StoryEditor

CROATIA INFILTRATION Entuzijastični istraživači koji posjećuju napuštene vojne baze, atomska skloništa i nuklearne elektrane

Na Josipa Kovača Levantina jposeban dojam ostavila je Buzluđa, golemo betonsko zdanje iz razdoblja komunizma koje neodoljivo podsjeća na NLO koji se spustio na vrh brda i dominira krajolikom u svojoj izvanzemaljskoj veličini

Autor:
Matija
19/07/2021 u 16:03 h
<p>Croatia Infiltration, spomenik Buzluđa, Bugarska</p>
Croatia Infiltration, spomenik Buzluđa, BugarskaCROATIA INFILTRATION

Istraživanje lokacija koje nalikuju vizijama kraha moderne civilizacije, spuštanje kroz ventilacijske otvore u tajanstvene podzemne objekte i tumaranje prostorima koje su ljudi napustili pred nekom vrstom ugroze dio je aktivnosti Croatia Infiltration tima. Riječ je o prvoj i najozbiljnijoj skupini istraživača napuštenih lokacija u Hrvatskoj koji su svoju strast za avanturom i istraživanjem djelomično pretvorili i u profesionalne karijere.

image

Croatia Infiltration, istraživanje napuštenih lokacija

CROATIA INFILTRATION

Do sada su posjetili neke od najzahtijevnijih i najatraktivnijih napuštenih lokacija poput gorostasnih spomenika u Bugarskoj, nuklearne elektrane Fukushima u Japanu i napuštenih gradova u Italiji. Istraživač i dugogodišnji član skupine, Josip Kovač Levantin za Global je otkrio nekoliko priča o radu Croatia Infiltration skupine.

Želja za avanturom i istraživanjem

"Zamisli situaciju u kojoj imaš skupinu nabrijanih specijalaca opremljenih za spašavanje unesrećenih u planini i u noći kroz mećavu u sklonište ulazi grupa studenata s teniskim reketima na nogama umjesto krplji", uz smijeh se prisjeća Kovač Levantin jedne od ranijih avantura Croatia Infiltration tima. Tada ih je potraga za atraktivnim napuštenim lokacijama odvela do snijegom i olujom zametenog bunkera u blizini vrha Zavižan u velebitskoj divljini.

Novi život davno propalih lokacija

Sve kvalitetnije prezentiranje priča i lokacija konačno je dovelo i do poziva iz Londona koji je skupini osigurao prvi profesionalni angažman kao organizatora događaja i istraživača napuštenih lokacija. Iz Croatia Infiltrationa tvrde da su takve zadaće izazov, ali da komercijalizacija jednog dijela njihovih aktivnosti nije bila niti je sada glavni motiv. Smatraju da je jedan od glavnih efekata koje bi voljeli postići svojim radom podizanje svijesti o važnosti nekih lokacija te im na neki način omogućiti novi život.

Istraživački entuzijazam je snažna motivacija pa se Croatia Infiltration, skupina koju čine Mihovil Pirnat, Josip Kovač Levantin, Vjekoslav Palinić i Matija Pucak, nametnula kao autoritet na području istraživanja napuštenih lokacija u regiji i šire. Snimili su brojne lokalitete od kojih su neki slabo poznati i teško dostupni poput napuštenih vojnih baza i atomskih skloništa, a smatraju da će njihovo dokumentiranje takvih lokacija svoju pravu vrijednost doživjeti tek u budućnosti. Posjetili su mnoge lokacije koje predstavljaju logistički i sigurnosni izazov poput nuklearne elektrane Fukushima u Japanu i napuštene privatne bolnice u Italiji što im je donijelo i međunarodnu reputaciju u svijetu istraživanja napuštenih prostora i lokacija.

