StoryEditor

SJEVERNA IRSKA ‘Razlika u sveučilištu je vidljiva, pogotovo po pitanju kvalitete umjetnosti‘

Diana Zrnić preporučuje odlazak na Erasmus u ljetnom semestru zbog ljepšeg vremena, ali i proslave Dana sv. Patrika
Autor:
Global.
29/04/2018 u 17:50 h
Ulster University Belfast School of Art, Design and Built Environment
Ulster University Belfast School of Art, Design and Built EnvironmentPrivatna arhiva

Belfast, glavni grad Sjeverne Irske, jedini je grad s kojim Likovna akademija Sveučilišta u Zagrebu ima ugovor o razmjeni studenata. Studentica Diana Zrnić odabrala je upravo Britaniju kao zemlju za Erasmus, prije svega, jer je to englesko govorno područje.

"Nakon posjeta Belfastu, moje poznavanje i ‘baratanje‘ engleskim jezikom mi se dosta popravilo", kaže Diana.

Razlika između našeg i njihova sveučilišta odmah je vidljiva kada je u pitanju kvaliteta umjetnosti. Diana tvrdi da je fakultet mnogo organiziraniji od onog na kojem studira u Zagrebu. Spominje i to da je tamo odnos između profesora i studenata službeniji nego u nas, ali i dalje otvoren.

Odnos profesora i studenata u Belfastu službeniji je nego u nas, ali i dalje otvoren

"Profesori su jako kvalitetni, otvore ti vidike i nauče te razmišljati", ističe. Ono što je možda nedostatak je skupoća studentskog života u Belfastu.

"Stipendija koju dobiješ pokrije uglavnom samo smještaj, dok se za hranu i izlaske snalaziš sam, odnosno novac ti šalju roditelji. Na početku dobiješ 70 posto iznosa koji ti Erasmus odredi, a ostalih 30 posto kad se vratiš, odnosno ako položiš sve ispite na tamošnjem fakultetu. U slučaju da ne položiš te ispite, traži se povrat novca", objašnjava Diana.

Britanski studenti, kao i oni koji dolaze tamo na razmjenu, vrlo su prijateljski raspoloženi. Neki od pet studenata s kojima je Diana dijelila smještaj ostali su joj prijatelji i danas.

Nema baš mnogo slobodnog vremena, barem što se tiče studenata likovne umjetnosti, jer većinu svog vremena provode u studijima gdje se uče izražavati slikanjem

Iako postoji mnogo mjesta za izlaske, Diana ističe "Lude srijede" koje su joj ostale u lijepom sjećanju. Studenti izlaze od ponedjeljka do petka, a ljudi koji rade izlaze vikendom, što znači da prigoda za izlazak ima cijeli tjedan.

Nema baš mnogo slobodnog vremena, barem što se tiče studenata likovne umjetnosti jer većinu svog vremena provode u studijima gdje se uče izražavati slikanjem. Nastava se sastoji od jednog teorijskog predavanja i tzv. Artist talks, odnosno umjetnika koji drže predavanje o svojoj galeriji, a poslije studenti imaju prigodu izlagati u nekoj od tih galerija.

Za kraj, Diana je kao svoj savjet studentima koji žele posjetiti Belfast navela da idu na ljetni semestar.

"U Belfastu inače često kiši, a ovako ćete naići na sunčanije dane i življu atmosferu. Također, uhvatit ćete Dan sv. Patrika, što je jako zabavan događaj", zaključuje ona.

26. travanj 2024 20:44