StoryEditor

VODIČ ZA ČISTE TENISICE Kako povratiti sjajni izgled svoje obuće?

Ne postoji ništa gore nego kada je obuća koju nosite uništena i prljava

02/05/2022 u 05:10 h
13530
PEXELS

"Ne, ne, pazi, isprljat ćeš mi tenisice", rečenica je koju gotovi svi izgovaraju kada prvi put obuku nove tenisice, no, već nakon nekoliko nošenja one izgube prvotni sjaj i čistoću. Vječni klasik, kao stvorene za svaku odjevnu kombinaciju. Ovim riječima mogu se opisati tenisice, obuća koja je uvijek u modi i koju svi vole. A ono što svi vole više od tenisica, jesu čiste tenisice. Nema ništa gore nego kada je obuća koju nosite uništena i prljava. Zato donosimo nekoliko savjeta kako povratiti čisti izgled tenisica kao onda kada su prvi put kupljene.

Perilica je (ne)prijatelj tenisica

Kada se spomene čišćenje tenisica, opcija koja se odmah nameće je perilica rublja. Međutim, kada je to pametna opcija, a kada baš i nije? Platnene tenisice mogu podnijeti pranje u perilici, ali poželjno je da temperatura nije viša od 60 stupnjeva, a okretaji veći od 900. Ako su pak, okretaji veći od 900, odlično je rješenje umotati tenisice u ručnik da se ne ošteti perilica. Što se tiče sušenja tenisica, sušilica je strogo zabranjena, osim ako ne želite uništiti svoj stroj za sušenje. Ruku pod ruku ne idu ni kožne tenisice i perilica rublja. Koža nije namijenjena za dugotrajno močenje, a samim time pranjem u perilici tenisice će upit vodu i nabubriti te izgubiti lijep izgled. No, to ne znači da zamazanim kožnim tenisicama nema spasa. Veliki hit postale su spužvice za pranje tenisica. Mogu se pronaći u svakoj bolje opremljenoj drogeriji za desetak kuna. Upotreba je i više nego jednostavna - spužvice se namoče i trljanje tenisica može početi.

PRO TIP 1: Ako se ipak odlučite prati tenisice u perilici rublja, poželjno je da prije pranja pomoću četke ili tuša skinete blato, pijesak i ostale krupne prljavštine.

Pasta za zube

Tko je rekao da se pasta koristi samo za pranje zubi? Potrebno je pastu nanijeti na staru četkicu za zube te potom kružnim pokretima četkati mrlje. Ovaj trik je odličan jer četkica zahvaljujući svojim dlačicama može temeljitije očistiti tenisice nego spužvica. Nakon četkanja poželjno je ostaviti nekoliko minuta da tenisice upiju pastu, a potom, uz pomoć vlažnih maramica ili starog ručnika potrebno je obrisati iščetkane dijelove. Ovaj trik ne pomaže kod čišćenja baršunastih tenisica – njih je najbolje odnijeti u kemijsku čistionicu jer su osjetljive na sve oblike pranja.

PRO TIP 2: Pasta za zube ne smije biti obojena.

image
PEXELS

Trikovi za bijele tenisice

Glavni akter ovog savjeta je tableta za čišćenje proteze. Važno je otopiti tabletu u toploj vodi te umočiti tenisice. Poželjno je ostaviti da se namaču nekoliko sati ili preko noći, a potom ih sljedeći dan staviti u perilicu rublja na brzo pranje. Nakon što se tenisice osuše, sjajit će se kao da su tek kupljene. Pastu od sode bikarbone i deterdženta za rublje vrlo je jednostavno pripremiti, a zahvaljujući ovoj smjesi bijele tenisice povratit će svoj prvobitni sjaj.

Prije svega, potrebno je otuširati ili nekoliko minuta namakati tenisice u toploj vodi, a u posebnoj posudici pomiješati sodu bikarbonu, deterdžent i malo vode, cilj je da smjesa dostigne teksturu paste. Napravljenu smjesu moguće je nanijeti četkicom za zube na tenisice te ostaviti pastu da djeluje barem pola sata nakon čega se ispire toplom vodom s tenisica.

Vezani članci
28. veljača 2024 15:32