StoryEditor

BiH je top-odredište, tamo studira više od 3000 hrvatskih studenata

Prema podacima UNESCO-a iz 2016., u inozemstvu studira više od 8700 studenata iz Hrvatske, a taj se broj tiče samo mladih koji su izvan zemlje upisali cjelokupni studijski program
Autor:
Global.
12/06/2017 u 16:46 h
Stipendija koju ću imati u Londonu pokriva mi sve troškove studija i života. Omogućava mi da ostvarim sve ono što sam htio ostvariti u akademskom smislu, kaže Nino Kadić koji na studij odlazi na King‘s College u Londonu. U traženju stipendije pomogao mu je Institut za razvoj obrazovanja (IRO).
"Moj je savjet studentima da, ako mogu, uzmu pola godine ili cijelu godinu samo za pripremu kvalitetne prijave za sveučilište koje ih zanima. Također, neka se obvezno prijave na više sveučilišta, primjerice, na njih pet do deset", dijeli svoje iskustvo Nino.
A da takva znanja uz profesionalnu pomoć stručnjaka mogu donijeti pozitivne rezultate mladima koji svoje studiranje žele obogatiti i inozemnim iskustvima, već se godinama potvrđuje na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja, koji i jest jedan od najvažnijih projekata IRO-a.
Sajam će se ove godine održati u Zagrebu, 17. listopada, te u Rijeci, 19. listopada, dok je Global ponovno medijski pokrovitelj tog događanja.
Na Sajmu se predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore, kao i studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.
A da je interes za studiranje u inozemstvu velik, pokazuju i brojke. Naime, prema podacima UNESCO-a iz 2016., u inozemstvu studira više od 8700 hrvatskih studentica i studenata.
Najviše njih, više od 6000, završi na studiju u jednoj od pet najzastupljenijih zemalja, a od toga čak više od 3000 na studij odlazi u susjednu Bosnu i Hercegovinu.
Taj broj ne uključuje studente u programima kratkoročne razmjene, kao što je Erasmus, nego je isključivo riječ o mladima koji su upisali cijeli studijski program u inozemstvu.
Nekoliko je opcija koje studenti mogu koristiti za nastavak studija u inozemstvu. Student se može istodobno prijaviti na studijski program i za financijsku potporu, ali ih to ograničava u izboru jer je najčešće zadan i program i institucija te država. S druge strane, student može sam pronaći program u Europi, SAD-u ili ostalim državama, pa zatim od institucije na koju se prijavljuje, a ako je potrebno i iz drugih izvora, zatražiti financijsku potporu za program na koji je primljen.
Sve detaljnije informacije o stipendijama i proceduri upisa fakulteta u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj, zainteresirani u IRO-u mogu dobiti besplatno, dok se na Sajmu stipendija može dobiti i još i više - tamo su i same obrazovne institucije kod kojih je moguće dobiti izravnu informaciju o ponuđenim stipendijama, mogućnostima upisa i programima studija.
28. travanj 2024 21:04