StoryEditor

MASKE SPAŠAVAJU ŽIVOTE, ALI... Novo normalno uključuje i veću brigu za kožu lica

"Nakon nekog vremena postalo bi dosta zagušljivo pod maskom, pogotovo ako je vruće u prostoriji ili ako prozori nisu otvoreni. Odmah nakon povratka u dom lice bih oprala gelom za čišćenje lica", objasnila je Leonarda Pomper, studentica prava
Autor:
Global.
06/12/2020 u 11:00 h
Zaštitna maska<br />
17.11.2020.<br />
foto: pixabay
Zaštitna maska 17.11.2020. foto: pixabay
Neupitno je da u vrijeme pandemije nošenje maski može spasiti živote, no dobro je znati i kako si olakšati tu svakodnevnu praksu ‘novog normalnog‘, pogotovo ako dosta vremena provodimo na javnim prostorima gdje je nošenje maske obvezno. Naime, dermatolozi kažu da konstantno nošenje bilo kakve tkanine preko lica, pa tako i zaštitne maske, može pokrenuti niz problema s kožom, kao što su iritacije, prištići i akne. Osim tkanine, iritaciju može izazvati i topli zrak koji se zadržava u maski i izaziva znojenje tog dijela lica pa se u kombinaciji s trenjem maske stvaraju prištići i crvenilo. Zaštitne maske jedne su od glavnih preventivnih sredstava u borbi protiv koronavirusa, važno je nositi ih za zaštitu sebe i drugih. Nose se u svim zatvorenim prostorima i ne mogu se izbjeći pa se često ne mogu izbjeći ni problemi s kožom.

Problem s bojama

Dermatologinja dr.sc. Ivana Nola rekla je da nije problem samo u tkanini koja se nosi, već i u bojama koje se nalaze u maskama, koje također mogu izazvati negativne reakcije na koži. Foto: Privatna arhiva Iako nekim ljudima nošenje zaštitnih maski stvara probleme s kožom lica, u današnje vrijeme nošenje maske spašava živote. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da većina ljudi dobro podnosi nošenje zaštitne maske, bez ozbiljnijih popratnih reakcija. Medicinska sestra Matea Pohovski istaknula je da nikada nije imala problema s prištićima ili suhom kožom, a priznala je i da o licu nije vodila pretjeranu brigu sve dok nije počela nositi masku više od osam sati dnevno.
Iako nekim ljudima nošenje zaštitnih maski stvara probleme s kožom lica, u današnje vrijeme nošenje maske spašava živote
"Onda sam na poslu počela nositi kirurške maske 12 sati i počeli su mi izbijati prištići, lice mi je postalo užasno. Stalno sam imala osjećaj masne kože i zatezanja u licu, kao da mi lice gori od vrućine", objasnila je Pohovski. Svi oni čije radno mjesto podrazumijeva kontakt s drugima primorani su cijeli dan nositi maske ili vizire. S obzirom na to da se viziri nose preko čeonog dijela lica, dužim nošenjem također mogu izazvati iritacije. "Pojavljuje mi se dermatitis u vidu crvenila na čelu", rekla je Ružica Marčec, učiteljica III. osnovne škole Varaždin te nadodala da za sada nema problema s kožom na dijelu lica koje prekriva maska. Zaštitne maske nose se i na fakultetima. Profesori ih nose nešto manje jer ih mogu skidati kada se nalaze iza pleksiglasa, ali studenti su primorani imati ih cijelo vrijeme. "Nakon nekog vremena postalo bi dosta zagušljivo pod maskom, pogotovo ako je vruće u prostoriji ili ako prozori nisu otvoreni. Odmah nakon povratka u dom lice bih oprala gelom za čišćenje lica", objasnila je Leonarda Pomper, studentica prava. Rekla je da su maske na fakultetu obavezne i za vrijeme predavanja, ali i na hodnicima, za vrijeme pauza.
‘Napravite pauzu tijekom dana od nošenja maske i nikako nemojte lice prati vodom, pogoršat ćete stanje‘, savjetovao je dr. Kaliterna
"Tek kada bih dulje vrijeme nosio zaštitnu masku dobio bih koju bubuljicu", rekao je student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tino Žuvić te je dodao da razumije važnost nošenja maske u današnje vrijeme i da je to ono što je postalo "novo normalno".

Nema univerzalne terapije

Dinko Kaliterna, vodeći hrvatski dermatolog i osnivač klinike Poliderma, rekao je da masku treba skidati kad god je moguće, preporučio je pamučne maske te istaknuo da se njih također treba često mijenjati ili prati. "Dobro dođu kreme protiv iritacije. Napravite pauzu tijekom dana od nošenja maske i nikako nemojte lice prati vodom, pogoršat ćete stanje", savjetovao je doktor Kaliterna. Dermatologinja Nola smatra da nema univerzalnog savjeta za terapiju. "Prva pomoć je korištenje antiseptičkih krema koje se mogu nabaviti bez recepta u ljekarni", istaknula je Nola te dodala da se zbog bilo kakvih drugih promjena na koži lica treba obratiti dermatologu. "Trebalo bi razmotriti alternativne opcije, kao na primjer isprobati više vrsta maski, jer je moguće da pojedine maske više odgovaraju zbog vrste materijala i načina izrade, nošenje vizira i slično", savjetovala je Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti svima onima koji imaju probleme s iritacijom kože nastale nošenjem zaštitne maske.
19. travanj 2024 19:27