StoryEditor

SEZONA GRIPE Mladi ne mare za preventivu, a virus ne bira

U Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba na godinu, od kojih se malo njih službeno prijavi
Autor:
Global.
15/10/2018 u 19:34 h
Zagreb, 221018 Ilustracija na temu sezone cijepljenja/gripe
Zagreb, 221018 Ilustracija na temu sezone cijepljenja/gripePIXABAY

Temperatura, bol u grlu, glavobolja, kašljanje te osjećaj slabosti najpoznatiji su simptomi virusne bolesti gripe. Da bi se zaštitili, cijepljenje se preporučuje kao najučinkovitiji način. Sadrži minimalni rizik od alergijskih reakcija zbog čega je prevencija prije nadolazeće sezone gripe najbolja opcija. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba na godinu, od kojih se malo njih i službeno prijavi.

Goranka Petrović iz HZJZ-a poručuje da je najbolje cijepiti se kada počne cijepljenje protiv gripe i nadodaje da se tako smanjuje mogućnost razbolijevanja i komplikacija. Kratki boravak u blizini zaražene osobe ili neizravnim kontaktom kao što je dodir zaraženog predmeta dovoljan je se "pokupi" virus. Udisanjem čestica zraka iz kašlja zaražene osobe veliki su izgledi da se i sami zarazimo, objašnjava. Cijepljenje nije obvezno, a cijena osobama koje ne pripadaju u rizične skupine, navodi Petrović, određuje ustanova koja nabavlja cjepivo i ponekad se može razlikovati.

Sezona cijepljenja započinje u studenome i traje do kraja siječnja

"Svatko može oboljeti od gripe. Cijepljenje se posebno preporučuje ugroženim skupinama: zdravstvenim djelatnicima, kroničnim bolesnicima te osobama starijima od 65 godina. S obzirom na to da gripa može dovesti do ozbiljnih i životno opasnih komplikacija, svakako se može reći da je cijepljenje protiv gripe jako važno", upozorava Martina Crvenković, liječnica opće prakse.

Foto: Pixabay

Sezona cijepljenja započinje u studenome i traje do kraja siječnja, a cijepljenje je moguće u Zavodima za javno zdravstvo ili kod liječnika opće prakse. Nuspojava na cijepljenje kod studenata za sada nije bilo, ali ni interesa za preventivno cijepljenje, govori doktorica Crvenković.

"Ako se zarazite virusom gripe, najvažnije je ostati kod kuće i liječiti se simptomatski. Mirovanje i adekvatna nadoknada tekućine najbolji su lijekovi, a prema potrebi, mogu se uzeti i antipiretici (lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature) te analgetici (lijekovi protiv bolova)", savjetuje.

16. travanj 2024 18:05