StoryEditor

KOREJSKA KULTURA Ma kakvi Samsung i Hyundai - Psy, BTS i Squid Game su zakon!

Profesorica Eun Gyeong negira da su samo mladi ‘poludili‘ za korejskom kulturom, na svojim tečajevima ima i učenike u 50-ima i 60-ima koji su veliki obožavatelji korejske kulture

Autor:
Lara Mihajlov
22/11/2022 u 16:40 h
<p>BTS<br />
 </p>
BTS  BIGHIT MUSIC

Ni 8500 kilometara udaljenosti ni potpuno drugačiji jezik nisu spriječili dio Hrvata da se s ostatkom svijeta uvuče u "korejsko ludilo". Hallyu, odnosno korejski val označava činjenicu da je korejska kultura u posljednjih nekoliko godina postala globalni fenomen. Ljudi diljem svijeta ludi su za korejskom glazbom, serijama, filmovima i hranom. Hallyu je, uz još 26 korejskih riječi, ušao kao pojam u Oxfordov rječnik engleskog jezika.

Kim Eun Gyeong, profesorica i predavačica na King Sejong Institutu u Zagrebu, objašnjava da je korejska kultura već duže vrijeme popularna diljem Azije, a u Hrvatskoj je svoj utjecaj počela širiti prije desetak godina. Uz pomoć društvenih mreža, kaže, korejska će kultura u budućnosti postati još popularnija. Iako većina smatra da su samo mladi ti koje je korejski val "poljuljao", profesorica Eun Gyeong objašnjava da godine nemaju nikakve veze. Na svojim tečajevima ima maloljetne polaznike, ali i učenike u 50-ima, 60-ima koji su veliki obožavatelji korejskih filmova, serija i k-drama.

image

Južna Koreja
 

PIXABAY

"U K-dramama je većinom naglasak na ljubavi, poštenju i dobrim odnosima i djelima. To je ono što mi se najviše sviđa. Zbog K-drama sam se počela interesirati za korejsku kulturu općenito, a pogotovo za njihovu hranu jer u dramama uvijek jedu nešto fino", kaže studentica Klara Krenek.

Brendirana kultura

Rastuća kulturna moć Južne Koreje nije se dogodila preko noći, već je nastajala desetljećima. Dal Yong Jin u svojoj knjizi "Transnational Hallyu" objašnjava da je korejska vlada od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća odlučila kulturnu industriju učiniti dijelom nacionalne ekonomije. Tadašnja ekonomija se većinom oslanjala na konglomerate poput Samsunga i Hyundaija pa je vlada odlučila od njih tražiti pomoć pri financiranju zabavne industrije, pri čemu će i oni imati korist. Tako je 2014. godine južnokorejska vlada dodijelila jedan posto svog godišnjeg proračuna kulturnim industrijama i prikupila čak milijardu dolara fonda za njegovanje popularne kulture.

Da su zaista uspjeli pretvoriti svoje kulturne proizvode u globalni brend potvrđuje i sama činjenica da profesorica Eun Gyeong predaje korejski jezik i kulturu u Zagrebu - u potpuno stranoj i drukčijoj zemlji, na drugom kontinentu. Institut je, u suradnji s Fakultetom hrvatskih studija u Zagrebu, otvoren u rujnu 2020. godine. Osim što na tečaju imaju priliku naučiti korejski jezik i kulturu, učenicima se omogućuju i razne radionice. Pripremanje korejskih tradicionalnih jela, učenje korejske kaligrafije, pripreme zelenog čaja, keramička umjetnost i igranje korejskih narodnih igara, poput igre lignje, samo su neke od aktivnosti koje se mogu isprobati na King Sejong Institutu.

Sve veći broj mladih u Hrvatskoj sluša i uživa u K-popu. Uz pomoć društvenih mreža, pogotovo TikToka, taj broj iz dana u dan raste i zajednica obožavatelja se širi

Korejske serije postale su globalni fenomen. Serija "Squid Game", obilježila je 2021. godinu, a s preko milijardu pregledanih sati u prvih 28 dana, bila je najgledaniji Netflixov sadržaj. Serija je masovno gledana i među Hrvatima, čak se 24 dana zadržala na vrhu liste deset najgledanijih sadržaja na Netflixu. I korejski su filmovi poznati diljem svijeta. Najbolja potvrda je korejski film "Parazit", redatelja Joon-ho Bonga, koji je 2020. godine osvojio čak četiri Oscara - za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju i originalni scenarij. To je ujedno i prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio titulu najboljeg filma.

