StoryEditor

E-GRAĐANI Može digitalno, ali studenti i dalje više vole šaltere

Na sustavu se najviše koristi Osobni pretinac u kojem se pojavljuju podsjetnici o isteku valjanosti osobnih dokumenata, cijepljenju kućnih ljubimaca, narudžbama liječniku...
Autor:
Global.
17/01/2019 u 19:05 h
Iako se preko e-Građanina može dobiri online potvrda, studenti i dalje više vole onu papirnatu
Iako se preko e-Građanina može dobiri online potvrda, studenti i dalje više vole onu papirnatuPIXABAY

Unatoč tome što se građani žale na ispunjavanje brojnih obrazaca i čekanje na šalterima, sustav koji je doskočio tom problemu nije naišao na očekivani prijam među onima kojima smeta komplicirana birokracija, a najmanje je popularan među mladima.

Digitalna platforma e-Građani koju je Vlada pokrenula 2014. inicijalno je zamišljena kao mjesto na kojem bi građani prijavljivali porez, produljivali putovnice, ostvarivali svoja prava i koristili usluge javne uprave. To su namjeravali postići tako da povežu sudske, obrtne i bankarske registre, Državni zavod za statistiku, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Trenutačno 54 usluge

Trenutačno sustav pruža 54 usluge koje se mogu ostvariti elektronički. Najviše se koristi Osobni pretinac u kojem se pojavljuju podsjetnici o isteku valjanosti osobnih dokumenata, cijepljenju kućnih ljubimaca, narudžbama liječniku, tehničkim pregledima automobila i drugim uslugama. Koristi ga oko pola milijuna ljudi, odnosno većina prijavljenih u sustav, koji su se ulogirali ukupno sedam milijuna puta.

Pet godina od osnutka, na godišnjoj bazi usluge e-Građana koristi oko 600.000 jedinstvenih korisnika. Najviše ih je iz Grada Zagreba, njih oko 200.000, potom iz Splitsko-dalmatinske s približno 50.000 korisnika, a najmanje, oko 10.000, iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pet godina od osnutka, na godišnjoj bazi usluge e-Građana koristi oko 600.000 jedinstvenih korisnika

Iako za studentsku populaciju, ali i mlađe školarce, također postoji niz usluga, oni uglavnom nisu zastupljeni u sustavu e-Građani. Usluge za tu populaciju koristi manje od 3000 ljudi. Internetski tečajevi Srca, e-Razmjena studentskih ocjena i e-Potvrde za učenike također su malo korišteni, neke od njih koristi desetak ljudi.

Iznimka je e-Dnevnik koji je druga najkorištenija usluga s dva milijuna posjeta i oko 70.000 jedinstvenih korisnika. Neke je studentima to jedini doticaj sa sustavom e-Građani.

Ništa nakon srednje

Mario Tin Ivanda s Filozofskog fakulteta tvrdi da stranicu nije otvarao od srednje škole, ali napominje da je razlog za to što ga nijedna usluga nije posebno privukla, iako je otvoren korištenju digitalnih usluga u budućnosti.

Mnogi studenti nisu ni upoznati sa sustavom. Studentica Arhitektonskog fakulteta Ivona Lovrić kaže da nije nikad pokušala ući u sustav.

"Na arhitekturi cijeli birokratski sustav funkcionira savršeno jer su naša referada i osoblje dobro organizirani i informirani o svemu", zadovoljna je Ivona, koja zbog toga nije imala potrebu koristiti stranicu e-Građani.

Ipak, sustav nije bez mana. Još 2016. tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo je informaciju o slučajevima nepriznavanja Potvrde o statusu studenta izdanih uz pomoć sustava e-Građani. Iako je Ministarstvo dalo nalog svim studentskim centrima da uvaže njihove dokumente, određeni broj centara i dalje zanemaruje tu uputu uz objašnjenje da je bilo pokušaja izrabljivanja sustava i krivotvorenih potvrda.

Nije savršeno, ali se unapređuje

Neki studenti doživjeli su i druge teškoće.

"Koristila sam stranicu e-Građani možda tri puta. Prvi put se nisam uspjela ulogirati sa svojim AAI@ podacima, nego tek Telekom ID-om, što mi nije imalo smisla, a preko mobitela uopće ne mogu naći svoje podatke i potvrde za printanje", kaže Izabela Pepelko s FPZG-a koja tvrdi da je sustav nejasan.

"Nekako ću radije čekati u redu u MUP-u da dobijem potvrdu o prebivalištu nego se mučiti s tim ‘lakšim i bržim‘ sustavom na internetu", tvrdi.

Iako problemi u sustavu postoje, neke usluge su već sada uhodane i posve funkcionalne. Dobra je vijest i da se on kontinuirano unapređuje što će u buduće značiti znatnu uštedu vremena, novca i živaca pod uvjetom da uspije privući korisnike kojima je dosta papira, pečata i šaltera.

Neke usluge koje je moguće ostvariti na e-Građani

  • e-Zapis o statusu studenta
  • Prijava na studijske diplomske programe
  • Elektronički zapis o radnom odnosu
  • e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice
  • e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole
  • Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak
  • Registracija smještajnih objekata
  • e-Obrt za osnivanje novog obrta
  • eNovorođenče za prijavu novorođenog djeteta
  • e-usluge MUP-a: uvjerenje o prebivalištu i boravištu
28. travanj 2024 19:14