StoryEditor

PRIVATNOST PODATAKA Samo skini aplikaciju i daruj joj prvorođeno dijete

U nedostatku učinkovitije regulacije, same platforme često određuju koji su sadržaji prihvatljivi, a koji štetni

19/10/2022 u 09:21 h
14013
Freepik

Svima je poznato da se prilikom priključivanja bilo kojoj društvenoj mreži od korisnika očekuje prihvaćanje njezinih pravila. Ipak, vrlo često korisnici ta ista pravila ne pročitaju, već ih jednostavno potvrde i pristanu na sve što aplikacija od njih traži. No, rijetko se tko od njih odluči na čitanje uputa i pravila privatnosti – posebice zato što je za to potrebno skoro dva sata.

Da se čitanje uvjeta korištenja i politike privatnosti uglavnom preskače, potvrđuju i pojedina empirijska istraživanja. Iva Nenadić, asistentica na Fakultetu političkih znanosti koja se bavi regulacijom društvenih mreža, u tom kontekstu izdvaja zanimljivi znanstveni eksperiment u kojem su sudionici, koji nisu čitali uvjete korištenja za pristup imaginarnoj društvenoj mreži, pristali dati svoje prvorođeno dijete da bi se registrirali za korištenje.

TikTok prikupi, a rado i proslijedi

Najbolji primjer za takvu praksu je TikTok koji koristi više od milijardu ljudi. Istraživanje tvrtke za mobilni marketing URL Genius, pokazalo je da je, uz YouTube, TikTok društvena mreža koja najviše prati i pohranjuje korisničke podatke.

Osim podataka koje sadržaje korisnici gledaju ili objavljuju, TikTok ima pristup njihovoj dobi, spolu, okvirnoj lokaciji, IP adresi, povijesti pretraživanja pa sve do detalja o njihovom mobilnom uređaju ili sadržaju poruka. Osim zabrinjavajuće količine podataka koje prikuplja, TikTok ih često dijeli i sa stručnjacima i tvrtkama s područja oglašavanja, marketinga ili analitike.

Ako korisnici TikToka smatraju da se, primjerice, njihovi podaci obrađuju nezakonito, imaju pravo na nadoknadu štete. No, kako ističu iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), u tom je slučaju potrebno pokrenuti privatnu parnicu. S obzirom na to da su korisnici TikToka uglavnom djeca i mladi, napominju da je u Hrvatskoj obrada osobnih podataka zakonita ako dijete ima najmanje 16 godina.

'ONLINE PLATFORME PROMOVIRAJU SE KAO MJESTA SLOBODE IZRAŽAVANJA, A RIJEČ JE O PRIVATNIM KORPORACIJAMA KOJE SU VOĐENE POSLOVNIM INTERESIMA'

"Ako je dijete ispod dobne granice od 16 godina, takva je obrada zakonita samo ako, i u mjeri u kojoj je privolu dao ili odobrio roditelj, odnosno skrbnik", napominju iz AZOP-a.

U tom kontekstu, u pitanje se dovodi potreba za boljom regulacijom. Iako je većina velikih društvenih mreža, uključujući i TikTok, već regulirana u nekim područjima djelovanja, u mnogima još uvijek nije i praktički mogu raditi što žele.

"S jedne strane, društvene mreže su gotovo svima omogućile 15 sekundi slave i status influencera, a s druge strane su kreirale okruženje u kojemu je privatnost aorist i u kojemu su ljudi prezasićeni informacijama i vijestima koje dolaze iz više ili manje vjerodostojnih izvora", ističe Nenadić. Naglašava da su mreže "algoritamski sortirane da zadrže našu pažnju, a ne da nam pomognu razumjeti kompleksnost svijeta u kojemu živimo".

Privid regulacije zbog velike moći

U Europskoj uniji trenutačno postoji određena regulacija, no pitanje je koliko se učinkovito provodi. Riječ je o Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka koja zahtjeva od online platformi da u samom dizajnu i zadanim postavkama imaju zaštitu privatnosti korisnika. Kada su u pitanju djeca mlađa od 16 godina (na TikToku 13), roditelji bi trebali dati privolu za obradu podataka, pojašnjava Nenadić. No, vrlo se često korisnici registriraju lažnim podacima i tako varaju sustav.

Regulacija sa sobom povlači i pitanje ograničavanja slobode govora koja je posebice izražena na TikToku kao jednoj vrlo kreativnoj platformi. Nenadić upravo to izdvaja kao problem današnjice.

image

Iva Nenadić, asistentica na FPZG-u

PRIVATNA ARHIVA

"Online platforme promoviraju se kao mjesta slobode izražavanja, a zapravo je riječ o uglavnom privatnim korporacijama koje definiraju vlastite uvjete korištenja i primarno su vođene vlastitim poslovnim interesima", komentira Nenadić situaciju u kojoj globalne tehnološke korporacije imaju veliku moć u području oblikovanja javnog mnijenja, a gotovo nikakvu odgovornost.

U nedostatku regulacije, odnosno javnog nadzora njihovog djelovanja, same platforme određuju koji su sadržaji prihvatljivi, a koji štetni. Takva praksa očituje se u čestom uklanjanju videa s TikToka. Između travnja i lipnja ove godine uklonjeno je više od 113 milijuna videozapisa, od čega je dio uklonjen automatizacijom, odnosno bez ljudskog nadzora. Razlozi uklanjanja su brojni, no najčešće se spominju sigurnost maloljetnika ili sadržaji koji nisu u skladu s njihovim uvjetima korištenja.

AKO KORISNICI TIKTOKA SMATRAJU DA SE NJIHOVI PODACI OBRAĐUJU NEZAKONITO IMAJU PRAVO NADOKNADE ŠTETE I TREBAJU POKRENUTI PRIVATNU PARNICU

Sukladno tome, važno je podizati razinu svijesti kod korisnika o važnosti čitanja politika i uvjeta korištenja na koje pristaju gotovo bez razmišljanja. Tako se najjednostavnije prisjetiti da se jednom objavljene informacije nikada ne mogu potpuno izbrisati.

"Čini mi se i kao da zaboravljamo ili ignoriramo da još uvijek imamo izbor koristiti ili ne koristiti neku društvenu mrežu. Ne smijemo izgubiti tu slobodu izbora", zaključuje Iva Nenadić.

Vezani članci
25. travanj 2024 15:49