Pandemija korejske kulture

Korejska je pop glazba (K-pop) glazbeni žanr koji uključuje razne stilove, od elektro popa, hip hopa, popa, rocka do R&B-a. Ukidanjem zakona o cenzuri koji korejskim umjetnicima zabranjuju pjevanje na engleskom, K-pop doživljava svoj procvat. Njegova popularnost raste s eksplozijom društvenih mreža. Svima dobro poznat Psyjev "Gangnam Style" postaje prvi video koji je prešao milijardu pregleda na YouTubeu.

image

Squid game

UNSPLASH

Tijekom posljednjeg desetljeća, K-pop je postao popularniji među mainstream zapadnjačkom publikom, ponajviše zahvaljujući velikom uspjehu BTS-a. Ovaj popularni boy band je prva K-pop grupa koja je sudjelovala na dodjeli nagrada American Music Awards, ali i na dodjeli Grammyja. Prvi su izvođači čija su tri albuma bila na prvom mjestu američke Billboardove ljestvice i to u istoj kalendarskoj godini, a Wall Street Journal 2020. godine proglasio ih je inovatorima godine. Grupa je nastavila s međunarodnim ljestvicama, obarajući rekorde i rasprodajući turneje diljem svijeta. Prema istraživanjima u Južnoj Koreji, ova grupa ekonomiji svoje zemlje donosi oko 3,6 milijardi dolara godišnje, a procjenjuje se da je prije pandemije 800.000 turista, odnosno sedam posto svih gostiju, posjetilo Južnu Koreju zbog ovog benda, prenosi Al Jazeera.

Sve veći broj mladih u Hrvatskoj sluša i uživa u K-popu. Uz pomoć društvenih mreža, pogotovo TikToka, taj broj iz dana u dan raste i zajednica obožavatelja se širi. Studentica Martina Rodić otkriva da ju je s korejskom kulturom upoznala prijateljica koja već duže vrijeme sluša K-pop.

Južnokorejska vlada od 2014. godine jedan posto godišnjeg proračuna daje kulturnim industrijama

"Svidjele su mi se pjesme jer ih nije strah eksperimentirati s novim zvukovima i melodijama zbog čega su zabavne za slušati, imaju odličnu glazbu", kaže Martina.

Istu strast prema K-popu dijeli i Andrea Gradiška koja je svoju K-pop priču započela tijekom lockdowna 2020. godine. Na YouTubeu je slučajno naišla na BTS-ovu pjesmu "Dynamite" koja joj se na prvu svidjela pa je odlučila poslušati još koji njihov hit i saznati više o grupi.

"Od tada nisam prestala slušati njihovu glazbu", kaže studentica i dodaje da se nada da će ih, osim preko YouTubea, jednom moći čuti i vidjeti uživo.

K-pop i zabava za sve generacije

Zbog nedostatka K-pop glazbe u hrvatskom eteru i noćnim klubovima, grupa hrvatskih studenata je 2018. godine odlučila uzeti stvari u svoje ruke i osnovati udrugu pod nazivom Korea Croatia Events (KCE). Ida Klemenčić, koordinatorica KCE tima, kaže da im je glavni cilj "pružiti zajednici ljubitelja korejske kulture kvalitetne evente, radilo se o popularnoj ili tradicionalnoj korejskoj kulturi te daljnje širenje korejske kulture u Hrvatskoj".

Udruga trenutno broji pet članova kojima je glavni zadatak organiziranje raznih evenata povezanih s korejskom kulturom. Smatraju da je korejska kultura puno više od K-pop-a pa su, osim K-pop zabava, odlučili organizirati razne plesne radionice i natjecanja, kulturne događaje, koncerte, karaoke, piknike, predavanja i slično. Također su surađivali i s CineStar i Cineplexx kinima na promociji filmova K-pop grupa BTS i Blackpink.

Što se tiče odaziva na događaje, Ida kaže da zainteresiranih uvijek ima te da je interes svake godine sve veći.

"Na događaje su nam znale doći i obitelji gdje su i starije i mlađe generacije uživale u posebnoj atmosferi kakva se može naći samo na K-pop partijima", otkriva.

Deset najpopularnijih K-pop grupa

BTS

EXO

Blackpink

NCT

Twice

TXT (Tomorrow x together)

Enhypen

Ateez

Stray Kids

Seventeen

Vezani članci
23. travanj 2024 22:05