StoryEditor

NOVI TREND NA POMOLU Kad je riječ o fizičkom izgledu žena, standard postavlja Kim Kardashian

‘Mogli bismo se pitati zašto dozvoljavamo takav utjecaj na nas, ali budimo realni, svi želimo biti prihvaćeni, i najlakši i najsigurniji način je izgledom‘, komentira influencerica i aktivistica Pamela Perkić

08/12/2022 u 10:23 h
14280
Pixabay

Od ovogodišnje Met Gale, na kojoj se pojavila u legendarnoj haljini filmske ikone Marilyn Monroe, slavna Kardashianka Kim rigoroznom je dijetom krenula mršavjeti. Za odabir haljine dobila je brojne reakcije, što pohvale, što kritike, ali pažnju javnosti odnio je njezin gubitak kilograma i pomalo nestajanje slavne BBL (Brazilian but lift) figure. Mnogi su to protumačili kao kraj BBL ere i početak novog trenda.

Dok se devedesetih i 2000-ih standardom ljepote smatrao izgled tada poznatih supermodela poput Kate Moss, koji je ukratko podrazumijevao – što mršavije, to bolje i promovirao prilično nezdravi način života, 2010-tih se dogodio potpuni zaokret. Taj je zaokret, gotovo sasvim samostalno, napravila reality-zvijezda, danas i poduzetnica - Kim. Ona je prije gotovo deset godina ponosno pokazala svoju curvy figuru koju je javnost prihvatila kao novi ideal.

Novo desetljeće, novi trend

Sestre Kardashian imaju nezamisliv utjecaj na trenutnu popularnu kulturu. Zajedno imaju više od pola milijarde pratitelja na Instagramu, a ukupan net worth iznosi preko dvije milijarde dolara. Započele su modne trendove koji se svakodnevno nose; biciklističke hlačice, predimenzionirane tenisice, box pletenice, athleisure i mnoge druge, a isto tako definirale su poželjan izgled prethodnog desetljeća; sjajna i gusta kosa, velike usne, tanak struk i široki bokovi, odnosno, figura pješčanog sata ili popularno rečeno, hourglass.

"Iako hourglass oblik tijela ima mnogo žena, Kim je definitivno prva koja je od istoga profitirala i dovela taj trend na određenu razinu", komentira influencerica i aktivistica Pamela Perkić.

Žene diljem svijeta kroz prošlo desetljeće uložile su mnogo novca i vremena da bi postigle opisano. Tako se, primjerice, popularizirao waist-trainer, vrsta pomalo zaboravljenog korzeta koji bi trebao trajno stanjiti struk. Također, mnoge su žene, kako bi postigle priželjkivanu Kim K figuru, podlegle kirurškom zahvatu BBL, operaciji koju The Guardian opisuje kao najopasniji estetski kirurški zahvat kod kojeg se masno tkivo premješta iz struka u bokove i stražnjicu. Ovaj se zahvat, čije se cijene kreću i do 10.000 dolara, izvodi čak 78 posto češće nego što se izvodio 2015., za što je prilično zaslužna upravo Kim, prenosi The Guardian.

Utjecaj širenja ovog trenda bio je dvosjekli mač. Iako je otvorio vrata mnogim ženama da prihvate svoj oblik tijela, nije ostao na prirodnosti, navodi Pamela te nadodaje da je uvođenje BBL-a, korekcija već prirodnoj hourglass figure, dotjerivanje i popravljanje do najluđih mjera i najsitnijih detalja imalo negativni utjecaj. Nastavlja da loš utjecaj imaju i negiranja operacija i laži nekih influencerica i slavnih koje odaju dojam da figuru s Instagrama možemo postići tjelovježbom i prehranom.

'Ideal tip' na pistama

"Obitelj Kardashian ima ogroman utjecaj na medijsko tržište, pogledajmo samo u koliko kampanja su uključeni i koliko pratitelja na društvenim mrežama imaju – svakako je moguće da Kim ima toliki utjecaj na standarde ljepote", komentira Pamela.

