StoryEditor

MRLJE NA ODJEĆI Kako ukloniti mrlje od šminke?

05/10/2020 u 10:27 h
10655
UNSPLASH

Uklanjanje šminke s odjeće problem je s kojim se susreće gotovo svaka žena. No, uz sljedeće savjete mrlje od ruža ili novog pudera u prahu neće više predstavljati problem. Šminku možemo podijeliti na masnu i nemasnu. U skupini masne šminke nalaze se ruž, maskara, tekući puder i slični proizvode dok u nemasnu šminku ubrajamo proizvode u prahu, poput sjenila ili bronzera. Ove dvije vrste proizvoda zahtijevaju različite pristupe u čišćenju, a mi vam donosimo savjete za oboje.

Mrlje od masne šminke

Neke od najozloglašenijih mrlja od šminke one su od ruža. Dobro rješenje za ovakve mrlje običan je medicinski alkohol, no važno je i njegovo pravilno korištenje. Mrlju ne smijete trljati jer ju time samo dublje utrljavate u tkaninu i teže ćete je se riješiti. Medicinski alkohol trebate utapkati na mrlju čistom krpicom, od vanjskih rubova prema središtu mrlje, a potom odjevni predmet operite kao i inače. Za mrlje od ruža također se preporuča da isprobate lak za kosu. Njime trebate nasprejati mrlju i ostaviti par minuta prije nego lagano istrljate od vanjskih rubova prema sredini mrlje. Postupak trebate ponoviti dok mrlju gotovo do kraja ne uklonite, a nakon toga, kao i obično, oprati odjevni predmet. 

Maskare, tuševi i tekući puderi zahtijevaju nešto drukčiji pristup nego mrlje od ruža. Jedno od rješenja je višenamjenski sprej WD-40 koji ćete utrljate u mrlju i potom uobičajeno oprati odjevni predmet.

Ako ni WD-40 ne pomaže, možete isprobati medicinski benzin ili benzin za punjenje upaljača kod kojih je postupak jednak kao i u prijašnjem savjetu. U slučaju da se radi o svježoj mrlji, najbolje je da ju što prije pokušate ukloniti dječjom vlažnom maramicom ili vlažnom maramicom za uklanjanje šminke.

image
PIXABAY

Mrlje od nemasne šminke

Za razliku od tekućih pudera, maskara i ruževa, nemasna šminka kao bronzeri, rumenila, sjenila i slični proizvodi puno se lakše uklanjaju. Mrlja na odjevnom predmetu može se izvući bilo kojim sredstvom za uklanjanje mrlja pri pranju, tekućim deterdžentom za pranje rublja, smjesom praškastog deterdženta za pranje rublja i malo vode ili jednostavno trljanjem mrlje s krutim sapunom. Predmet se nakon toga pere kao i inače.

Ovakve mrlje također možete pokušati ukloniti micelarnom vodicom ili vlažnom maramicom za uklanjanje šminke nakon što višak praha odpušete s površine odjeće, da ju ne utrljate u tkaninu. Nakon što ste tapkanjem pokupili većinu praha mrlju isperite hladnom vodom.

Univerzalni savjeti

Ako niti jedan od ovih savjeta nije pomogao, postoji još poneka alternativa. Jedna od njih uključuje pjenu za brijanje. Pjenu treba nanijeti na mrlju i lagano je utrljati vlažnom četkicom za zube te četkati sve dok mrlja ne nestane. Nakon što je mrlja nestala, odjevni predmet potrebno je isprati hladnom vodom i oprati kao inače. U uklanjanju može pomoći i votka.

Mrlju je potrebno zaliti s malo votke i pustiti ju da odstoji nekoliko minuta, a potom protrljati i oprati odjevni predmet. Za uklanjanje većine mrlja dovoljan je i onaj najjednostavniji savjet, a to je smjesa od sode bikarbone i vode. Ovu smjesu treba nanijeti i lagano utrljati te onda ostaviti jedan do dva sata prije nego ju isperete hladnom vodom i operete onako kako bi to i inače napravili.

Vezani članci
28. veljača 2024 16:00