StoryEditor

MOVEMBER Nemojte se sramiti, razgovor o problemu neće umanjiti vašu muškost!

Zagrebački studenti s kojima smo razgovarali nisu bili sramežljivi i bez ustručavanja su nam otvoreno odgovorili na pitanja o samopregledu
Autor:
Global.
13/11/2019 u 16:21 h
09.11.2019.,Pozega, Na sedisnjem trgu u Pozegi odrzana javnozdravstvena akcija u sklopu obiljezavanja Movembera - mjeseca muskog zdravlja.<br />
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
09.11.2019.,Pozega, Na sedisnjem trgu u Pozegi odrzana javnozdravstvena akcija u sklopu obiljezavanja Movembera - mjeseca muskog zdravlja. Photo: Ivica Galovic/PIXSELLIVICA GALOVIC/PIXSELL
Studeni je mjesec koji je postao poznatiji kao "Movember" – doba kada se već tradicionalno u znak podrške svim muškarcima puštaju brkovi, i to sve u svrhu promicanja svijesti o takozvanim muškim bolestima koje, među ostalim, uključuju i rak testisa. Hrvatski liječnici upozoravaju - važno je redovito obavljati samopreglede!

Ugrožene skupine

"Pregledavam se svakih par dana, najčešće nakon tuširanja. Prilično mi je važno jer sam tako naučen od malih nogu, da intimne dijelove pregledam od svega, pa i od krpelja, i da se brinem o njima", rekao nam je 20-godišnji student Nikola Anić. Da je riječ o bolesti koja se može pojaviti u svakoj dobi, potvrdio nam je specijalist dr. Ivan Pezelj iz Klinike za urologiju KBC Sestara milosrdnica. "Karcinom testisa bolest je koja se uglavnom pojavljuje između dvadesete i četrdesete godine, uz najčešću pojavu oko 32. godine života. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, u djece i u starijih osoba", pojasnio je Pezelj. Ako se otkrije u ranoj fazi, može se izliječiti, što je rijetkost kada su u pitanju tumori, rekao nam je prim.dr. Dalibor Čičin-Šain iz poliklinike Uro-centar. "Tumori testisa su u 99 posto slučajeva zloćudni, međutim, ako su pronađeni u prvoj fazi dovoljno je samo operativno odstranjenje tog testisa", objasnio je Čičin-Šain. Kao i Nikola, 21-godišnji student Danijel Matkov svakodnevno obavlja pregled testisa. Prisjetio se i reklame koja i danas mnoge podsjeti da se "počešu s razlogom" i za koju vjeruje da je bila poticaj muškarcima da više pozornosti posvete svome spolovilu. Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL "Činjenica je da svakim kontaktom s intimnim dijelom tijela zapravo obavljamo neki oblik pregleda. Vrlo važno je da čovjek bude zdrav, a redovitim pregledom si možemo osigurati upravo to", istaknuo je Matkov. Prvi korak, objasnio je Čičin-Šain, je samopregled za vrijeme tuširanja, a zatim treba posjetiti liječnika. Neuočavanje ranih znakova bolesti je velik problem, a pacijenti nerijetko dođu s kvrgom koju mjesecima imaju, ali od neugode su odlučili pričekati da prođe samo od sebe, rekao je za Global.
‘Svakim kontaktom s intimnim dijelom tijela zapravo obavljamo neki oblik pregleda. Vrlo je važno da čovjek bude zdrav, a redovitim pregledom si možemo osigurati upravo to‘, istaknuo je Matkov
"Često se dogodi da pacijenti dođu na pregled prostate pa im tada otkrijemo i kvržicu na testisima. Dakle, ako se nađe bilo kakva kvržica potrebno je odmah otići liječniku. Liječnik opće prakse će u tom slučaju obaviti pregled i poslati pacijenta urologu. Bolje je potražiti liječničko mišljenje i kada pacijent nije siguran da je nešto napipao, nego ne doći na pregled i ne prepoznati problem na vrijeme", upozorava.

