StoryEditor

VRAĆA SE BIT ‘Nemamo nagrade jer se ne kompariramo, jer jedni od drugih učimo‘

Na 12. izdanju gostuju udruženja iz Srbije, Slovenije, SAD-a, Rumunjske te Izraela

08/10/2023 u 12:25 h
18010
KAZALIšTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH NOVI žIVOT

"Stao je život, podigle se granice, a kazališta pogasila reflektore i otišla u mirovanje. Bilo je strašno! Navikli na nastupe i probe ostali smo bez angažmana koji nam je činio smisao slobodnog vremena i poligon za umjetničku kreaciju", prisjećao se pandemije COVIDA-19 ravnatelj te glumac Kazališta slijepih i slabovidnih, Vojin Perić objašnjavajući zašto četiri godine nije bilo Međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih BIT – Blind in Theatre.

Sa svih strana svijeta - u Zagreb

Ovogodišnje 12. izdanje BIT-a održat će se od 9. do 13. listopada na Sceni Vidra, a obilježit će ga izvedbe sa svih strana svijeta. Gostuju: Udruženje slepih i slabovidnih Subotica iz Srbije, iz Slovenije dolaze Metka Pavšič u produkciji Mjesnog muzeja Idrija, Kazalište ARTSUP! iz SAD-a, Udruga slijepih Constanta iz Rumunjske te po prvi put Kazalište na Lagaát iz Izraela.

image
KAZALIšTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH NOVI žIVOT

"Ove godine nam po prvi put dolazi kazališna grupa iz Izraela i to nas čini sretnima jer je spisak zemalja koje su sudjelovale na jednom od festivala vrlo respektabilan. Mi smo zapravo međunarodna smotra kazališta slijepih i slabovidnih te nemamo nagrade jer se ne kompariramo, jer jedni od drugih učimo", kazao je direktor festivala, Perić.

Raznoliki program

Osim predstava, na festivalu će se održavati okrugli stolovi, razgovori o predstavama, prezentacije, a posjetitelji će moći i pogledati izložbu koja se otvara 10. listopada u 11 sati u Muzeju grada Zagreba, u povod 75 godina kazališta. Festival se zatvara u petak u 19 sati uz živu glazbu.

image
KAZALIšTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH NOVI žIVOT

"Uzbuđeni smo što ćemo razmjenjivati iluzije, što ćemo se družiti i što ćemo prikupiti puno različitih iskustava i primijeniti ih na naš rad. Hvala Ministarstvu kulture koje je pokrovitelj festivala, hvala Gradskom Uredu za kulturu Grada Zagreba, hvala svima koji nas smatraju glumcima, odnosno kazalištem", kazao je Perić.

05. svibanj 2024 09:06