Podzemni grad u Paklenici sjajan je primjer restauracije vojnog napuštenog objekta. Nadamo se da bi kroz naš rad i slične aktivnosti vezane uz lokalitete koje istražujemo ta mjesta mogla dobiti i neku novu perspektivu na sličan način

"Sada to možda ne izgleda kao mnogo više od avanture i zabave, ali mislim da će za 20 ili 30 godina svi materijali koje smo snimili postati veoma vrijedni jer mnoge od tih lokacija će nestati ili će se promijeniti", tvrdi Kovač Levantin.

image

Croatia Infiltration, istraživanje napuštenih lokacija

Foto: Croatia Infiltration

7.5.2021.

CROATIA INFILTRATION

'U našoj etici nisu razbijanje ni provaljivanje...'

Josip je ispričao da su na njega poseban dojam ostavili spomenici gorostasnih dimenzija nastali u Bugarskoj u vrijeme Sovjetskog saveza. Jedan od takvih spomenika je i Buzluđa, golemo betonsko zdanje iz razdoblja komunizma koje neodoljivo podsjeća na NLO koji se spustio na vrh brda i dominira krajolikom u svojoj izvanzemaljskoj veličini.

Podzemni grad u Paklenici sjajan je primjer restauracije vojnog napuštenog objekta. Nadamo se da bi kroz naš rad i slične aktivnosti vezane uz lokalitete koje istražujemo ta mjesta mogla dobiti i neku novu perspektivu na sličan način

"Takvu arhitekturu ne vidiš ni u filmovima, jer ni u filmovima ljudima ne padaju takve stvari na pamet", kaže Kovač Levantin.

Tijekom priprema za istraživanje u Bugarskoj pojavio se podatak da je Buzluđa zatvorena te da je pristup unutrašnjosti objekta nemoguć. Jedna od potencijalnih strategija ulaska bilo je i vezanje tankog konopa na gumenu lopticu koja bi se prebacila kroz jedan od otvora u objektu i preko tog konopa podignulo statičko uže za penjanje uz pomoć kojeg bi se tim uspeo u unutrašnjost objekta.

"Bili smo spremni na sve i onda ostali pomalo razočarani kad smo stigli na lokalitet i vidjeli da je sve otvoreno", prepričava Kovač Levantin.

Unatoč spremnosti da savladaju sve prepreke, naš sugovornik je naglasio da Croatia Infiltration njeguje posebnu etiku prilikom posjeta lokalitetima. Naime, poštovanje prema kulturnom naslijeđu i imovini bez obzira na stanje u kojem se nalazi doživljavaju ozbiljno.

"Mi imamo etiku da ne razbijamo ništa, da ne provaljujemo, nikakvo odvaljivanje vrata, lokota i razbijanje prozora ne dolazi u obzir", tvrdi Josip.

Novi život davno propalih lokacija

Sve kvalitetnije prezentiranje priča i lokacija konačno je dovelo i do poziva iz Londona koji je skupini osigurao prvi profesionalni angažman kao organizatora događaja i istraživača napuštenih lokacija.

Iz Croatia Infiltrationa tvrde da su takve zadaće izazov, ali da komercijalizacija jednog dijela njihovih aktivnosti nije bila niti je sada glavni motiv. Smatraju da je jedan od glavnih efekata koje bi voljeli postići svojim radom podizanje svijesti o važnosti nekih lokacija te im na neki način omogućiti novi život.

"Podzemni grad u Paklenici sjajan je primjer restauracije vojnog napuštenog objekta. Nadamo se da bi kroz naš rad i slične aktivnosti vezane uz lokalitete koje istražujemo ta mjesta mogla dobiti i neku novu perspektivu na sličan način", kaže Kovač Levantin.

Trenutno najviše vremena skupina posvećuje radu na video produkciji. Nakon brojnih epizoda o inozemnim lokacijama pripremili su desetak epizoda koje obrađuju napuštene lokacije na prostoru Hrvatske. Prva epizoda bavi se napuštenim vojnim aerodromom Željava o kojem postoje broje urbane legende.

23. rujan 2023 17:24