StoryEditor

DATULJE Zdravi ‘slatkiš‘ koji spašava i od mamurluka

Autor:
Global.
18/02/2018 u 12:59 h
Voće datulje
Voće datulje

Datulje, najzdravije voće na Zemlji. Barem tako tvrde mnoga istraživanja. To je voće iznimno važno veganima i vegetarijancima jer sadrži niz tvari potrebnih za funkcioniranje organizma koje je teško naći u ostalim biljnim namirnicama. Sadrže čak 23 aminokiseline, a vjeruje se da potječu iz Sjeverne Afrike.

Sjemenka datulje sadrži oko 50 posto oleinske kiseline, a puna je i minerala poput kalija, kalcija, kobalta, bakra, željeza, natrija i cinka. Ta namirnica zlatno smeđe boje sadrži i vitamine za oči - lutein i zeaksantin.

Datulje pomažu u zaštiti zuba od karijesa jer sadrže fluor i elementarni klor. Njihova konzumacija odlična je za mozak i odličan je saveznik u borbi protiv anemije, sve zahvaljujući bogatom izvoru željeza i fosfora. Taj zdravi slatkiš može biti dobra zamjena u trenucima krize jer smanjuje osjećaj gladi i nevjerojatno je sladak. Zbog toga mogu konkurirati industrijskim slatkišima.

Redovitim konzumiranjem pomažu pri mršavljenju i detoksikaciji organizma, a zahvaljujući vitaminima C i D poboljšavaju izgled kože

Sportašima su od velike koristi jer sadrže proteine i tako pomažu u održavanju mišića. Štite i kosti, a mogu pomoći i pri osteoporozi jer su bogate selenom, bakrom i magnezijem. Redovitim konzumiranjem pomažu pri mršavljenju i detoksikaciji organizma, a zahvaljujući vitaminima C i D poboljšavaju izgled kože.

Najnevjerojatnije svojstvo tog supervoća jest da je prirodan lijek za smanjenje boli jer djeluje protuupalno i smanjuje oticanje, ali i ublažava bolove izazvane artritisom.

Sjajan su saveznik i u borbi protiv mamurluka! Stoga, za vrijeme trajanja studentskih partyja priskrbite si vrećicu datulja. Datulje možete usitniti nakon što ste ih neko vrijeme ostavili potopljene u vodi - u superzdravi namaz ili ih možete dodati u voćne salate. U prodavaonicama ih uglavnom možete pronaći među suhim voćem.

23. rujan 2023 17:09