StoryEditor

DJ FRIX Danju učenje za ispite na FER-u, noću gaža s Darom Bubamarom

Svestrani student otkrio nam je prednosti i nedostatke posla koji traži podosta odricanja

Autor:
Ana Adam
21/05/2024 u 22:00 h
<p>DJ FRIX</p>
DJ FRIXPRIVATNA ARHIVA

Imati 20 godina, probijati se kao DJ i paralelno biti redovan student na jednom od "težih" fakulteta poput FER-a. Sve to opisuje Frana Penavu, koji istovremeno briljira na svojoj mikseti i na fakultetu, a u glazbenim je krugovima poznatiji kao DJ Frix.

Kada si krenuo s DJ-anjem i zašto?

Krenuo sam prije otprilike godinu i pol dana, kad sam završio srednju školu. Stariji brat (DJ Pepsi) koji to radi već dulje vrijeme me "ubacio" u to. Svidjela mi se zarada i zabava i zato sam počeo.

Gdje smo sve mogli čuti tvoje mikseve?

Nastupao sam u raznim gradovima u Hrvatskoj, primjerice, u Zagrebu, Svetoj Nedjelji, Ivanić-Gradu, Bjelovaru, Koprivnici, Zaboku, Varaždinu...Ovo ljeto idem raditi na more, u Povljanu i u Biogradu na Moru. Što se tiče klubova i lokala, izdvojio bih Roko, Johann Franck, Loco u Svetoj Nedjelji i Pivnicu Budweiser.

Možeš li izdvojiti neke suradnje i one koje bi volio ostvariti u budućnosti?

Osim s bratom, radio sam s bendovima i s Radojkom Adžić, poznatijom kao Dara Bubamara. U budućnosti bih volio surađivati s Barbarom Bobak. Jest da je ona više u narodnoj glazbi pa ne znam kako bih se DJ mogao uklopiti, ali smatram da bi mi to bilo veliko dostignuće.

Kako je došlo do suradnje s Darom Bubamarom?

Prijatelj koji je dulje u tom poslu me preporučio jednom vlasniku kluba gdje je ona nastupala i ja sam pristao na tu gažu. To je bilo dosta zahtjevno jer se i sat pomicao pa sam tamo radio osam sati, a proveo sveukupno između devet i deset sati dok se sve pripremilo. Mislim da sam dobro odradio i idući dan sam učio za faks jer je to bilo blizu ispitnih rokova.

Imate li ti i brat podršku roditelja, što kažu?

Pa definitivno da. Dobra je zarada pa roditelje ne tražim novac, ali roditelji su svjesni da taj posao ima prednosti i mane. Mana je to što je opasno i što stvarno ima svakakvih ljudi, ovisi od mjesta do mjesta gdje radim. Zna doći do konflikata, a jednom je čak skoro došlo i do fizičkog sukoba. Ako radim na nekom boljem mjestu, ima zaštitara pa ne dolazi do takvih stvari.

Gledaš li na brata kao partnera ili kao konkurenciju?

Više ga gledam kao partnera zato što iako on i ja radimo na istom mjestu ne gledam ga kao konkurenciju jer je on duže u tome i jednostavno nisam baš na njegovom nivou. Nadam se da ću mu jednog dana biti blizu. Nekoliko puta smo i zajedno nastupali i bilo nam je dobro.

Dosta ljudi misli da je lako biti DJ, da ne treba imati posebne vještine, što kažeš na to?

Ne bih rekao da je to točno, mislim da taj posao stvarno ne može raditi bilo tko. Prva stvar što se tiče tehničkog dijela, treba uložiti više od par mjeseci da bi se došlo na OK razinu, da bi netko mogao otići u neki klub i raditi da sve bude u redu. Primjerice, ja na tjednoj razini uložim četiri do pet sati za vježbanje, unaprjeđivanje, skidanju drugih pjesama. A druga stvar je to što treba biti mentalno pripremljen i biti spreman izbjeći konflikt i ulaženje u bilo kakvu raspravu s drugim ljudima da ne bi došlo do nekakvih problema.

Treba li uložiti puno novaca da bi se netko postao DJ?

Rekao bih da treba. Osobno sam do sada uložio sigurno dvije do tri tisuće eura. U to ulazi laptop, koji mi služi i za faks, ali sam ga prvenstveno kupio radi DJ-anja, treba mikseta, treba program, mikrofon, trebaju svi kablovi jer ne možete uvijek računati da će mjesto na kojem radite imati sve, ali nakon rada neko dulje vrijeme, to se sve isplati.

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44