StoryEditor

PORTUGAL Vikendom se uči, a izlazi utorkom i četvrtkom

Autor:
Tekst: Kristina Uremović
11/03/2018 u 17:40 h
Sveučilište u Coimbri
Sveučilište u CoimbriPrivatna arhiva

Coimbra, poznatija kao sveučilišni grad u kojem živi više od trećine tamošnjih studenata, prava je studentska oaza. Grad se može pohvaliti jednim od najstarijih sveučilišta na svijetu - Universidade de Coimbra koje je uvršteno na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Polazi ga više od 20.000 studenata, uključujući i najveću zajednicu stranih studenata koju čini njih čak 12 posto. Ipak, samo je malo studijskih programa dostupno na engleskom jeziku.

Ante Šušak, student prve godine diplomskog studija računarstva na FER-u, kaže kako Coimbra ima niži životni standard od drugih gradova, iako bi se za sobu nedaleko od samog središta trebalo izdvojiti oko 200 eura. Tvrdi da je jako zadovoljan organizacijom i programom fakulteta, a kao jedinu zamjerku izdvaja obvezna predavanja koja počinju svako jutro u devet sati.

U prekrasnoj portugalskoj pokrajini Algarve na jugu zemlje početkom travnja okupit će se desetak tisuća stranih studenata

Postoji i mnoštvo događaja koje organizira ESN mreža Coimbra, poput turnira u Beerpongu, Meeting Pointa, ali i čestih izleta u ostale portugalske gradove od kojih je najvažniji onaj u Algavru, koji će početkom travnja ugostiti čak desetak tisuća stranih studenata iz cijele države.

Student FER-a Ante Šušak sa svojim prijateljima (Foto: Privatna arhiva)

Ono što je neobičnije je da su najpopularniji dani za izlaske utorak i četvrtak, dok je vikend više rezerviran za odmor i učenje. Ante priznaje da je hrana u nas mnogo povoljnija, što potvrđuje to da se u restoranima može naći studentski meni za 2,50 eura pa naviše. Usprkos tome, smatra da je studentska stipendija sasvim dovoljna da se pokriju svi troškovi smještaja i hrane te ostalih popratnih sadržaja.

Coimbra se može pohvaliti i dobrom povezanošću s ostalim većim portugalskim gradovima, kao i blizinom Atlantskog oceana koji krase duge pješčane plaže, a izvrsna je i kao polazište za posjet susjednim zemljama - Španjolskoj i Maroku, a iz Lisabona se mogu naći povoljne avionske karte za udaljenije krajeve svijeta što je idealno za sve studente željne putovanja.

24. travanj 2024 08:45