StoryEditor

ZBOGOM LOŠIM FOTOGRAFIJAMA Uz ovih pet koraka imat ćete savršen feed

Mnogi misle da je za savršenu fotografiju potrebna profesionalna oprema, ali to nije tako

Autor:
Nika Elez
08/08/2023 u 15:13 h
<p>selfie<br>
selfieUNSPLASH

Dijeljenje vlastitih fotografija i videozapisa na društvenim platformama postala je svakodnevica mnogih, bilo da se radi o influencerima ili "običnim" korisnicima. Mnogi misle da je za sve te savršene fotografije koje viđamo na Instagramu ili Facebooku potrebna profesionalna oprema, ali zapravo se do njih vrlo jednostavno može doći i upotrebom pametnog telefona. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje će i vaša fotografija, bila ona selfie ili pak fotografirana zadnjom kamerom, izgledati sjajno!

Pronađite dobro osvjetljenje!

Prvi i osnovni korak u izradi dobre fotografije je, naravno, dobro svjetlo. Pokušajte se fotografirati tijekom dana na otvorenom, preporuka je jutro ili poslijepodne, kada je sunce slabije. No, ne može nam uvijek prirodna svjetlost ići u prilog, pa se ona vrlo lako može zamijeniti mnoštvom umjetnih rasvjeta. Danas su dostupne u različitim cjenovnim rangovima, a daju jednak efekt kao i prirodna svjetlost, ako ne i bolji. Uz blic na mobitelu, možete iskoristiti lampe, softbox koji se koristi za portrete, ring light koji je u obliku prstena i ima postavu za mobitel te reflektore koji se koriste za odbijanje svjetla, u svrhu dobivanja sjene.

Važno je znati da nikad ne smijete stajati okrenuti leđima prema svjetlu jer ćete u suprotnom ostati u mraku. Morate uvijek paziti na to da izvor svjetlosti osvjetljava ono što želite slikati.

"Ali, tko će me slikati?"

Vjerojatno nam se svima dogodila situacija kada smo si izgledali fenomenalno, ali "nije nas imao tko slikati", no imamo rješenje i za to. Prva mogućnost je, naravno, selfie. Uz njega, rješenje je i u raznim tripodima, stalcima ring lightovima, koje možete podešavati i postaviti mobitel točno onako kako vam odgovara. Nema izlika!

Upoznajte sebe!

Svatko tko se često fotografira zna da ima onu "ljepšu stranu lica" koju uvijek okreće prema kameri, a na vama je da otkrijete koja je vaša. Savjetujemo vam da napravite testne fotografije u kojima će te pozirati iz različitih perspektiva i s različitim izrazima lica. Nakon nekog vremena moć ćete samopouzdano stati pred kameru.

Inspirirajte se!

Ne znate kako se namjestiti i izaći iz komfor zone dosadnih fotografija? Pronađite inspiraciju u drugima! Na društvenim platformama, kao što su Instagram i Pinterest, možete pronaći milijune ideja za fotografije koje možete pretražiti i sačuvati u posebnim mapama prije svakog fotografiranja. Budite kreativni i eksperimentirajte na različitim lokacijama, bilo to u prirodi ili na ulici te napravite fotografiju s pričom!

Koristite dodatne alate!

Sve ste korake napravili, ali fotografija i dalje nije dovoljno dobra? Još uvijek nedostaje ono nešto? Vjerojatno, no i to se može srediti. Danas su dostupni raznorazni besplatni alati i aplikacije kojima možete poboljšati i doraditi kvalitetu fotografije. Poigrajte se sa svjetlinom na aplikacijama kao što su VSCO ili Lightroom i uvidjet ćete promjenu, jer kao što je rečeno, svjetlina igra glavnu ulogu. Ako vam Instagram prilikom objave "reže" fotografiju, vrlo lako ju možete proširiti u besplatnim aplikacijama kao što su Snapseed te Airbrush. Ipak, imajte na umu da umjereno uređujete fotografije, kako bi uvijek ostali što autentičniji. A sada, istaknite se u masi!

Vezani članci
30. travanj 2024 07:03