StoryEditor

RAK TESTISA Dečki, počešite se! Bolje je spriječiti nego liječiti

Rana dijagnoza tumora iznimno je važna jer je liječenje u toj fazi jednostavno, a rezultati odlični
Autor:
Tekst: Nika Romek
15/04/2018 u 20:59 h
Slika Andrea Markovića za anketu u članku o raku testisa.
Slika Andrea Markovića za anketu u članku o raku testisa.Global

Iako je rak testisa rijedak, najčešći je tumor u muškaraca mlađe životne dobi, između 18 i 35 godina. Rak testisa nastaje u spolnim žlijezdama muškaraca u kojima su muške spolne stanice i hormon testosteron koji su nužni za oplodnju. Iako je bolest prije svega predstavljena kao genetska, postoje i drugi rizici na koje treba obratiti pozornost. Uz pojavu raka testisa u obitelji, tu je i rizik zbog nespuštenog testisa ili genetski poremećaj.

Redoviti samopregled

Uz kvržicu, koja je najčešći i najvidljiviji simptom, ponekad u tumoru može doći do krvarenja ili infekcije, pa se javi nagla bol, crvenilo kože mošnji i temperatura, objasnili su u Poliklinici Urocentar.

Drugi najčešći simptom koji se javlja je bol u leđima. Na samom početku, kvržica je vrlo malena što znači da treba obratiti pozornost i na ostale simptome poput suhog kašlja, temperature ili umora.

Obolijeva jedan od 200 muškaraca između 18 i 35 godina

No briga o vlastitom tijelu i zdravlju može biti ključna za sprečavanje razvoja bolesti. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je čak u 95 posto slučajeva, tvrde iz poliklinike.

"Rana dijagnoza tumora, dok je on još ograničen na testis, od iznimne je važnosti, jer je liječenje u toj fazi jednostavno, a rezultati odlični", potvrđuju iz poliklinike.

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je čak u 95 posto slučajeva

Upravo zbog toga samopregled testisa dobiva veliku važnost. Samopregled bi se trebao obavljati redovito - najbolje jednom na mjesec. Svaka kvržica ne znači tumor. No upravo zato, nakon obavljenog samopregleda, sljedeći korak je odlazak urologu koji postavlja točnu dijagnozu, pojašnjavaju. Točan plan liječenja ove bolesti donosi tim nekoliko liječnika. Prvi zahvat koji se obavlja, najčešće je kirurško odstranjenje oboljelog testisa.

Akcija daje rezultate

Zajednička kampanja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i poznatog proizvoda Zagrebačke pivovare, ‘Počeši s razlogom‘ osmišljena je 2016. kao pomoć za rano otkrivanje raka testisa. Sve aktivnosti kampanje usmjerene su muškarcima kako bi ih osvijestile i potaknule na samopregled.

Od početka kampanje napravljeno je nekoliko javnozdravstvenih akcija u većim gradovima Hrvatske. Savjetovalište ‘Počeši s razlogom‘ zaprimilo je više od 400 poziva. Također, od samog početka, otkriveno je 46 dijagnoza u ranoj fazi što im je omogućilo uspješno liječenje.

Anketa: Koliko studenti znaju o raku testisa?

JAN ŠINJOR CVETKOVIĆ (Fakultet prometnih znanosti): Što se tiče raka testisa, mogu reći da ne znam ništa. Jedino što znam da se tu i tamo treba počešati s razlogom. Ako se to smatra samopregledom, onda to činim. Ne bojim se toga, niti razmišljam o tome. Vjerojatno postoji neki dublji razlog zašto rak dođe, ali nemam namjeru živjeti u strahu i razmišljati negativno. Vjerujem da se protiv takvih bolesti treba boriti više psihički nego fizički.

JAKOV KEVIĆ (Pravni fakultet): O raku ne znam mnogo i nisam informiran koliko bih htio i trebao biti. Za jedan od simptoma znam da je kvržica, ali to je otprilike sve što znam. Za samopregled sam čuo, ali ga nikada nisam obavio jer bih se prije htio konzultirati s liječnikom na što da zapravo pazim. Što se tiče straha, to uvijek postoji jer je to težak oblik bolesti. Nadam se da ću to pokušati spriječiti ako je moguće.

LUKA PETREKOVIĆ (Kineziološki fakultet): Tek kada sam čuo ovo pitanje, shvatio sam koliko zapravo nisam dovoljno osviješten i informiran. Kao muškarac mislim da bih trebao biti, pa ću se potruditi doznati nešto više o tome. Iskreno, ne razmišljam mnogo o tome, zbog toga, strah od raka testisa kod mene ne postoji. ANDREA MARKOVIĆ (Veterinarski fakultet): Budući da se i kod životinja pojavljuje tumor testisa, upoznat sam sa samom bolesti, simptomima i prevencijom. Pročitao sam nekoliko članaka o tome pa sam češće počeo provoditi samopregled jer na njegovu pojavu ne mogu utjecati. No ipak je moguće na vrijeme primijetiti eventualne promjene. Naravno da mi nije svejedno, ali ipak je postotak izlječenja visok, što me tješi.

24. travanj 2024 11:18