva za lakše financiranje školovanja. To nije jeftin studij. Brojni alati i materijali koji umjetnici koriste izuzetno su skupi. Ovo je prilika da studenti prodajom svojih djela poboljšaju svoje mogućnosti i kvalitetu studiranja", objašnjava koordinatorica jednog dijela izložbe, Martina Miholić.

image


Ulaz u prizemlje Meštrovićevog paviljona

KRISTINA PETEK

"Iz iskustva znam da ovo predstavlja veliku vrijednost za mlade umjetnike jer je ovo njihov prvi doticaj s publikom, klijentima i potencijalnim kupcima, ali i sa scenom. Neki se od njih prvi puta predstavljaju javnosti", ističe Miholić te dodaje i da velik broj umjetnika ostaje u kontaktu sa svojim kupcima.

Svoja djela izlaže ukupno 76 umjetnika koji su na izložbu dospjeli selekcijom. Marlen Ban, studentica Likovne akademije kaže da su radovi koje izlaže proces od otprilike dvije do tri godine. Svoju umjetnost želi učiniti što dostupnijom širem broju ljudi. Neki si možda ne mogu priuštiti skupe umjetnine, no zato je izradila torbe s printovima svojih radova koje su povoljnije. 

Komunikacija umjetnika i kupaca

"Tako će ljudi moći imati dio suvremene umjetnosti koju će nositi sa sobom", objašnjava Ban.

"Lijepo je biti ovdje i izlagati svoje radove u domu umjetnosti jer je HDLU vjerojatno vrhunac umjetnosti u Hrvatskoj", kaže Tea Lovrić, studentica Akademije.

image


Prizemlje Meštrovićevog paviljona mjesto je izložbe studentskih radova

KRISTINA PETEK

"Ovaj nam projekt definitivno daje nove prilike: vidljivost i širenje svojega rada, dijeljenje kontakata, a ako se nešto proda – to je šlag na torti", dodaje Lovrić.

Inspiracija za ovu prodajnu izložbu došla je od dugogodišnjeg projekta Cash and Carry koji se održava na Akademiji Likovnih umjetnosti. Na klasičnim izložbama umjetnici nisu prisutni čitav dan, ali ovdje je takva praksa jer se na taj način stvara komunikacija između umjetnika i kupaca, a to je, kako Miholić kaže, bitno stvarati. 

Vezani članci
29. travanj 2024 09:02