StoryEditor

FABRIC8 Mladi dizajneri brendovima prkose trgovačkim lancima

‘Obrazovanje na Sveučilištu ne može teoretski pratiti količinu toga što mi odradimo u praksi‘, kaže suosnivač zadruge Denis Ristivojević
Autor:
Global.
07/09/2017 u 11:10 h

Iz želje da nakon studija dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu izađu kao zaposleni ljudi, osmero entuzijasta stvorilo je zadrugu. Još su studenti, a njihova je studentska zadruga jedina na ovim prostorima. Postoje već dvije godine, a za sebe vole reći kako djeluju kao "agenti" koji svojim članovima, većinom modnim dizajnerima, pomažu u plasiranju studentskih brendova na tržište.

"Samostalno je vrlo teško nešto pokrenuti. Potreban je golem i nepovratan kapital koji mlada osoba s tek završenim studijem nema. Zato smo mi ovdje. Brinemo se za mlade kako bi za fakulteta stekli praktična znanja o poduzetništvu i tako počeli sa svojim poslovanjem", kaže suosnivač zadruge Denis Ristivojević (25).

Uzeli stvar u svoje ruke

‘Zašto je neki brend iz trgovačkog centra bolji od nečega što je lokalno proizvedeno, što su proizveli studenti, što je i društveno korisno? To se stalno pitamo. Hiperprodukcija je uništila sve male obrte, trgovački su nas lanci pojeli. Želimo osvijestiti ljude za pametnu kupnju‘, govori Josipa Vurnek

Odabrali su zvanje modnih dizajnera, a da bi ostvarili svoj puni potencijal, svjesni su da im je potrebna podrška cijele modne industrije. Zbog toga je, kažu, važno razmišljati i djelovati multidisciplinarno, što im kao studentima na TTF-u nije omogućeno teorijom, a još manje praksom.

"Modni dizajneri većinom ne znaju osnove ekonomije, biznisa, marketinga i prava, iako je to znanje za naše područje potrebno", objašnjava nam Denis. Dodaje kako Fabric8, spajajući akademsko i društveno poduzetništvo, svojim članovima omogućuje brz i učinkovit proces učenja onih vještina koje neće naučiti na fakultetu.

"Obrazovanje na Sveučilištu ne može teoretski pratiti količinu toga što odradimo kroz praksu", nastavlja Denis. Ova zadruga nije stoga ograničena samo na dizajnere, ali žele surađivati samo s ljudima koji su voljni raditi i završiti sve projekte. Govore nam kako su im potrebni ljudi i s drugih fakulteta, posebice s FER-a, likovne i glazbene akademije te novinarstva.

Foto: Anđela Vidić

"Nije poanta da svi znaju sve. Ovdje smo da zajednički osmislimo rješenja i pomognemo jedni drugima", govori Denis. Nisu tu samo za poslovni dio nego se zauzimaju i za bolje društvo, koje neće njegovati poremećene vrijednosti. Potiču lokalnu proizvodnju afirmacijom svakog mladog dizajnera. Govore nam da ne kupuju u velikim trgovačkim lancima jer smatraju neprihvatljivim da odjeća stoji manje od sendviča.

"Zašto je neki brend iz trgovačkog centra bolji od nečega što je lokalno proizvedeno, što su proizveli studenti, što je i društveno korisno? To se stalno pitamo. Hiperprodukci ja je uništila sve male obrte, trgovački lanci su nas pojeli. Želimo osvijestiti ljude za pametnu kupnju", govori Josipa Vurnek (24), također osnivačica zadruge Fabric8.

Reinvestiraju dobit

[caption id="attachment_4178" align="alignright" width="200"] Foto: Privatna arhiva

Zadružni oblik poslovanja nisu odabrali slučajno. "Takav smo oblik stvorili prema uzoru na Europu, gdje su zadruge ustavno zaštićene, što nije slučaj u Hrvatskoj. One su vani svakodnevna pojava, ali niti jedna nije u takvom hibridnom obliku kakav mi predstavljamo. Mi smo spona između mladih kreativaca i tržišta", objašnjava Josipa. Svu dobit koju ostvare reinvestiraju u nove projekte, materijale ili opremu.

"Zato smo mi i društveni poduzetnici, a naša zadruga je neprofitnog karaktera. Svi rade volonterski, ali svaki član u zadruzi ima određen postotak vlasništva", objašnjava Josipa Vurnek, jedina zaposlena u tvrtki. Dodaje kako svaki član svojim dolaskom pridonese članskim ulogom koji im se vraća kad odluče oti- ći. Osim što su društveno korisni, razmišljaju i ekološki. Sav višak materijala ne bacaju, nego ga koriste za neke druge projekte. Redovito surađuju sa Sveučilištom u Zagrebu, a posljednje su FER-ovu pjevačkom zboru uniforme za nastup.

Kolekcija ponosa

Svaki njihov komad odjeće rađen je prema mjeri naručitelja. Kreiraju za novorođene, mlade, starije, žene i muškarce, i to za sve prigode. Posebno su ponosni na zadružni brend Fabric8 koji je namijenjen većinom mladima. U dvije godine postojanja izbacili su sedam kolekcija odjeće, desetak kolekcija modnih dodataka i jednu nakita. Kupci najviše vole njihove unikatne ruksake, a kada ih ugledaju na ulicama na nepoznatim osobama, srce im je, govore, veliko kao kuća.

28. travanj 2024 22:16