StoryEditor

‘Bolje funkcioniram pod pritiskom’ i drugi mitovi

Autor:
Global.
26/10/2018 u 12:37 h

Ako preskačete temu upravljanja vremenom zbog ideje da ste superproduktivni samo kad vas gaze rokovi, vrlo vjerojatno stalno funkcionirate na rubu krize. Moguće je da, s obzirom na to, nemate realnu sliku koliko možete biti produktivni kad niste u opsadnom stanju. Upravljanje vremenom vrlo je korisna kompetencija koju je iznimno važno imati u repertoaru. Osim sto pomaže u ovladavanju vlastitim rasporedom i smanjenju vremenskog pritiska, ona često djeluje motivirajuće, a njeno učinkovito korištenje rezultira s više vremena za odmor i opuštajuće aktivnosti.

Prof. psih. Ivana Mrgan

Prije nego krenemo sa smjernicama kako unaprijediti tu vještinu, želimo istaknuti svojevrsne ‘uvjete korištenja‘. Rad na vještini upravljanja vremenom traži vrijeme, ali se ulaganja višestruko isplate… U nastavku su navedeni osnovni koraci i korisni prijedlozi kako usavršiti ovu vještinu.

- Analiza trenutačnog upravljanja vremenom - Kao i svaka optimizacija sustava i ovaj proces počinje s analizom postojećeg stanja. Većina se naših tjednih aktivnosti može svesti na sljedeće kategorije: 1. zadovoljavanje osnovnih potreba za jelom, spavanjem i sl.; 2. akademske, poslovne i sve druge obveze; 3. slobodno vrijeme; 4. vrijeme koje možemo smatrati izgubljenim.

Kako biste načinili analizu trenutačnog stanja, pokušajte svoj posljednji tjedan prikazati u kružnom grafikonu. Pokušajte skicirati koliki je udio vašeg vremena u tom razdoblju utrošen na pojedine kategorije. Utvrdite jeste li zadovoljni trenutnim stanjem ili želite unijeti određene promjene u način na koji koristite vrijeme.

- Određivanje prioriteta - Dan ima samo 24 sata, jedino što imamo u svojoj kontroli jest odluka kako ćemo ih provesti. Određivanje ciljeva i prioriteta na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini olakšava tu odluku. Kao i uvijek, potrebno je da oni budu MUDRI (Mjerljivi, Uvremenjeni, Dostižni, Relevantni, Određeni).

- Planiranje - Sljedeći korak predstavlja konkretizaciju prethodne faze i svojevrsni test te prigodu za reviziju ako uočimo da smo precijenili ili podcijenili potrebno vrijeme za pojedini prioritet. Dodatno, kvalitetno planiranje na tjednoj i mjesečnoj razini osigurava optimalni raspored korištenja vremena, a bez zanemarivanja potreba za odmorom ili razonodom.

- Praćenje i pridržavanje plana - Najčešći razlog zbog kojeg odustajemo jest podcjenjivanje vremena potrebnog za pojedinu obvezu zbog čega se osjetimo obeshrabreno. Razbijanje obveza u male korake i praćenje izvršavanja vraća osjećaj kontrole i smisla. Dodatno, nagrađivanje nakon dobro obavljenog posla i uživanje u odmoru nam pomaže da nastavimo puni obnovljene energije.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

25. travanj 2024 21:33