StoryEditor

STUDENTSKI IZBORI Izabrani novi predstavnici Studentskog zbora FPZG-a

‘Mi smo fakultet na kojem je ponajbolja izlaznost‘, istaknuo je predsjednik Izbornog povjerenstva Višeslav Raos

31/03/2023 u 14:36 h
14587
PIXABAY

Od prijavljenog 41 kandidata za Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti, izabrano je 24 predstavnika. Sa Zug liste u Zbor je ušlo deset kandidata, s Nezavisne liste njih 11 te tri neovisna kandidata, objavljeno je na stranici fakulteta. 

Izbori prošli korektno

Profesor Višeslav Raos, predsjednik Izbornog povjerenstva, rekao je da je sam proces izbora prošao korektno.

"Mi smo i dalje fakultet na kojem je ponajbolja izlaznost. 2019. godine je bila najbolja izlaznost, nekih 33 posto, dok je sada nešto manje - 30,4 posto. Naravno bilo bi bolje da je bila veća izlaznost", rekao je Raos.

Studenti i studentske udruge mogu podnijeti pisane prigovre na privremene rezultate u idućih osam dana. Nakon što se Povjerenstvo za prigovore napravi provjeru, bit će objavljeni i službeni rezultati izbora.

"Tijekom dva dana izbora dobivali smo razne usmene komentare od nekih kandidata, ali čekamo pisane prigovore. Ono što sam usmeno saznao je da su neki kandidati međusobno implicirali da suprotni kandidati na fakultetu motiviraju druge studente da dođu glasati, ali ih nekako u pozadini pokušavaju privući na svoju stranu", istaknuo je Raos.

'Trebamo biti primjer'

Svi kandidati su dva tjedna prije izbora predstavili svoje programe da bi studenti mogli izabrati kandidate s čijim se programom najviše slažu. Student politologije i kandidat Nezavisne liste, Dorian Mutapčić, rekao je da je pomalo razočaran izlaznošću na izbore.

"Kao studenti Fakulteta političkih znanosti, upravo mi trebamo biti primjer ostatku države po pitanju izborne participacije te izbornog procesa u cjelini. Smatram da su ljudi većinom glasali za ljude koje poznaju što je rezultiralo miješanim sastavom izabranih kandidata", rekao je Dorian.

Tako smatra i Maristela Baričević, studentica novinarstva, jedna od članica zug liste.

"Iako je cilj svake liste bio da svaki glasač zaokruži sve njihove članove, jako je teško to postići. Čak ni program zasebne liste više ne igra ulogu. Vjerujem da se dosta studenata premišljalo izaći ili ne izaći na izbore, ali mi je drago za one koji ipak jesu", kazala je Maristela. 

Dominik Krapljan, student politologije i nositelj Zug liste, smatra da je ove godine bio povećan interes za studentske izbore.

"Puno kandidata se odlučilo kandidirati, vodile su se kampanje na društvenim mrežama i na fakultetu. Svi kandidati su prikupili puno glasova i bili blizu ulaska u novi saziv zbora, a u slučaju ovako malih razlika svaki glas i svaka okolnost igraju ulogu", napomenuo je Dominik.

Za početak - ukidanje plaćanja usluga referade

Studentski zbor s radom kreće u novoj akademskoj godini.

"Teško je reći odakle ćemo početi, ali fokus će definitivno biti na adekvatnoj podršci studenticama i studentima, praksi, pitanju rokova, digitalizaciji, plaćanju fakulteta u više rata te transparentnosti i otvorenosti Zbora", rekao je Dorian.

Baričević smatra da bi prva stvar bila ukidanje plaćanja usluga referade.

"Prijepis ocjena bi za svakog studenta trebao biti besplatan. Odmah nakon toga bitna je obavezna praksa, i za politologiju i za novinarstvo. Kada studenti dožive struku iz prve ruke, studiranje i diploma dobivaju još veću težinu", zaključila je Maristela.

Vezani članci
29. travanj 2024 04:02