StoryEditor

ŽIVOT U 2020. Je li grijeh posvetiti se temama koje nisu koronavirus?

‘Pogledam vijesti o koronavirusu jer smatram da je to nešto u što bismo svi trebali biti upućeni, ali više volim pogledati dobru seriju ili film‘, komentira studentica Katarina
Autor:
Tekst: Barbara Stjepanović
05/04/2020 u 14:46 h
manikura<br />
foto: pixabay
manikura foto: pixabay
U samo nekoliko dana vijesti vezane za COVID-19 postale su glavna tema cijelog svijeta, a teme koje su do tada punile stupce u novinama, poput mode, sporta ili gastronomije, odjednom nailaze na osude javnosti. Dokazuje to slučaj voditeljice Fox Newsa koja je izazvala bijes javnosti izražavajući zabrinutost zbog toga kako će žene održavati frizuru i manikuru uz uvedene mjere ograničavanja socijalnih kontakata uslijed pandemije koronavirusa.

Što prate studenti?

"Poznato je da medijsku pažnju okupiraju aktualne aktivnosti, mediji se naprosto njima bave i njihova je zadaća o tim aktivnostima izvještavati građane", za Global ističe profesor psihologije Siniša Brlas te napominje kako medijsku pažnju, u ovako velikoj količini, nikada nije dobilo nijedno javnozdravstveno pitanje. U svijetu u kojemu smo do nedavno živjeli pojedinci su često neke potrebe o kojima nam ne ovisi preživljavanje, ali su nam važne za kvalitetu života, pretpostavili osnovnim potrebama pa je bilo puno važnije imati lijepe nokte nego se pravilno i zdravo hraniti, navodi Brlas. To je, kaže, posljedica modernog načina života kakvim smo živjeli i koji je sa sobom donio i mnoge nove navike. Slično mišljenje dijeli studentica psihologije Nives Čurić. "Mislim da je u redu da se ljudi brinu o drugim stvarima nevezanima za koronu, ipak se tek navikavamo na ovakav način života, ali treba se uzeti u obzir da su velike opasnosti od zaraze i potrebno je poštivati pravila", smatra Nives. Tako se većina studenata, kao i Nives, uz online nastavu i učenje za nadolazeće kolokvije i u izolaciji trude pronaći vremena i za ostale interese, a iako je koronavirus sveprisutna tema, nije i jedina kojom se bave i koju prate. "Naravno da pratim teme vezane za koronavirus, nije mi teško slušati vijesti o tome, iako bih u ovom razdoblju voljela čuti i o drugim događajima nevezanima za koronu", komentira studentica Socijalnog rada Irena Marušić, nezadovoljna količinom ostalih tema u medijima.

Zdravlje kao prioritet

"Pogledam vijesti o koronavirusu jer smatram da je to nešto u što bismo svi trebali biti upućeni, ali već znam da nema novosti, jedino povećanje brojki oboljelih, više volim pogledati dobru seriju ili film", iznosi Katarina Šegović s Fakulteta političkih znanosti. Ono što je važno, ističe profesor psihologije Brlas, jest nastaviti s našim životima koliko je god moguće, ali uz određen oprez. Tako ćemo, smatra psiholog, bolje očuvati i mentalno zdravlje. Problem je, dodaje, što će u neposrednom doticaju s korona virusom biti mali postotak građana, ali gotovo će svi ćemo imati neki oblik teškoća s mentalnim zdravljem i to puno dulje pa čak i nakon što se pandemija smiri. Foto: Privatna arhiva "Nekima će teškoću predstavljati samo nelagoda i tjeskoba, dok drugi mogu razviti i ozbiljne mentalne bolesti", napominje Brlas. Da je briga o noktima i frizuri prisutna je i u Hrvatskoj dokazuju screenshotovi poruka između klijentica i manikirki koji su nedavno preplavili društvene mreže, a u kojima klijentice traže usluge "na crno". "Ne osuđujem ljude koji žele imati lijepe nokte ili dobru frizuru, ali isto tako ne podržavam moljenje kozmetičarki i kršenje pravila. Svi ćemo izdržati dva mjeseca bez uljepšavanja", kaže Katarina i dodaje kako zdravlje trenutno mora biti prioritet. Profesor Brlas ističe kako ljude koje zabrinjavaju ovakve teme ne bi trebalo osuđivati jer je navike vrlo teško mijenjati. Dodaje kako je sasvim razumljivo da i u ovoj zdravstvenoj krizi mnogi nisu uspjeli promijeniti navike te se više se brinu o noktima i frizuri nego li o zdravlju. "Iako je to razumljivo i objašnjivo, nije uvijek prilagođeno i poželjno ponašanje, ali nije niti za osudu", smatra Brlas.
28. travanj 2024 14:33