Trendovi su danas zapravo samo odraz cijelog kulturalnog zaokreta, pa je tako novonastala pomama za Y2K modom, odnosno modom ranih 2000-ih, donekle kumovala i povratku mršave, manekenske figure. Mediji već najavljuju povratak heroin chica, termina koji se 80-ih i 90-ih koristio kao opis tada poželjnog izgleda za modele i koji se odrazio na općeniti ideal tog vremena. Heroin chic karakterizirali su blijeda put, mršava figura i tanka kosa, a sam je koncept glamurizirao korištenje droga, posebice heroina, prenosi Dazed digital.

"Unatoč tome što body positivity pokret iz dana u dan sve više jača, moda i dalje dominantno propagira jedan ideal tip. Pistama i dalje dominiraju visoke i izrazito vitke bjelkinje, a modeli koji izlaze izvan tog okvira i dalje su svojevrsni raritet", govori Tina Lončar, novinarka portala Buro247, koja je i sama kritizirala ovaj trend.

Iako se danas, više nego ikad u svijetu mode propagira inkluzivnost, smatra da se situacija svejedno nije pretjerano promijenila od prijašnje ere heroin chica, smatra Lončar. Visoka se moda izrazite mršavosti nikada nije u potpunosti odrekla, no kaže da polaže nadu u to da se kolektivnu svijest ipak mijenja u smjeru shvaćanja da su svi idealni tipovi zapravo toksični i da smo ih sposobni propitkivati i naposljetku, odbaciti.

Pojedinac je odgovoran

"Utjecaj koji influenceri imaju na definiranje poželjnog je nepobitan. Ipak, ima nekoliko elemenata koji variraju ovisno o pojedincu", objašnjava Domagoj Bebić, profesor novih medija na Fakultetu političkih znanosti. Naglašava da je glavna karakteristika medijskih navika danas - individualizacija.

"Korisnici medija danas sami odabiru koji će sadržaj konzumirati i koliko će mu se posvetiti; dok postoje slavne osobe koje promoviraju obline, postoje i one koje promoviraju mršavost", nadodaje te zaključuje kako je utjecaj različit, ali definitivno postoji i ovisi o tome koliko su pojedinci podložni.

"Mediji su u digitalnom okruženju izuzetno podložni promjenama. Možemo svakako očekivati određene promjene, ali teško je predvidjeti u kojem smjeru će to ići kada je u pitanju percepcija što je lijepo i privlačno po pitanju ljudskog tijela", govori Bebić.

Već vidljive posljedice

Trend heroin chica danas se najviše širi na TikToku, a problematične posljedice već su vidljive – britanska udruga za pomoć u borbi s poremećajima u prehrani Beat u siječnju 2022. pružila je najveći broj sesija podrške za osobe koje pate od poremećaja prehrane u jednom mjesecu u svojoj povijesti, prenosi Dazed digital.

Industrije zarađuju na ženskim tijelima

"Mediji i oglašivači pri kreiranju trendova odabiru i centriraju onaj oblik tijela od kojega će, naravno, imati najveću zaradu. Kako su se žene, kao glavni potrošači beauty industrije, 'opustile' i sve više se počela prihvaćati prirodna ljepota, tako se nameće novi trend zbog kojeg moramo iznova trošiti i boriti se da dostignemo", kaže Pamela koja je o povratku heroin chica progovorila i na svom Instagram profilu. Dodaje kako ovo nije ništa novo i kroz povijest se svakih pedesetak godina mijenjao ženski ideal.

Nije tajna da konzumerističko društvo iskorištava žensko tijelo kao izvor zarade, a najjednostavniji način za to je nametanje nesigurnosti i izmišljenog standarda kojem bi žene trebale težiti. 

"Suludo je žensko tijelo gledati kao trend. Trend je nešto promjenjivo i dopadljivo. Kada govorimo o tijelu kao trendu tretiramo ga konzumeristički, kao par čizama koji možemo kupiti", govori Lončar i dodaje da najveći interes imaju oni koji od takve percepcije zarađuju - beauty industrija, industrija dijeta i estetskoj kirurgiji.

Takvim je industrijama, koje na ženskom tijelu zarađuju milijarde dolara godišnje, naravno, u interesu svako malo mijenjati trendove i nabijati osjećaj nesigurnosti i nezadovoljstva, zaključuje.

"Da, mogli bismo se pitati zašto dozvoljavamo takav utjecaj na nas, ali budimo realni, svi želimo biti prihvaćeni, i najlakši i najsigurniji način je izgledom", zaključuje Pamela.

Vezani članci
19. travanj 2024 11:52