StoryEditor

‘NE ZAMJERI, BAŠ SI LIJEPA‘ Kad je u pitanju zaštita privatnosti, tvrtke bi trebale napraviti i više od onoga što traži zakon

Za osnovane tužbe, tvrtke su obvezne ispraviti propust i osigurati da se više ne ponove

15/01/2023 u 17:36 h
14504
PIXABAY

"Nemoj zamjeriti na javljanju, ali morao sam jer si prekrasna cura", glasila je poruka vozača Bolta koju je poslao studentici čiji su podaci poznati redakciji. Iako na prvu može zvučati kao običan kompliment, tom je porukom prekršeno pravo na privatnost i zaštitu podataka.

Nenametljivi taksist

Studentica je naručila vožnju Boltom do Autobusnog kolodvora u Zagrebu. Po njezinoj procijeni, vozač je imao više od 35 godina. Na njegove pokušaje razgovora je kratko odgovarala.

"Zaključio je da putujem doma za praznike i nisam ga ispravljala, nije bilo potrebe", kazala je djevojka.

Nepunih sat vremena nakon što ju je taksi ostavio na odredištu, stigla joj je poruka s nepoznatog broja. Vozač joj se odlučio javiti na WhatsApp, a prepoznala ga je po fotografiji na profilu. Odlučila je ne reagirati na poruku jer tijekom vožnje nije bio nametljiv kao neki vozači koje je ranije znala susretati. Da se nastavio javljati sigurno bi ga prijavila, kazala je studentica.

image

Poruka taksista

PRIVATNA ARHIVA

Drukčije je reagirala djevojka iz Srbije koja je prošlo ljeto naručila dostavu hrane iz Wolta. Dostavljač koji joj je donio ručak odlučio je iskoristiti kontakt koji je ostavila te joj se sutradan javio. Ostala je iznenađena porukom i prijavila ga je poslovnici Wolta. Ondje su mu umjesto upozorenja ili druge blaže mjere uručili otkaz.

Kompanije trebaju na transparentan način objasniti korisnicima za što će se koristiti njihovi podaci

U Općoj uredbi koja vrijedi na području Europske unije zaštita osobnih podataka pri obradi definirana je kao temeljno ljudsko pravo. Tvrtka koja ga prekrši u Hrvatskoj može biti kažnjena iznosom u vrijednosti do četiri posto njezinog prošlogodišnjeg prihoda na svjetskoj razini.

U Hrvatskoj se takve slučajeve može prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Korisnik od njih može zahtijevati da interveniraju ako osoba odgovorna za pogrešku u zaštiti podataka samostalno ne prizna odgovornost. Agencija za nezakonitu obradu osobnih podataka može upozoriti prekršitelja, zabraniti mu daljnju obradu podataka ili ga novčano kazniti.

"U 2022. godini smo dobili četiri pritužbe na službe za dostavu i taksiste", rekli su iz AZOP- a.

Tvrtkama stalo do ugleda

Stručnjak za zaštitu osobnih podataka i osnivač platforme za upravljanje privolama (kolačićima) na internetu Duje Kozomara istaknuo je da Uredba EU, osim sankcija, žrtvi omogućuje nadoknadu štete.

"Zahvaljujući toj uredbi u nekoliko država Europske unije već su podignute kolektivne tužbe protiv najvećih tehnoloških tvrtki", kazao je Kozomara.

Smatra da ozbiljne kompanije kao što su Uber i Wolt moraju inzistirati na tome da zadrže klijentovu privatnost. Osim svih obveza nametnutih GDPR-om, one bi trebale napraviti i više od onoga na što ih obvezuje zakon.

"Organizacije trebaju imati uspostavljene procedure da prilikom pritužbi korisnika mogu u što kraćem roku interno provjeriti je li doista došlo do kršenja Uredbe", kazao je stručnjak Kozomara te dodao da tek na temelju toga tvrtke mogu odgovoriti klijentu i ispraviti propust ako je do njega došlo.

Za osnovane tužbe, tvrtke su obvezne ispraviti propust i osigurati da se više ne ponove, dodao je. U protivnom se izlažu uništenju poslovnog ugleda koji većini tvrtki znači više od novčane kazne koju mogu dobiti.

"Problematične privole za privatnost ne valja trpati u isti koš", rekao je Kozomara.

Istaknuo je da bi tvrtke korisnicima trebale na transparentan način prezentirati za što će se sve koristiti njihovi podaci. Osim kršenja privola, Kozomara je istaknuo dodatne probleme vezane za zaštitu podataka. Privola za dijeljenje podataka s drugim tvrtkama u marketinške svrhe nije uvijek dovoljno informativna. Neke korisnike dizajnom pokušavaju nagovoriti na suglasnost, a samu dozvolu, za razliku od onogog trenutka kad ju dajemo, nije baš tako lako povući.

Vezani članci
26. travanj 2024 20:52