StoryEditor

MISLAV GLEICH Mladi student izdao tri knjige, a priče je smišljao i prije nego je naučio pisati

Tvrdi da on ne traži ideje, već one nađu njega i zaokupiraju mu misli te zatim kreće vizualizacija koja se potom samo pretapa u riječi

Autor:
Global.
06/08/2021 u 07:15 h
<p>Knjiga<br />
KnjigaMISLAV GLEICH
Mislav Gleich, 23-godišnji student komparativne književnosti i anglistike, izdao je treći roman pod nazivom "Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea". Roman je, kako kaže Mislav, prožet njegovim emocijama i unutarnjim stanjem što ovu knjigu čini osobnijom nego prethodne dvije. Prethodna dva romana koja je napisao su "Nikolay Vasilevsky" te "Samostan Craven Hill". Roman "Nikolay Vasilevsky" napisao je sa samo 18 godina i to u svega 20-ak dana, a ideja mu se stvorila u glavi nakon što je pogledao jedan film.

Strukturu smišlja unaprijed

"Tako sam zamišljao svakakve scene i odlučio ideju iz glave pretočiti u tekst", objasnio je Mislav. Dodao je da je proces pisanja romana kompleksan i autori stalno iznova čitaju svoje djelo dok ga ispravljaju i dorađuju. "Strukturu unaprijed napišem i onda sve pišem po tome kako sam zamislio, natjeram se da baš ne skrećem s puta. Mnogo puta knjigu čitam ispočetka, prepravljam, brišem, dodajem, korigiram. Ima dosta detalja i važno je posvetiti im se", kazao je Mislav. Još u djetinjstvu pokazivao je talent za književnost, a u sve što je radio uvijek je dodavao i dozu kreativnosti, a obitelj ga je u tome uvijek podupirala. "Davne 2007. godine napisao sam neke pričice i izradili smo ih u tiskari da imamo za doma. Čak sam i prije nego što sam naučio pisati svojoj baki diktirao priče koje sam smišljao i ona bi ih zapisivala u bilježnicu", rekao je mladi autor. Velik uzor Mislavu je stvaralaštvo J. K. Rowling. Svijet Harryja Pottera poslužio mu je kao inspiracija za serijal koji je pisao tijekom srednjoškolskih dana. Serijal broji pet knjiga, no Mislav ih nema namjeru objaviti. Neočekivano, ovaj mladić u srednjoj školi uvelike je izbjegavao obvezu čitanja lektire.

Zbog čitanja nije odlazio na kave

"Slabo sam čitao lektire, a iz hrvatskog sam u prvom razredu imao trojku, kasnije solidnu četvorku. Kroz cijelu srednju sam pisao, ali to nitko nije znao, nisam nikome rekao. Kao maturant sam izjavio da ću upisati komparativnu književnost što je prijateljima iz razreda bilo jako začuđujuće", prisjetio se. Kada je upisao fakultet osjetio je obvezu da pročita što više knjiga stoga je ljeto prije fakulteta počeo čitati klasike. Sada uspješno studira anglistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tako mu je čitanje postalo prioritet zbog pisanja, pa je u početku studiranja ponekad odgađao kave s prijateljima i kolegama zbog toga. Ovaj mladi autor inspirira se najbanalnijim stvarima. Tvrdi da on ne traži ideje, već one nađu njega i zaokupiraju mu misli te zatim kreće vizualizacija koja se onda samo pretapa u riječi. Mislav je od Ministarstva kulture i medija zaprimio poticaj za književno stvaralaštvo za još neobjavljeni roman "Teror u Malwarku" kojeg opisuje kao najljepšu knjigu koju je ikada napisao.
20. travanj 2024 10:46