StoryEditor

Suvremeni ples je super - negdje drugdje

Autor:
Global.
11/09/2017 u 16:17 h

Biti umjetnik je krvavo. Godine rada, truda, znoja, suza i polomljenih kostiju (ako se bavite plesom) trebaju se kad-tad isplatiti. Međutim, ako zasjednete u prostorije Zagrebačkog plesnog centra koji već gotovo godinu dana plače nad demonskim čelnicima grada Zagreba koji ga je pripojio ZKM-u, vidjet ćete da, osim jedne ili dvije doista kvalitetne predstave - nema ničega.

Nedavno su započeli s projekcijama nečega što su nazvali "plesnim filmom". Ako se bavite ili ste se bavili plesom, posebno suvremenim, možete shvatiti kako u samom pokretu ima mnogo više promišljanja nego što se čini na prvu, pa nije ni očekivano da ćete gledati "Step Up 2".

No, kao da sam suvremeni nije dovoljno apstraktan široj publici, pa na takve događaje dođe samo plesna publika koja očekuje nešto više od nerazumljive animacije i rasprave koju moderatorica ne zna ni početi, kamoli pretvoriti u diskusiju.

Nije tu riječ o potpunoj komercijalizaciji, ali u kapitalističkom društvu u kojem se pravimo da jesmo - ona je, u određenoj dozi, važna

Ako pratite ikoji spektar popularne kulture, možete vidjeti kako suvremeni ples ulazi na vrlo široka vrata u nju, ali u svijetu. Kao prvi primjer tu su svi videospotovi pjevačice Sie. Zašto se ne gledaju ti spotovi i zatim raspravlja koje sve tehnike se koriste, što u snimanju, a što u samom plesu? Nije tu riječ o potpunoj komercijalizaciji, ali u kapitalističkom društvu u kojem se pravimo da jesmo - ona je, u određenoj dozi, važna.

Onda se kuka o tome kako zločesti grad ne daje novac. Kuka se kako nikoga ne zanima suvremeni ples. Istodobno Akademija dramske umjetnosti dobiva nove generacije suvremenih plesača svake godine i otvara se sve više plesnih škola u Hrvatskoj.

Fantazirati o plesu kao nadumjetnosti koju razumiju samo vrlo umjetnički nastrojene elite, a istodobno zahtijevati financijsku potporu koja ide iz džepa građana Zagreba koje se ni na koji način ne privlači u isti taj centar je nerealno, posebno u doba kada je ZPC doista jedina institucija u gradu, a možda i u državi, koja bi mogla educirati i privući druge bogatim i zanimljivim programom. A svi znamo da ga ima i da ga može biti.

27. travanj 2024 06:54