StoryEditor

POBJEDE FAVORITA Aktualni Svjetski prvaci prvi osigurali eliminacijsku fazu natjecanja

Australija je ostvarila prvu pobjedu nakon 2010. godine, a mrežu su sačvali prvi put nakon 1974. godine

Autor:
Global
27/11/2022 u 14:59 h
<p>26.11.2022.<br />
FOTO: Freepik<br />
Francuska - Danska<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
26.11.2022. FOTO: Freepik Francuska - Danska Zagreb, HrvatskaFREEPIK

SKUPINA D

Tunis - Australija 0:1

Duke 23'

Uz jutarnju subotnju kavu započela je utakmica Tunisa i Australije. Dvoboj momčadi kojima je jedini imperativ ove utakmice bila pobjeda te su se tako i postavile na terenu. U prvom poluvremenu s nekoliko konkretnih prilika više je pokazala Australija, te je taj trud urodio plodom u 23. minuti utakmice kada je Mitchell Duke odlično reagirao na jedan ubačaj s lijeve strane. Nakon male promjene kretnje lopte ubačaj je završio savršeno pripremljen te ga je on sjajnim trzajem glave pospremio u mrežu.

Taj pogodak se na kraju pokazao prevagom, momčad Tunisa preuzela je inicijativu u drugom poluvremenu i konstantno tražila preokret u utakmici, ali ih je manjak kvalitete iznevjerio te je Australija upisala velika tri boda koja bi se mogla pokazati ključnima za nastavak prvenstva. Ovom pobjedom Australci su upisali svoju prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima od 2010. godine te su uz to prvi put sačuvali čistu mrežu od 1974. godine.

Francuska – Danska 2:1

Kylian Mbappe 61', 86' /Andreas Christensen 68'

U drugome susretu skupine D, odigrao se derbi suparnika iz grupe ovogodišnje Lige nacija - Francuza i Danaca. Obje momčadi od prve minute krenule hrabrim i agresivnim tempom, no Francuzi su za nijansu bili bolji u stvaranju šansi od čvrsto postavljenih Danaca. Iako su imali nekoliko odličnih prodora Danci nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti francuskim vratima u prvome dijelu.

Već početkom drugog poluvremena moglo se je vidjeti da danska obrana više nije neprobojna te su Francuzi stalno se "šuljali" Dancima oko njihovog šesnaesterca. Francuski prodori su pridonijeli rezultatu te je tako Francuska u 61. minuti nakon pogotka Kyliana Mbappea ušla u vodstvo. Pogodak nije obeshrabrio Dance koji su počeli uzvraćati novim prodorima i opasnim prilikama. U 68. minuti, nakon ubačaja iz kuta Danci su izjednačili rezultat pogotkom Andreasa Christensena. U nastavku utakmice, Francuzi su imali sve više šansi i prilika. Danci su se dobro držali sve do 86. minute kada je Mbappe brzim prodorom pogodio za konačnih 2:1.

SKUPINA C

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Piotr Zielinski 39', Robert Lewandowski 82'

U drugom kolu skupine C susreli su se Poljska i Saudijska Arabija. Poljska je prije početka susreta bila očigledan favorit, no Saudijci su se pokazali kao iznenađujuće kompaktna momčad. Nakon remija s Meksikom, Poljaci su tražili pobjedu da bi ostvarila lakši plasman u eliminacijsku fazu natjecanja. Saudijcima je ova utakmica također bila važna. S nova tri boda osigurali bi prvo mjesto u skupini i prolazak dalje, no unatoč porazu još uvijek imaju veliku šansu za prolaz dalje.

Poljska je od početka bila pod pritiskom, ali u 38. minuti, nakon prodora Roberta Lewandowskog u šesnaesterac i njegove asistencije poljskom suigraču Piotru Zielinskom Poljska, dolazi do vodstva. Pred sam kraj prvog poluvremena, Poljaci rade prekršaj u vlastitom šesnaestercu te je dosuđen kazneni udarac za Saudijce koji ga nisu uspjeli iskoristiti. Nisu odustajali te su pokušavali izjednačiti rezultat i vrlo malo je nedostajalo da na semaforu piše 1:1. U 82. minuti, saudijska momčad radi grešku blizu svog gola gdje je Lewandowski mirno ispratio pogrešno dodavanje te iskoristio poklon Saudijske obrane i podebljao vodstvo Poljaka. Lewandowskom je ovo prvi gol na Svjetskom prvenstvu u njegovoj karijeri.

Argentina – Meksiko 2:0

Lionel Messi 64', Enzo Fernandes 87'

Argentina je u utakmicu s Meksikom ušla s imperativom pobjede. iako su dominirali većim dijelom prvog poluvremena nisu stvorili konkretnu šansu za pogodak. Očekivala se tvrda utakmica, a tako je i bilo. Iznimno čvrstu igru puštao je talijanski sudac Daniele Orsato, a dosudio je čak 16 prekršaja. Meksikanci su imali više prilika, no ni oni nisu uspjeli napraviti ništa konkretno prema argentinskim vratima. Sveukupno smo u prvom dijelu mogli vidjeti tek četiri udarca prema vratima od kojih je tek jedan argentinski, dok je Meksiko jedini zaprijetio prema okviru.

U drugom poluvremenu gledali smo drugu utakmicu. Argentina je dominirala terenom. Meksikanci praktički nisu prešli centar, a sve je na naplatu došlo u 64. minuti. Leo Messi milimetarski preciznim udarcem pogađa malu mrežicu Guillerma Ochoe i ponovno spašava Argentinu. Na 2:0 povisio je Enzo Fernandes koji se krasnim driblingom riješio čuvara te postigao preijep pogodak. Meksiko je tako s dva pogotka u mreži došao do brojke od 100 primljenih pogodaka na Svjetskim prvenstvima, no i dalje imaju šansu za prolazak skupine.

Pišu: Tomislav Dragobratović i David Novak

Vezani članci
06. svibanj 2024 17:55