StoryEditor

ZLATNI GLOBUSI 2023. Kritičari predvidjeli nagradu za Austina Butlera

12/01/2023 u 07:52 h
14556
FREEPIK

Na ovogodišnjoj 80. dodjeli nagrade Zlatni globus razloga za slavlje imao je redatelj Steven Spielberg i ekipa filma The Fabelmans, koji je proglašen najboljim filmom u kategoriji drame, dok je u kategoriji mjuzikla ili komedije najboljim filmom proglašen The Banshees of Inisherin, prenosi CNN

Zlatni globus za najboljeg glumca u filmu osvojio je Austin Butler za ulogu Elvisa Presleyja, što su predvidjeli mnogi kritičari. Uspješno noć imao je i Tár jer je Zlatnim globusom za ulogu dirigentice Lydie u tom filmu nagrađena glumica Cate Blanchett. Najboljim glumcima u dramskim serijama proglašeni su Zendaya za ulogu u seriji Euphoria i Kevin Costner u Yellowstoneu.

Voditelj ovogodišnje dodjele bio je poznati komičar Jerrold Carmichael, a jedan od prezentera bio je redatelj Quentin Tarantino. 
Posljednje dvije dodjele bile su obilježene brojnim skandalima zbog čega su nagrađeni pali u drugi plan. Naime, Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), koje je i organizator dodjele, optuženo je za korupciju i rasizam. Zbog toga je NBC otkazao prošlogodišnji prijenos, a za ovogodišnje emitiranje postavljeno je nekoliko uvjeta, piše The Guardian.

Naime, zatraženo je da se osim bijelaca u dodjelu angažiraju i ljudi drugih rasa. Tako je za voditelja odabran komičar Carmichael te su odabrani konzultanti iz različitih dijelova svijeta. Također, uvedena je i telefonska linija koja bilježi neprimjereno ponašanje te novi članovi izborničkog tima. Nominacije su predstavile Helen Hoehne, predsjednica HEPA-e, te glumice Mayan Lopez i Selenis Leyva, a nominirano je bilo po pet kandidata u ukupno 27 kategorija.

Vezani članci
04. svibanj 2024 15:41