StoryEditor

ONLINE PLATFORME Kruna e-učenja ili kockanje s privatnošću?

‘Puno više štete ima za profesore jer se radi o njihovom intelektualnom vlasništvu‘, smatra student politologije Josip Martinić
Autor:
Tekst: Klara Borda
08/04/2020 u 19:01 h
E- ucenje<br />
Autor: Pixabay
E- ucenje Autor: PixabayPIXABAY
Američki mediji izvijestili su nedavno o dijeljenju podataka sa Zoomovih virtualnih susreta trećim stranama. Zoom je postao jedna od najpopularnijih aplikacija preko koje se odvija dio nastave u doba koronavirusa. Prijavljeni su i slučajevi upadanja "uljeza" na sastanke i slanja neprimjerenog sadržaja. Kako prenosi HINA, osnivač Zooma Eric Yuan priznao je propuste u zaštiti podataka. Ipak, opravdava se tvrdnjom da dizajn platforme nije prilagođen naglom rastu broja korisnika kakav ih je zadesio u ožujku. U odnosu na 10 milijuna u 2019. godini, Zoom sada koristi oko 200 milijuna ljudi, a broj se konstantno povećava.

Jesmo li sigurni?

"Nije me strah za privatnost jer putem Zooma pratim nastavu, smatram da to nije ciljana meta ljudi koji upadaju u sustav", tvrdi studentica Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta Tihana Oreč. Nadodaje da se nada skorijem poboljšanju platforme. Za studenta politologije na Fakultetu političkih znanosti, Josipa Martinića, ovo je ogroman propust. "Iz perspektive studenta, nema neke prevelike štete pa me i ne brine toliko. Dakako, ima puno više za profesore jer se radi o njihovom intelektualnom vlasništvu", smatra Josip. Studentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Ivana Glavaš vjeruje da nam je iz dana u dan privatnost sve više ugrožena i da opasnosti često nismo ni svjesni. Smatra i da nas korištenje Zooma ne bi trebalo previše uznemiriti s obzirom na to da se svakodnevno služimo aplikacijama koje rade po principu iste politike. "Trenutno mi je to ‘zanemariv‘ problem i učenje mi je u fokusu. Mislim da su ovakve platforme korisne dokle god budemo imali predavanja bez većih poteškoća", rekla je Ivana. Online platforme, koje u izvanrednoj situaciji predstavljaju alternativni oblik odvijanja nastave, za studente ipak imaju više prednosti nego nedostataka. "Studentima odgovara interakcija s profesorima u realnome vremenu. To nam omogućava da postavimo pitanje i tijekom predavanja dobijemo odgovor", kaže Ivana. Dodaje kako postoje i opcije snimanja predavanja pa ih profesori mogu proslijediti. Ivana poziva sve profesore da se prebace na taj tip nastave jer, kako kaže, studentima njihova objašnjenja puno znače. Tihanu su se posebno dojmile opcije snimanja sadržaja, dijeljenja studenata u manje grupe i dijeljenje zaslona. "Aplikacije poput Zooma ne mogu zamijeniti klasična predavanja, ali u trenutnoj situaciji dobro obavljaju posao", primjećuje Tihana. Slaže se i Ivana Antunović, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. "Studenti mogu gledati prezentaciju dok profesori pričaju pa je osjećaj kao da si na redovnoj nastavi", objašnjava Ivana.

Zadovoljni profesori

"Dijeljenje ekrana funkcionira odlično, osim kod videozapisa kada zna zaštekati", kaže nam Josip Martinić, student politologije na Fakultetu političkih znanosti koji koristi Zoom na tri kolegija. Navodi i da mu je slušanje predavanja u pidžami i sa sendvičem u ruci glavna pozitivna strana. Ipak, uočio je i neke generalne nedostatke platforme. "U besplatnoj verziji ograničen je broj sudionika, što predstavlja problem kod obveznih kolegija koje sluša velik broj studenata, a postoji i vremensko ograničenje", objašnjava Josip. Zoom je na svojoj službenoj web stranici najavio privremeno ukidanje četrdesetominutnog ograničenja sastanaka za škole pogođene posljedicama virusa, fokusirajući se pritom na institucije primarnog i sekundarnog obrazovanja. Nema službenoga očitovanja o tome jesu li i neki hrvatski fakulteti podnijeli zahtjev za tu pogodnost. Unatoč tomu, čini se da se većina profesora i bez njih uspješno prilagođava zahtjevima nastave na daljinu. Jedan od njih je i doc. dr. sc. Kristijan Kotarski, profesor na FPZG-u. Navodi da mu je ovo prvo iskustvo s online platformama u nastavi. "Nedostaju mi studenti iz stvarnog svijeta i predavanja uživo, ali online platforme omogućavaju ugodnu interakciju u realnom vremenu te maksimalno poništavaju fizičku distancu", kaže Kotarski. Studentica novinarstva na FPZG-u, Petra Sokolić, vjeruje da je Zoom, u odnosu na druge besplatne servise koji se koriste na njezinom fakultetu, pripada lošijoj kategoriji sustava za webinare. "Smatram da su druge platforme, poput WebExa ili Microsoft Teamsa, pogodnije za održavanje online nastave zbog jednostavnosti korištenja", tvrdi Petra, ali dodaje da je zahvalna svim profesorima koji su uspjeli organizirati svoja predavanja. "Važnija je činjenica da se nastava ipak održava, a manje je važno putem koje platforme slušamo", poručuje.
28. travanj 2024 08:28