StoryEditor

POŠUMLJIVANJE POŽARIŠTA Na Mosoru održana volonterska akcija Boranka

Sljedeći korak je područje Trogira koje će se, prvi puta, pošumljivati iduće subote

25/09/2022 u 17:23 h
13981
Pixabay

Čak 150 splitskih srednjoškolaca i izviđača, redom volontera, ove je subote sudjelovalo u Boranki, najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta. Ova se akcija tako održala po 30. put, a mladi volonteri svoj su trud ovoga puta uložili u prostor Mosora, prenosi Hina.

Iako su volonteri većinom bili učenici i nastavnici V. gimnazije "Vladimir Nazor", Prirodoslovne škole i Pomorske škole iz Splita te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca "Spinut", iz godine u godinu ova akcija bilježi i sve veći odaziv stranaca, pa su tako u ovoj akciji sudjelovali i volonteri iz Nizozemske. Zahvaljujući svima njima, područje Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita počelo se oporavljati od požara koji je 2017. izbio na Mosoru, kada je u potpunosti ostalo bez šume.

Da se dobar glas daleko čuje pokazuje činjenica da su se i druge europske države ugledale na Boranku, a u povijesti Hrvatske ona je i najnagrađivanija neprofitna kampanja. Savezu izviđača Hrvatske 2021. dodijeljena je vrijedna europska nagrada "Europski građanin" za 2020. godinu, a koja se dodjeljuje "pojedincima i organizacijama za inicijative koje jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima", napisali su na stranici Saveza.

Boranka je u protekle četiri godine okupila 8.500 volontera, a sve njih posljednjih godina podržavaju razne institucije. Naime, zadatak Hrvatskih šuma je pribaviti sadnice i drugi sadni materijal, ali i prenositi svoja praktična znanja volonterima. Bave se i stručnim nadzorom sadnje. Logističku podršku u organizaciji pošumljavanja pruža Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), a Ravnateljstvo civilne zaštite pruža alat i opremu za sadnju.

Na terenu je i Crveni križ koji brine o mogućnim ozljedama, a Grad Split pobrinuo se za prijevoz sudionika. Sljedeći korak je područje Trogira koje će se, prvi puta, pošumljivati iduće subote.

Vezani članci
02. svibanj 2024 10:25