StoryEditor

BEZ EKSTRAVAGANCIJE Nova godina u znaku ležerne mode

‘Trendovi u ovoj godini postaju vrlo relativna kategorija jer su i same dizajnerske kolekcije, revije i prezentacije više stavile naglasak na svakodnevnu, utilitarnu i nosivu modu‘, rekao je Saša Joka, urednik mode časopisa Elle
Autor:
Global.
22/01/2021 u 10:37 h
Modna industrija je u 2020. godini zbog pandemije, kao i većina industrija, bila primorana na prilagodbu. Potrebe za elegantnim i ekstravagantnim kombinacijama jednostavno više nije bilo, a s obzirom na to da se oprezu ne nazire kraj ni ove godine, modni trendovi neće se mnogo razlikovati.

Ležerno i bez eksperimenata

"Iako vjerujem da je svima već dosta ove cijele situacije i da modni svijet jedva čeka da se život vrati u normalu, uvjerena sam da će i ova godina proći u znaku odlične ležerne mode te sjajnih udobnih komada koji se mogu nositi u situacijama u kojima se trenutno nalazimo", zaključila je modna blogerica Ana Bacinger. Novu suradnju brenda The North Face s brendom Gucci, posvećenu odjeći i modnim dodacima namijenjenim boravku na otvorenom, izdvojila je kao "genijalan primjer kako modni brendovi razmišljaju ove godine". Odjeća i modni dodaci u ovoj kolekciji bazirani su na originalnim dizajnovima brenda The North Face iz 70-ih.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gucci Official (@gucci)

"Mislim da trendovi u 2021. godini postaju vrlo relativna kategorija jer su i same dizajnerske kolekcije, revije i prezentacije više stavile naglasak na svakodnevnu, utilitarnu i nosivu modu kao i na povratak kreativnim počecima i prepoznatljivom rukopisu brojnih dizajnera i modnih kuća čime su izbjegli pretjerane trendovske eksperimente", rekao je Saša Joka, urednik mode časopisa Elle. Također, istaknuo je da ove godine svjedočimo izostanku modnih ekstravagancija. "Količina trendova i must have komada za kojim bi ludovale fashionistice diljem svijeta gubi na brojnosti i utjecaju", zaključio je Joka te dodao da osobno vjeruje u individualizam i ne robovanje trendovima. "Najvažnije je imati vlastiti stil u kojem se osjećate dobro, a nosimo li koji put pritom i neke trendi komade doista nije bitno", rekao je urednik mode časopisa Elle.

Zaštitne maske nezaobilazan dodatak

Slavne osobe koje u normalnim okolnostima svojim slikama s ulice znatno utječu na razvoj modnih trendova, prošle godine su kao i ostatak svijeta svoje izlaske proveli u ležernim kombinacijama. Urednica portala Fashion.hr Matea Rozina Nikšić i urednik Joka slažu se da u slučaju pandemije oni više nisu glavni poticaj razvoju modnih trendova. "U 2020. baš nitko nije bio nedodirljiv. Svi smo morali biti doma, većina nas je bar u jednom trenutku radila od kuće i to nerijetko u pidžamama i trenirkama, takvi smo odlazili u trgovinu i u šetnju kvartom", rekla je Nikšić. Upravo zbog toga smatra da ove godine možemo očekivati da će modni trendovi biti usmjereni na elegantno-ležernu odjeću.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Lidija Lešić (@lidijalesic)

Najzastupljeniji modni dodatak pandemije su neupitno zaštitne maske. "Trenirke, velike jakne, ravne čizme ili jednostavne tenisice te nezaobilazne maske trenutna su realnost", rekla je Bacinger te dodala da vjeruje da će pojedinci u svemu tome pronaći kreativu i osmisliti nešto neobično i cool. "Što se tiče maski, brzina kojom su one od nužnog sredstva postale i modni dodatak, samo je još jedan pokazatelj želje za izdvajanjem pojedinca iz kolektiva i nezasitnog potencijala modne industrije", smatra Nikšić, a istaknula je da je to veliki znak kreativnosti u svakom smislu. Osvrnula se i na online kupovinu kojoj je prošle godine naglo porasla popularnost zbog toga što smo većinu vremena proveli online. "Potrošači su postali zainteresirani otkud njihova odjeća dolazi i puno su više selektivni prije nego što se odluče na krajnju kupnju i brendovi su dobili priliku za izgradnju visoke lojalnosti", zaključila je Nikšić te dodala da su društvene mreže poput TikToka modnoj industriji pružale uvid u generaciju Z i omogućile direktnu interakciju s potrošačima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pamela Smoljanić (@august_xvi)

Recikliranje popularno i u modi

Urednica portala Fashion.hr smatra da originalnost više ne postoji.

"Živimo u svijetu koji se vodi pojmovima reuserecycle reinvent pa tako funkcionira i modna industrija", rekla je Nikšić, a Saša Joka istaknuo je da je moda ciklički fenomen.

"Uvijek će se ponavljati ideje iz najrazličitijih stilskih dekada", rekao je Joka te dodao da su dekade kojima smo inspirirani stvar osobnog odabira i ukusa. "Anything goes!", zaključio je.

Modna blogerica Ana Bacinger istaknula je da se već godinama vraćamo minulim epohama koje se "sjajno interpretiraju na jedan moderniji način". Kao dokaz popularnosti nekadašnjih trendova Nikšić je izdvojila popularnost tržišta rabljene robe.

"Tržište rabljenih modnih komada vrijedno je više od 19 milijardi funti, a očekuje se da će vrijednost narasti duplo u sljedećih pet godina", rekla je Nikšić te dodala da su platforme poput Depopa, The Real Real i Vestiare Collective riznice blaga za modne nostalgičare.

29. svibanj 2024 11:28