StoryEditor

BORBA SA STRESOM Je li čaša alkohola dnevno rješenje ili dodatna opasnost?

‘Relaksacijske tehnike, pronalaženje nove rutine, uravnotežena prehrana i redovita fizička aktivnost doprinose redukciji stresa‘, preporučuje profesorica psihologije Ivana Mrgan
Autor:
Global.
13/04/2020 u 11:39 h
Kozumacija slabijih alkoholnih pića.<br />
Kozumacija slabijih alkoholnih pića.PIXABAY
Kako bi ublažili stres za vrijeme samoizolacije uzrokovane pandemijom korone virusa, pojedinci pribjegavaju različitim metodama. Jedna od njih je zasigurno konzumacija alkohola, koja ima znatan utjecaj na zdravlje, gospodarstvo i sigurnost pojedinaca. Postavlja se pitanje, može li čaša piva ili vina na kraju dana ublažiti osjećaj tjeskobe i stresa?

Različita mišljenja

"S kriznim stanjima kakva je i trenutna pandemija rastu zahtjevi na prilagodbu pojedinca i postojeće mehanizme za suočavanje", kaže Ivana Mrgan, profesorica psihologije. "Neki od učestalih mehanizama su i zlouporaba sredstava ovisnosti s ciljem redukcije stresa i tjeskobe oko novonastale situacije, pa čak i dosade koja se javlja s produljenim trajanjem mjera predostrožnosti koje su na snazi", objašnjava Mrgan. Vlade diljem svijeta podvojenih su mišljenja o utjecaju konzumacije alkohola za vrijeme karantene. Kako prenosi Hina, u Južnoj Africi i na Grenlandu potpuno je zabranjena prodaja alkoholnih pića, dok je u Hong Kongu zabranjeno točenje alkohola u barovima i restoranima. Premijer Grenlanda Kim Kielsen tvrdi da je ovakav potez nužan kako bi se spriječilo eventualno obiteljsko nasilje i neopreznost ljudi koja može dovesti do širenja virusa. Za razliku od Kielsena, kvebečki premijer Francois Legault tvrdi da uz redovitu tjelovježbu, čaša vina može pomoći smanjenju stresa, opravdavajući tako odluku da u Quebecu prodavaonice alkoholnih pića i dalje nesmetano rade. U Kanadi je za vrijeme trenutne situacije došlo do porasta prodaje alkohola, bez koje bi kanadska vlada ostala bez velikog dijela prihoda, s obzirom na to da po osobi godišnje zarade oko 2025 kuna. U New Yorku je također došlo do naglog rasta prodaje, a stručnjaci tvrde da bi i zatvaranje prodavaonica, kako kod ovisnika, tako i kod onih koju umjereno konzumiraju alkohol, moglo uzrokovati još veću tjeskobu.

Odvojite prostor

U Francuskoj su pojedine vinarije svoju proizvodnju usmjerile na sredstva za dezinfekciju. U Poljskoj je gotovo pola milijuna ilegalno proizvedene votke i čistog alkohola iskorišteno za dezinficijense. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko iznenadio je svijet svojom izjavom kako je za borbu protiv koronavirusa poželjno boraviti u sauni, nakon koje treba popiti decilitar votke. U susjednoj zemlji, Rusiji, očekivano je skočila prodaja alkoholnih pića, pri čemu su se omiljenima pokazali votka, viski i pivo. Tako je prodaja votke porasla za 31 posto, prodaja viskija za 47 posto, a prodaja piva za 25 posto. Istraživanje profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazalo je da Hrvati precjenjuju moguće ishode oko stope smrtnosti i potencijala za zarazu u odnosu na činjenice, što također može utjecati na povećanje tjeskobe i stresa. To upućuje da je nužno informirati se iz relevantnih izvora informacija te minimalizirati vrijeme provedeno na društvenim mrežama. "Relaksacijske tehnike, pronalaženje nove rutine, uravnotežena prehrana i redovita fizička aktivnost pridonose redukciji stresa", preporučuje psihologica Mrgan. Ističe da je nužno biti strpljiv, kako sam sa sobom, tako i s ukućanima, te se fokusirati na "male mjerljive svakodnevne pomake, slaviti mala poboljšanja te razvijati raznovrsne i praktične rutine". Za one koji rade od kuće, nužno je ograničiti vrijeme provedeno ispred računala, kao i odvojiti prostor za opuštanje od radnog prostora.
18. travanj 2024 17:16