StoryEditor

KOMENTAR Hvala premijeru što nam je objasnio struku: ako kritiziramo - bahati smo plaćenici

Premijer i predsjednik svojim istupima narušavaju nezavisnost medija

Autor:
Global.
02/06/2021 u 17:01 h
"To nisu nepristrani mediji. To su plaćenici koji su zaduženi da gade jednu političku opciju", rekao je premijer Andrej Plenković za medije koji su se usudili kritički komentirati njegovu stranku. "Znam, pa normalno da znam", odgovorio je kratko i jednostavno na pitanje novinarke kako on to zna.

Rasprave političara na razini stočnog sajma

Da, te ozbiljne optužbe i djetinjasti argumenti riječi su jednog predsjednika Vlade. Predsjednika koji verbalno napada i političkog komentatora Dražena Lalića koji se usudio kritički razmišljati i svoje mišljenje javno iznijeti na komercijalnoj televiziji. Zna li Plenković što znači medijska sloboda i hoće li mu netko javiti da je Hrvatska demokratska država u kojoj svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje? Čovjek bi se mogao zapitati okrivljava li ovim napadima Lalića i novinare za neuspjeh HDZ-ova kandidata Davora Filipovića na lokalnim izborima? Prema mišljenju premijera, RTL Laliću "daje pare ne bi li dva dana prije drugog kruga gadio Filipovića na najgori mogući način". Umjesto da krivce traži u drugima, mogao bi razmisliti što su on, njegova stranka i njihov kandidat krivo napravili i što bi u budućnosti mogli popraviti. Možda im ego to ne dopušta? Unatoč ovoj novoj Plenkovićevoj "provali", mislim da smo svi već navikli da rasprave, rječnik i argumenti naših političara više sliče na raspravu na nekom stočnom sajmu negoli ljudima koji predstavljaju i vode našu zemlju. Tako je i predsjednik Zoran Milanović nedavno napao HRT i nazvao ih "plaćenicima jedne političke opcije", a prije nekoliko mjeseci prozvao je i političkog komentatora Žarka Puhovskog. Još davno smo u školi naučili da se dva istoimena pola magneta odbijaju, pa nije teško shvatiti međusobne verbalne napade Milanovića i Plenkovića - isti su.

Novinari propitkuju ono što očito ne bi trebali

Novinari su im očito trn u oku jer govore ono što oni ne žele da javnost čuje i propitkuju stvari koje očito ne bi trebali. Kritiziraju ono što je njima "svetinja". Prema premijerovim riječima, novinari su postali prebahati. Koliko su samo zli ti novinarski plaćenici, kad se uopće usude nešto preispitivati? A preispitivati vlast je vjerojatno jednako kao mrziti ovu zemlju, bar to tako mnogi naši vrli političari na kraju prezentiraju. Ali treba reći istinu, i ne - za nju nismo plaćeni. I Plenković i Milanović pa i mnogi njihovi kolege se, s obzirom na svoju poziciju, ponašaju krajnje neprimjereno i svojim istupima blate novinarsku struku i profesionalizam, a da se ne govori o utjecaju na slobodu izražavanja. Želi li se tako zastrašiti medije? Nije pitanje samo kakva budućnost s ovakvim državnicima čeka novinarsku struku, nego i kakva budućnost čeka ovu demokratsku državu?
18. travanj 2024 08:50