StoryEditor

MUZEJ MAMURLUKA Ako dobro ciljate pijani, imate besplatnu ulaznicu, a ako ne - rakiju!

‘Priče su skupljane putem anketa od prijatelja ili anonimno, a neke putem interneta, poput priče o krađi divljih životinja koje su postavljene u vrtu‘, rekla nam je Roberta Mikelić
Autor:
Tekst: Dorotea Babić
09/12/2019 u 11:43 h
Muzej Mamurluka<br />
Muzej MamurlukaPRIVATNA ARHIVA
Sve je počelo u svibnju ove godine, nakon Beer festa i priče o neobjašnjenoj pedali koja se jutro nakon izlaska našla u džepu jednog od prijatelja studenata Rine Dubokovića i Roberte Mikelić. Naime, njih su dvoje osmislili i ostvarili taj projekt potpuno samostalnim financiranjem te uz potporu prijatelja i obitelji. Potporu od grada nisu mogli dobiti jer, kako kaže Roberta, vezano je uz alkohol.

Pijane simulacije

Muzej mamurluka, koji je svoja vrata otvorio 1. prosinca, u Preradovićevoj je ulici i čine ga četiri prostorije koje predstavljaju "put pijanstva od ulice do kuće", objasnila nam je Roberta, te sadržavaju razne priče o pijanstvima ispričane na hrvatskom i engleskom jeziku. Najprije se sama pomisao o otvaranju izložbe ili muzeja činila nemogućom, ali ubrzo su se svi uključili i počeli iznositi ideje o konceptu prostora. Na samom je ulazu "pijani pikado", gdje dobijete naočale koje simuliraju pijano stanje i tri pokušaja da pogodite sredinu i tako osvojite besplatnu ulaznicu. Ako pogodite neki drugi dio ploče, dobijete utješnu nagradu - besplatnu rakiju.
Isprva se sama pomisao o otvaranju izložbe ili muzeja činila nemogućom, ali ubrzo su se svi uključili i počeli iznositi ideje o konceptu prostora
Prva prostorija muzeja predstavlja ulicu čiji su zidovi prekriveni grafitima, zatim ulazite u prostoriju prekrivenu ogledalima koja predstavlja ulične izloge, nakon toga u vrt u kojem čak cvrkuću ptice i, napokon, u sobu prepunu prepoznatljivih stvari, koje se tamo nađu kao posljedica pijanih noći, poput praznih kutija pizza, praznih boca alkohola i pepeljare pune opušaka. Mnogo je izloženih predmeta dobilo značenje tijekom realizacije projekta, koji je bio popraćen urnebesnim anegdotama, kroz smijeh su nam ispričali Rino i Roberta. Jedan od takvih predmeta je božićno drvce od praznih limenki piva, ukrašeno božićnim svjetlima. Foto: Nikola Kostrešević "To smo popili dok smo radili", priznao je Rino, na što je Roberta izjavila kako ipak ima materijala za još jedno drvce. Posjećenost muzeja i zainteresiranost za tu kreativnu ideju je velika iako su tek otvorili, a feedback je odličan, istaknula je Roberta. "Priče su skupljane putem anketa od prijatelja ili anonimno, a neke putem interneta, poput priče o krađi divljih životinja koje su postavljene u vrtu", rekla nam je. Nisu mijenjane nego su izložene onako kako ih je izvorni autor napisao, što daje dodatnu autentičnost jer je svaka priča ispričana drukčije, a skupljena je i nekolicina predmeta koji su dio izloženih priča.

Neozbiljno ozbiljan

Planovi za budućnost još su zanimljiviji. Studenti planiraju obogatiti muzej novim pričama i prostorijama. "Ima dosta ideja", rekao nam je Rino, a uskoro možemo očekivati više interakcije poput simulacije vožnje, kafića u kojem se poslužuju pića protiv mamurluka, Instakutak te mnoge druge inovacije. Također, žele dodati prostoriju koja prikazuje mračniju stranu konzumiranja alkohola. Rino je istaknuo kako taj naizgled šašav muzej o ludim pijanstvima zapravo ima "mnogo veći kulturni utjecaj", pogotovo na turiste koji putem banalnih pijanih anegdota mogu dobiti dublji uvid u složenu kulturu i ponekad komičan život mladih u Hrvatskoj.
29. travanj 2024 15:18