Muškarci za muškarce

Neprofitna udruga "Martišnjak z muštaci", što je istarski naziv za ‘brkati studeni‘ osnovana je u srpnju 2017. od grupe entuzijasta iz Rovinja, i to sve, kako sami kažu, za dobrobit muškaraca i njihova zdravlja. "Prva smo udruga u Hrvatskoj nastala na tragu globalne javnozdravstvene inicijative Movember, zaklade osnovane u Australiji, koja je aktivna u 21 zemlji svijeta, a svrstana je među 100 najvećih nevladinih, neprofitabilnih udruga i financira 1200 važnih projekata", objašnjavaju iz udruge. Ističu kako žele na inovativan i kreativan način pristupiti svim građanima, primarno muškarcima. Organiziraju i radionice na kojima svi mogu informirati sebe, ali i druge, a postoji mogućnost i organiziranja ili upućivanja na preglede. [caption id="attachment_13589" align="aligncenter" width="1920"] Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL "Udruga je do 2019. organizirala više od 60 radionica u više gradova i općina Istarske županije. Organizirala je i više od 20 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola Rovinja. Interes građana bio je velik te su se radionice pokazale kao pravi instrument za informiranje građanstva o ozbiljnim zdravstvenim tegobama s kojima se suočavaju muškarci a koje su još tabu", kažu. Ističu kako je najveći problem to što o zdravstvenim tegobama muškarci rijetko progovaraju, ali su svojim djelovanjem to spremni promijeniti.

Nema isprika

Zagrebački studenti s kojima smo razgovarali nisu bili sramežljivi i bez ustručavanja su odgovorili na pitanja o samopregledu. S druge strane, svjesni su da postoje i oni koje se srame. Student Alen Bartolović ima svoju teoriju zašto. "Mislim da je to zato što nekako misle da nema šanse da se to baš njima dogodi, a kada bi govorili o tome smatrali bi da će to oslabiti njihovu muškost. Uvijek postoji mogućnost da to njihova muška ekipa ne shvati i počne sa zezancijom na tu temu, koja nikako nije za podrugivanje", otvoreno kaže Bartolović. Za razliku od Alena, Pavo Jerković, 25-godišnji inženjer zaštite na radu, kaže kako ga na samopregled treba podsjetiti, a studeni je mjesec kada se najviše govori o tome. "Tijekom godine rijetko se sjetim to napraviti, iskreno, zbog obveza to je uvijek nekako po strani. Kampanja koja se provodi u studenom podsjeti me na to da je prevencija važna", rekao nam je i obećao da će od sada više paziti na svoje zdravlje.

Kako prepoznati simptome?

Anatomski smještaj testisa omogućava da pregledom i pipanjem otkrijemo bilo kakvu promjenu na testisu, nepravilnost, tvorba, nelagoda, bol, što zahtijeva najčešće pregled urologa. Specijalist urolog uz anamnezu, klinički pregled i ultrazvuk skrotuma, kao i određivanje određenih tumorskih biljega može otkriti ili isključiti bolest. Ponekad se kod raka testisa može javiti i kao simptom i bol u leđima, posebice ako je tumor testisa mali i neuočljiv, odnosno postoji ekstragonadalno sijelo primarnog raka, a uvećani limfni čvorovi u leđima mogu porasti na veličinu koja radi pritiske na živčane sklopove i tako stvara bolove u leđima.

Doc. dr. sc. Zoran Peršec, dr.med., spec. et subspec. Pročelnik Zavoda za urologiju KB Dubrava

Je li moguće izliječiti se?

Rezultati liječenja karcinoma testisa danas su vrlo dobri, a smrtni su slučajevi rijetki i uglavnom vezani uz prekasno dijagnosticiranu bolest. Liječenje uvijek započinje operativnim zahvatom tijekom kojeg se testis odstrani i pošalje na patohistološku analizu koja će utvrditi lokalnu proširenost i tip tumora. Početna dijagnostika obvezno uključuje tumorske markere te CT prsišta, abdomena i zdjelice. Na temelju tih podataka donosi se odluka o daljnjem liječenju koje se, ako je potrebno, uglavnom sastoji od tri ciklusa kemoterapije. Kemoterapija je vrlo učinkovita te se čak i bolesnici s multiplim metastazama uspješno liječe.

Dr. Ivan Pezelj Specijalist iz Klinike za urologiju KBC Sestara milosrdnica

Kako se obavlja pregled?

1. Prvi je korak u ranom otkrivanju raka testisa pipanje lijevog i desnog testisa. 2. Pipanje testisa radi se tako da primite svaki testis između palca i preostala četiri prsta te ga pažljivo prepipate. 3. Tijekom pipanja mogli biste primijetiti promjene na testisu: promjene u veličini testisa (jedan mnogo manji ili veći od drugoga), tvrde izbočine jednog dijela testisa, najčešće bezbolne (osobito ako se izbočina povećava) cijeli je testis tvrd pod prstima. U svim navedenim slučajevima nemojte se bojati. Važno je da se što prije javite liječniku obiteljske medicine da vas pošalje na pregled urologu.

Izvor: Počeši s razlogom

26. travanj 2024 04:21