StoryEditor

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT Sadnja voćaka i posvajanje ptica u srcu Podunavlja

Kopački je rit prosječno poplavljen 100 dana godišnje, u razdoblju od kraja veljače do početka kolovoza. Ostatak godine prevladava sušno razdoblje, kada se mnogobrojne ptice nalaze u živim tokovima rijeka
Autor:
Tekst: Ela Šeremet
09/06/2020 u 08:10 h
19.08.2019., Kopacki rit - Park prirode Kopacki rit u ljetne dane. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
19.08.2019., Kopacki rit - Park prirode Kopacki rit u ljetne dane. Photo: Davor Javorovic/PIXSELLDAVOR JAVOROVIC/PIXSELL
U određenim vremenskim uvjetima i uz povoljnu razinu vode, Kopačko jezero, zbog kojeg je i Park prirode Kopački rit dobio ime, poprimi oblik srca. Zbog toga je Park poznat i po nazivu "Srce Podunavlja". Smješten na ušću rijeke Dunav i Drave, Kopački rit najočuvanije je vlažno stanište u Europi, a zbog te iznimne prirodne vrijednosti 1997. godine proglašen je parkom prirode.

Raznolikost krajobraza

Više od 50 godina Park je pod zaštitom, od 1967. godine, kada je postao Upravljani prirodni rezervat. Jedno od najočuvanijih poplavnih područja u Europi dom je više od 2300 bioloških vrsta, od kojih su mnoge ugrožene. Na močvarnom tlu Parka dominiraju jeleni, vidre i divlje svinje, dok u močvarnim vodama najviše ima somova i šarana. Foto: Davor Javorovic/PIXSELL U njemu obitava i velik broj ptica među kojima se ističe orao štekavac, ujedno i simbol Parka prirode Kopački rit, čiji raspon krila doseže i do dva i pol metra. Od ostalih ptica u Kopačkom ritu mogu se vidjeti bijele i crne rode, labudovi, divlje patke te čaplje, no to su samo najpoznatije od 300 ptičjih vrsta koje obitavaju na području Parka. Upravo je iz tog razloga ovo područje uvršteno 1986. godine na Popis važnih ornitoloških područja Europe (IBA) zaduženog za zaštitu ptica.

Posvajanje ptica

Različito kretanje vode utječe i na različitu rasprostranjenost životinjskih vrsta na području Parka. Kopački je rit prosječno poplavljen 100 dana godišnje, u razdoblju od kraja veljače do početka kolovoza. Ostatak godine prevladava sušno razdoblje kada se ptice nalaze u živim tokovima rijeka. Upravo se u tome krije najveća blagodat Kopačkog rita jer se krajobraz, ali i životinjski svijet, u različitim godišnjim dobima neprestano mijenja.
U Kopačkom ritu obitava velik broj ptica među kojima se ističe orao štekavac, ujedno i simbol Parka
Proljeće je, stoga, idealno za foto safari i za promatranje ptica jer ih je tada najviše u Kopačkom ritu. Na sat vremena možete iznajmiti i vodiča te po cijeni od 150 kuna s njime otići u promatranje ptica. [caption id="attachment_19013" align="aligncenter" width="696"] Foto: Davor Javorovic/PIXSELL No, osim promatranja, moguće je i posvojiti pticu. Naime, svaki posjetitelj može posvojiti neku pticu stanovnicu i dati joj ime. Cijene posvajanja ptica ovise o vrsti ptice, a protežu se od 100 pa sve do 10.000 kuna. Posvajanje orla štekavca, primjerice, iznosi 5000 kuna, dok je najskuplja crna roda. Za posvojenu pticu posjetitelj dobije certifikat s imenom ptice i brojem, pišu iz Večernjeg.

Duh u močvari

Posebnost Kopačkog rita čine jezera koja se nalaze u Parku nastala kao mrtvaje rijeke Dunav, odnosno kao dijelova nekadašnjeg toka rijeke koji više ne teku. Najveće jezero, Kopačko, dom je velikog broja riba i vodozemaca, po kojemu je razgledavanje moguće vožnjom brodom ili kanuom. Obilazak parka moguć je biciklom, vlakićem ili pješice, a posebna su atrakcija šetnice na drvenim trupcima koje se izdižu iz vode. One posjetiteljima dočaravaju vrijeme kada su se vodile borbe s Osmanlijama jer su građene po uzoru na njihov "Veličanstveni most". Posjetiteljima se preporučuje započeti razgledavanje Kopačkog rita šetnicom Bijelog lopoča. Duga je više od dva kilometra i na njoj su postavljene poučne table s opisima biljaka i životinja tog područja. [caption id="attachment_19011" align="aligncenter" width="696"] Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Za osnovnoškolce i srednjoškolce, Park organizira edukativne izlete, koji uključuju i multimedijalnu izložbu, upoznavanje s Kopačkim ritom uz suvremene filmove, zvukove i makete. Djeci je posebno zanimljiv edukativni program pod nazivom "Putevima Duha u močvari" prema istoimenom dječjem romanu čija se radnja odvija upravo u Kopačkom ritu. Jedna od zanimljivosti je i da je za istoimeni roman snimljen film u Kopačkom ritu 2006. godine.
Posjetiteljima se preporučuje započeti razgledavanje Kopačkog rita šetnicom Bijelog lopoča. Duga je više od dva kilometra i na njoj su postavljene poučne table s opisima biljaka i životinja tog područja

Sadnja vlastite voćke

Osim prirodnih ljepota, u parku se nalazi i Kompleks dvoraca Tikveš smješten u šumi hrasta i javora. Kompleks se sastoji od Novog i Starog dvorca, kapelice te restorana. Nekad je bio poznat kao rezidencija obitelji Habsburg, a kasnije i kao Titovo lovačko boravište. Trenutno se dvorac može obići samo izvana jer su u tijeku radovi zbog obnove. Kompleks dvoraca Tikveš uskoro će postati Prezentacijsko-edukacijski centar s ciljem proširenja ponude edukativnih sadržaja i veće posjećenosti. [caption id="attachment_19012" align="aligncenter" width="696"] Foto: Dubravka Petric/PIXSELL Također, upravo se oko šetnice koja vodi do Kompleksa dvoraca Tikveš sade rijetke vrste divljih krušaka i trešanja, a u sadnji može sudjelovati bilo tko. Naime, Park provodi projekt pod nazivom "Posadi drvo i nastat će drvored" kojim se nastoje očuvati određene vrste stabala od izumiranja. U sklopu projekta posjetitelji mogu kupiti sadnicu voćkarice i osobno ju posaditi te tako postati skrbitelji stabla. Time posjetitelji također dobivaju certifikat o očuvanju prirode baštine Hrvatske, a mogu i pratiti rast i razvoj svoje voćke.

Korisne informacije

Zbog trenutne situacije, Park je smanjio broj ljudi u grupama prilikom vožnje čamaca ili grupnog razgledavanja. Cijena osnovne ulaznice ostala je ista, iznosi 10 kuna te uključuje ulaz u Park, šetnju šenicom Bijelog lopoča, posjet multimedijskoj izložbi i korištenje dječjeg igrališta. Ostale cijene razgledavanja parka i vožnji brodovima i kanuima mogu se pronaći na službenoj stranici Parka.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=168&v=mEdgyn-IKBc&feature=emb_logo
18. lipanj 2024 22:22