StoryEditor

PROBLEMI S NAJMODAVCIMA ‘Kad sam došla s ugovorom od sutkinje, odmah je bila druga priča‘

Studenticu Ivanu vlasnici su tražili da plati stanarinu i režije za preostale mjesece koje ona ne bi provela u stanu

Autor:
Ivona Krpan
25/01/2023 u 09:48 h
14375
PIXABAY

Prilikom useljenja u stan Ivana je potpisala ugovor na godinu dana i vlasnicima dala polog. U ugovoru je stajalo da se izlazak iz stana mora najaviti mjesec dana prije njegovog isteka što je Ivana i učinila, ali tu su krenuli problemi.

"Vlasnici mi nisu željeli vratiti polog i tražili su da im platim svu stanarinu i režije za preostale mjesece koje neću biti u stanu", objasnila je Ivana. Budući da nije željela plaćati stan u kojem ne živi, Ivana je potražila pomoć sutkinje.

Nevraćanje pologa

Sastavile su aneks prvog ugovora u kojem je pisalo da vlasnica stana može zadržati polog, ali da joj Ivana ne treba plaćati rentu i režije za nadolazeće mjesece.

"Kada sam došla s tim kod njih, odmah je bila druga priča, sve se odjednom možemo dogovoriti", rekla je Ivana.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Ivana je jedna od 5818 studenata u Hrvatskoj koji nisu uspjeli dobiti mjesto u studentskom domu prošle akademske godine te koji su odlučili potražiti drugi smještaj. Studenti imaju mogućnost u dogovoru sa stanodavcem potpisati ugovor o najmu stana te njegovih sadržaja.

"Radi pravne sigurnosti preporučljivo je inzistirati na sklapanju ugovora o najmu prilikom iznajmljivanja stana, bilo da se osoba nađe u poziciji najmodavca ili najmoprimca", objasnila je Iva Ljubić iz odvjetničkog ureda Mišković & Mišković.

image

Preporučljivo je sklopiti ugovor o najmu prilikom iznajmljivanja

Ivona Krpan/Global

Ugovor se najčešće sklapa na godinu dana te u pisanom obliku da bi odnos između vlasnika i stanara bio točno određen. Prema Zakonu o obveznim odnosima vlasnik stana je obvezan vratiti polog ako u stanu nije napravljena šteta, ali puno njih ipak tu stavku okreće u svoju korist. 

Nesusretljiva vlasnica

"Polog zadržava najmodavac pod raznim izgovorima kao što su oštećenja u stanu, neplaćene razlike u režijama, nepravovremena obavijest o otkazu ugovora i slično. To je zato što zna da student, u pravilu, nema novca za sudski spor za vraćanje pologa", objasnila je Žaneta Višy-Kevešević iz udruge Drugi val.

Slično iskustvo s Ivanom dijeli studentica Anja koja je pomislila da će imati najbolju vlasnicu stana na svijetu.

"Na prvu sve je bilo super, draga žena koja nam je donosila kolače i voće", rekla je Anja.

Prilikom ulaska u stan Anja i njena cimerica dogovorile su s vlasnicom fiksnu cijenu režija budući da se stan nalazio u kući koja nema odvojena brojila. Nakon nekog vremena Anja je primijetila da joj gazdarica ulazi u stan i premješta njihove stvari. Vlasnica je bila poprilično nesusretljiva te su se Anja i cimerica odlučile iseliti, a nakon izlaska iz stana polog nisu dobile natrag.

"Nije nam željela vratiti dio pologa jer je jedan mjesec račun za plin bio veći", rekla je Anja. Nakon što su se Anja i njezina cimerica odlučile zauzeti za sebe i od vlasnice tražile polog koji im je dužna vratiti, dobile su ga natrag.

Stanodavac za poželjeti

S druge strane, student David objasnio je da za svoj prvi stan u Zagrebu, a i gazdu ima samo pozitivna iskustva.

"Kad vlasnik navrati, uvijek popijemo čašicu rakije", rekao je David. Objasnio je da se s vlasnikom od početka slaže odlično te da mu ponekad zna pomoći popraviti nešto ili prenijeti komad namještaja.

Davidu se jednom dogodila nezgodna situacija kada mu je ključ zapeo u bravi te je ostao ispred stana. Nazvao je vlasnika stana koji je ubrzo došao u pomoć. Iako je vađenje ključa iz brave za njih dvojicu bilo neuspješno, stanodavac je poznavao dobrog bravara koji je problem riješio u kratkom roku.

'Na prvu sve je bilo super, draga žena koja nam je donosila kolače i voće'

"Bez obzira na to što je bila moja greška, gazda je inzistirao da plati bravara. Ostao sam iznenađen jer znam da to nije česti slučaj", objasnio je David. Lijepe riječi za svoju vlasnicu imala je i studentica Veronika koju gazdarica vodi na kolače kada dođe u Hrvatsku.

"Zna me pozvati kod nje da jedem i uvijek mi spakira hranu za doma", rekla je Veronika. Sa stanom može raditi što god želi i urediti ga po svojem ukusu. Kada se useljavala u stan, Veroniku je dočekalo ugodno iznenađenje.

"Dočekala me košara dobrodošlice u kojoj su bile svjećice, žarulje i krevetnina", zaključila je Veronika.

Kome se obratiti za pomoć?

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je popis ovlaštenih udruga i pravnih klinika za pružanje primarne pravne pomoći kao što su Udruga za besplatnu pravnu pomoć, Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski pravni centar i mnoge druge. Budući da studenti većinom nemaju dovoljno novca da bi platili odvjetnika, mogu kontaktirati organizacije s popisa koje nude besplatnu pravnu pomoć te tako riješiti svoj problem.

Vezani članci
19. travanj 2024 14:42