StoryEditor

PARTIJANJE U PRAGU Klubovi prazni, a privatni stanovi puni

Atmosfera u stanu ne se razlikuje od one u klubovima - zadimljeni prostor gdje mladi pjevaju i plešu uz obilje alkohola koji je u Češkoj jeftiniji od bočice vode
Autor:
Global.
27/04/2021 u 18:27 h
Ilustracija za Ilegalne partije u Pragu<br />
13.04.2021.<br />
foto: Unsplash
Ilustracija za Ilegalne partije u Pragu 13.04.2021. foto: UnsplashUNSPLASH
Šetnjom Pragom da se primijetiti da češka metropola nalikuje na grad duhova. Nekada prepuni barovi, restorani i noćni klubovi zatvoreni su od studenog zbog pandemije koronavirusa koja se u Češkoj ne smiruje. Osim zatvorenih vrata tih objekata, na snazi je i policijski sat od 21 do pet sati ujutro, a maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom. Zabranjena su i veća okupljanja, no bez obzira na stroge mjere, Prag je i ove godine jedna od najpoželjnijih destinacija za Erasmus studente. Mladi iz čitave Europe sjatili su se u češki glavni grad svjesni da će njihovo iskustvo studentske razmjene biti ograničeno "novim normalnim". Usprkos nepostojećem noćnom životu u klubovima i barovima, studenti se ne odriču riskantnih partijanja u privatnim stanovima.

‘Nismo teret češkom zdravstvenom sustavu‘

Na adresi jedne privatne zabave, strategija je odavno razvijena. Dolazi se u manjim grupama ljudi, a svatko mora donijeti svoj alkohol. Već uhodanim studentima poznate su sigurne lokacije za partijanje koje i posjećuju jer Česi nemaju problema sa zvanjem policije svojim susjedima. Stan u kojemu se održava party nalazi se u zgradi gdje većinom žive Erasmus studenti pa je mogućnost da će netko pozvati policiju gotovo nepostojeća. Policijski je sat naveliko na snazi. Svakih deset minuta dolazi po jedna grupa od četvero ljudi. Tako se nakon dva sata u stanu od 90 kvadrata nalazi 46 studenata. Koronavirusu ovdje nema ni spomena, potvrdio je i Ivan, student iz Hrvatske. "Erasmus studenti druže se isključivo s Erasmus studentima, većina nas je preboljela koronavirus, tako da možemo reći da imamo imunitet krda", objašnjava Ivan. Ne smatra da su Erasmus studenti prijetnja situaciji u Češkoj. Foto: Unsplash "Mi se ovdje družimo s mladim ljudima koji će imati blage simptome, ne odlazimo kod baka i djedova, kao ni u bolnice zbog čega nismo teret češkom zdravstvenom sustavu", priča Ivan dok se oko njega studenti prepuštaju ritmovima izrazito glasne glazbe. Atmosfera u stanu se ne razlikuje od one u klubovima - zadimljeni prostor gdje mladi pjevaju i plešu uz obilje alkohola koji je u Češkoj jeftiniji od bočice vode.

Organizator preuzima odgovornost

Iako studenti ne strahuju od koronavirusa, neočekivano kucanje na vrata ipak unosi dozu straha i tjeskobe. Češka policija svakodnevno otkriva nova mjesta ilegalnih partijanja, a kazne za sudionike kreću se od 400 do 1000 eura. A što se događa u situacijama kada se s druge strane vrata nalaze češke snage reda i mira? Glazba se gasi, a gosti se sklanjaju u sobe ili na druga mjesta u stanu. Organizator zabave preuzima odgovornost i otvara vrata te pristojno pozdravlja policajce. Od arogantnog i bahatog pristupa ne dobiva ništa jer je tada i organizator, ali i ostatak gostiju, u policijskoj (ne)milosti. U slučaju sreće, policajci će zamoliti za stišavanje glazbe, a u roku od pola sata gosti moraju izaći. Ako policajci dođu drugi put, ući će u stan i svaka osoba koja se tada tamo nalazi dobit će novčanu kaznu. Svoje iskustvo podijelio je i Sebastian, student iz Španjolske. "Policija je dva puta prekinula party koji smo cimeri i ja organizirali, ali srećom nitko nije bio kažnjen jer su policajci oba puta bili puni razumijevanja", priznaje Sebastian. Policajcima je potrebno, otkriva, pristojno reći da ih ne mogu pustiti u stan jer nemaju sudski nalog. Tako su Erasmusovce u dijelu javnosti zadobili status bioterorista, a ostalima su oni tek normalni mladi ljudi koji odbijaju da im zbog pandemije stane život.
30. travanj 2024 03:43