StoryEditor

BOKSAČICA NIKOLINA ČAČIĆ Rukavice navukla slučajno, a sad na turnirima niže pobjede

Trebala je nastupiti na Olimpijskim igrama mladih prošli mjesec, ali nije dobila pozivnicu. ‘Očito nisam bila njihov prioritet‘, govori uz osmijeh
Autor:
Global.
10/11/2018 u 10:23 h
03.09.2018., Zagreb - Hrvatska boksacica Nikolina Cacic je na mladjeseniorskom Svjetskom prvenstvu u Budimpesti osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 57 kg. Clanica BK Omega tako je vlasnica prve svjetske medalje za hrvatski zenski boks. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
03.09.2018., Zagreb - Hrvatska boksacica Nikolina Cacic je na mladjeseniorskom Svjetskom prvenstvu u Budimpesti osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 57 kg. Clanica BK Omega tako je vlasnica prve svjetske medalje za hrvatski zenski boks. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELLSANJIN STRUKIC/PIXSELL

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti potkraj kolovoza Hrvatska je osvojila prvu svjetsku medalju u ženskom boksu. Sedamnaestogodišnja Zagrepčanka Nikolina Čačić osvojila je srebrno odličje u mlađoj seniorskoj kategoriji do 57 kilograma. Unatoč odličnim borbama u finalu je prva nositeljica Sakshi Ghanghas Choudhary ipak bila prejaka.

"To je bila neopisiva sreća. Emocije su se slegle prije tjedan-dva, kad sam tek, zapravo, shvatila što sam postigla. To je ipak nešto što svi sanjaju, čemu svi teže. Tako da sreća je tu, ponos je tu", kaže Nikolina koja se vratila na trening - spremna za nove pobjede.

Počela zbog zdravlja

Osim osvojene medalje Nikolina je aktualna prvakinja Hrvatske i pobijedila je i na Svjetskom kupu u Mađarskoj. Niže odlične rezultate na međunarodnim turnirima, ali i na velikim natjecanjima poput Europskog prvenstva.

Boksom se počela baviti s 14 godina, ali ne iz ljubavi prema njemu.

‘To je ipak nešto što svi sanjanju, čemu svi teže. Tako da sreća je tu, ponos je tu‘, kaže Nikolina

"Imala sam nekih tegoba s kralježnicom, mučile su me migrene i vrtoglavice, te nisam mogla jednostavno funkcionirati", prepričava Nikolina. Kako bi ispravila skoliozu, krenula je na preporučenu rehabilitaciju. Vježbe za stabilnost u dvorani u Sesvetama bile su dio toga. Slučajno se u toj dvorani održavao i boks, te dok nije bilo njezina trenera, pustili su je da se okuša u tom sportu.

"Tako da sam ja došla, lupala bez veze, sramotila se i onda su me poslali na državno i tako je to sve krenulo", otkriva članica boksačkog kluba Omega. Boksačkog uzora nema jer smatra da nema potrebe nekoga veličati.

Rezultat na Svjetskom prvenstvu omogućio joj je nastup na Olimpijskim igrama mladih (OIM) u Argentini. Ipak, nije nastupila.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

"AIBA (Međunarodna boksačka asocijacija) nije poslala pozivnicu", objašnjava Nikolina i dodaje da je ta svjetska organizacija obvezna poslati pozivnicu svim boksačima koji sudjeluju na Olimpijskim igrama.

"Tako da ja, očito, nisam bila njihov prioritet", govori uz osmijeh.

Pomalo iznenađuje da su na OIM nastupile sve boksačice koje su ispadale u prvom i drugom krugu na Svjetskom prvenstvu. Osim naše reprezentativke nije nastupila ni Indijka od koje je Nikolina izgubila u finalu.

"Ždrijeb je bio suviše smiješan", smatra ona.

Rad, trud i - cilj

Što se tiče odnosa prema ženskom boksu, Hrvatska malo zaostaje. Boks, kao muški sport, ne gleda se tako svagdje u svijetu.

"Mogu reći da je ženski amaterski boks poznatiji u svijetu nego muški. Ženski boks u svijetu, Americi, Kazahstanu, to je show", kaže hrvatska juniorka koja unatoč tome smatra da je ženskih boksačica u Hrvatskoj dovoljno. Poručuje im da se ne obaziru na tuđe komentare i da jednostavno moraju imati svoj cilj u glavi.

"Mlade boksačice trebaju cijeniti ono što rade, voljeti i jednostavno uspjeh će doći sam od sebe", poručuje za kraj.

28. travanj 2024 13:51