StoryEditor

OKRUGLI STOL U školama se premalo uči o medijskoj pismenosti

Autor:
Željka Škreblin
zeljkaskreblin6@gmail.com
17/09/2017 u 15:46 h
Medijska kultura premalo se poučava u školama, zaključak je okruglog stola Medijska pismenost za odgovorno društvo. Okrugli stol održan je početkom veljače, a organiziralo ga je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu u suradnji s Agencijom za elektroničke medije u povodu početka projekta Djeca medija za aktivno građanstvo – treninzi medijske pismenosti te obilježavanja Dana sigurnog interneta. Na okruglom stolu predstavljen je i portal medijskapismenost.hr namijenjen roditeljima, učiteljima i djeci. Govornici okruglog stola istaknuli su važnost medijske pismenosti i nedovoljno zanimanje odgovornih institucija za tu temu. Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije, objasnio je kako se ponašanje djece na internetu ne može regulirati zakonima, nego djecu treba educirati. Rupa je to u našem kurikulu. Gotovo da i nema mjesta za medijsku kulturu i pismenost.
‘Najveći je problem što se mladi ne snalaze u enormnoj ponudi sadržaja koji im je dostupan na internetu’, rekao je profesor Krešimir Mikić, jedan od najvećih filmskih znalaca na svijetu
“Najveći je problem što se mladi ne snalaze u enormnoj ponudi sadržaja koji im je dostupan na internetu”, rekao je profesor Krešimir Mikić, jedan od najvećih filmskih znalaca na svijetu. Sudionici okruglog stola složili su se da je šteta što se informatika počinje učiti tek u petom razredu i nije prilagođena predznanjima. Uz Mikića i Tomljenovića na okruglom stolu sudjelovali su i Igor Kanižaj, potpredsjednik DKMK-a, Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Slaven Staklenac, ravnatelj Osnovne škole Većeslava Holjevca te Anita Kiš, profesorica hrvatskog jezika, a uvodni govor održao je Ivan Milanović Litre, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja. Na kraju, Anita Kiš istaknula je kako “nije važna atributna rečenica, nego kritičko mišljenje”. Zaista, tko se još sjeća atributne rečenice? Važnije je koristiti svoj mozak i kritički razmišljati. Upravo je zato edukacija o medijskoj pismenosti ključna.
29. travanj 2024 12:00