StoryEditor

BEZOBRAŠTINA ILI SNALAŽENJE Na koncert upadamo besplatno. Zašto? Zato što možemo!

Student KIF-a prvi ulaz za veliki festival prošao je zahvaljujući gužvi u kojoj ga nitko nije provjeravao, dok se na drugom ulazu prijateljica pobrinula za šarmiranje dečka koji je skenirao narukvice
Autor:
Global.
16/01/2018 u 12:01 h
Festival ilustracija
Festival ilustracijaPIXABAY

Pitaš zašto smo odlučili upasti, a ne platiti kartu? Zato što možemo!, priznaje studentica Ekonomskog fakulteta koja je sa grupom prijatelja odlučila posjetiti jedan svjetski poznati glazbeni festival u Hrvatskoj, ali na malo drukčiji - ilegalan način. Neki to rade jer kažu da im je društveni život preskup, a ne žele se odreći nekih užitaka, dok drugi bez srama priznaju da se na koncerte, u kino ili kazalište "provlače" samo zato što to mogu.

Policija gleda kroz prste

"Potrebno je bilo proći tri ulaza s određenom narukvicom da bi se moglo uživati u događanju", ispričala je studentica koja je odlučila ilegalno ući na jedan poznati festival. Prvi ulaz nije bio problem, samo se treba pokazati narukvica koja je slična pravoj i moglo se proći. Drugi ulaz čuvalo je osoblje s uređajima koji su provjeravali svaku osobu. Njoj i njezinim prijateljima ni to nije bilo problem.

Našli su ogradu ispod koje se moglo provući i svi su iz ekipe prošli, ali tu su ipak nastali problemi. Susret sa zaštitarom koji je primijetio da nemaju narukvice doveo ju je do policije. Bez osobne, s malo novca u džepu i širokim osmijehom, ljubazno im je odgovarala na svako pitanje. Na pitanje što dalje, veselo im je rekla: "Ja bi na festival, a što bi vi, to stvarno ne znam." Bez previše nagovaranja i sankcija, pustili su je da se zabavi, uz napomenu da pazi da je opet ne uhvate.

‘Kad bismo ušli, narukvice bismo spremili u torbu i prebacili torbu preko ograde tako da idućih dvoje može ući‘, otkriva studentica

Student KIF-a na festival je ušao slično. Prvi ulaz prošao je zahvaljujući gužvi u kojoj ga nitko nije provjeravao, dok se na drugom ulazu prijateljica pobrinula za šarmiranje dečka koji je skenirao narukvice. Ni njegov prolaz nije prošao bez problema, no snalažljiva prijateljica i gužva odradili su svoje. Uspjeli su se provući i u dio za VIP goste.

Drugi dan ušao je zahvaljujući narukvicama koje su on i prijatelj našli na podu. Iako je s njegovom bilo problema, iskoristio je nepažnju zaštitara i drugi dan ušao na stadion bez ulaznice.

Rade i poznanstva

Još jedno iskustvo "provlačenja" podijelila je s nama studentica Učiteljskog fakulteta.

"Kad bismo ušli, narukvice bismo spremili u torbu i prebacili torbu preko ograde tako da idućih dvoje može ući. Bilo je teško jer su zaštitari stalno prolazili i nadgledali, ali uspjeli smo", kazala je.

Ali nisu samo festivali mjesta na koje se ulazi bez karte. Ista studentica ispričala je i kako je na kazališnu predstavu ušla jer njezin prijatelj zna djevojku koja radi u kazalištu. Najprije su pričekali da vide hoće li biti mjesta, a zatim sjeli tamo gdje je bilo slobodno.

Bez obzira na to što znaju da većina njihovih vršnjaka kupuje ulaznice, a i organizatori moraju pokriti troškove, inače koncerata i drugih događanja ne bi ni bilo, svi naši sugovornici izravno su odgovorili da bi istu stvar, da mogu - ponovili.

Foto: Pixabay

Švercanje je uvreda našem radu, ali i gostima koji ulaznicu plaćaju

Iz INmusic teama kažu da im je prije svega važno tretirati sve goste festivala jednako, odnosno uvažiti i cijeniti one koji kupnjom ulaznice omogućuju da se festival i održi. "Slijedom toga, ne možemo si dopustiti da nekome progledamo kroz prste, s obzirom na to da čin švercanja nije samo uvreda našem radu i uloženom trudu, nego je i uvreda svim drugim gostima festivala koji kupnjom ulaznica održavaju festival na životu. Svi smo mi bili studenti i susretali se s financijskim teškoćama, ali smo isto tako svi tjekom studija za male radosti poput koncerata i izlazaka sami zarađivali i plaćali ulaznice i upade. Vjerujemo da većina studenata zaista razumije logiku i smisao kupnje ulaznica i ne pribjegava često opasnom i nesmotrenom, a uvijek neugodnom, činu švercanja te smo na njihovoj podršci naravno iznimno zahvalni", istaknuli su.

Nema gledanja kroz prste

Iz Cinestara poručuju da je ulazak u kinodvorane i gledanje filma bez važeće kinoulaznice zabranjeno Općim uvjetima poslovanja CineStara, te je svaki posjetitelj obvezan kupiti ulaznicu za odabrani film. "Nismo u mogućnosti progledati kroz prste jer je CineStar kinoprikazivač, a ne vlasnik prava na prikazivanje filmova, te smo obvezni distributerima koji imaju pravo distribucije filmova prijaviti svakog posjetitelja koji je ušao u dvoranu pogledati film", objasnili su.

Iz kazališta Gavella pak poručuju da mladi uvelike koriste studentsku karticu pa im na predstave rijetko upadaju "ilegalci". S druge strane, podsjećaju da je fer kupiti ulaznicu jer treba misliti na ljude na i oko pozornice - od glumaca do inspicijenata, garderobijera, scenskih radnika, šminkerica i frizera te svih onih koji rade na tome da kazalište bude "živo".

29. travanj 2024 15:49