StoryEditor

STUDENTSKI IZBORI ‘Nove generacije nisu dovoljno aktivne u borbi za svoja prava‘

Prodekanica Fakulteta političkih znanosti, Đana Luša, smatra da je važno da studenti preuzmu odgovornost i sudjeluju u donošenju odluka koje su vezane uz njihovo iskustvo studiranja

27/03/2023 u 12:57 h
11250
PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Krajem mjeseca zagrebački će studenti dobiti priliku izabrati svoje predstavnike. Ovogodišnji studentski izbori održavaju se 29. i 30. ožujka, a biraju se predstavnici u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu te članovi Studentskih zborova sastavnica.

Zadaće studentskih zborova

"Studentski zbor predstavničko je tijelo studenata koje bi trebalo štititi njihove interese, sudjelovati u radu i odlukama Vijeća sastavnica te predstavljati studente u tijelima visokog obrazovanja. Osnovni zadaci Studentskog zbora trebali bi biti usmjereni razmatranju problematike studiranja, studentskog standarda, reforme studijskih programa i drugih pitanja koja su važna za položaj studenata i kvalitetu studija", opisala je organizaciju Zbora Đana Luša, prodekanica za nastavu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Studentski zbor je glas studenata koji radi na unaprjeđenju svakog aspekta sveučilišnog života počevši od smještaja u domovima, prehrane u menzama, studentskog sporta, zdravstvene zaštite i slično. Riječ je o nepolitičkoj, nestranačkoj, neprofitnoj i nevladinoj organizaciji, sastavljenoj od Skupštine 34 predstavnika sastavnica i 17 predstavnika direktno izabranih na izborima za Zbor, stoji na stranici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjedništvo zbora čine jedan predstavnik Skupštine iz umjetničkog, biotehničkog, biomedicinskog, tehničkog, prirodoslovnog područja, dva predstavnika društveno-humanističkog područja te dva predstavnika skupštine izabranih na izborima, a njime upravlja Predsjednik.

'Nove generacije nisu aktivne'

"Studentski zborovi su iznimno važni jer su oni tijelo koje predstavlja studente i štiti njihov interes. Oni su prva stanica na kojoj će studenti pitati pomoć ili dati prijedlog vezan za studij", naglasila je Viktorija Perkušić, sadašnja predsjednica Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti. Uz to, Zbor surađuje i sa studentskim pravobraniteljem, institucijom koja brine o zaštiti prava studenta u kontekstu akademske zajednice, a čije dužnosti na Sveučilištu trenutno obnaša Bartol Šošić, student Pravnog fakulteta.

Studentski su izbori neposredni, slobodni i tajni, a svaki student ima pravo glasovati ili se kandidirati. Studenti putem izbora imaju priliku birati kolege koji će ih predstavljati, braniti njihove interese i zalagati se za njihovu dobrobit, a izlaskom na izbore aktivno se može utjecati na kvalitetu studiranja i uključiti u svakodnevicu akademske zajednice.

"Mislim da nove generacije općenito nisu dovoljno aktivne u borbi za svoja prava, ni u ostvarivanju svoje građanske dužnosti na općim izborima. Vjerujem da je situacija slična i na razini studentskih izbora. Kao uprava FPZG-a, jako smo zadovoljni suradnjom koju smo ostvarili s trenutnim sastavom Studentskog zbora", izjavila je Luša o važnosti izbora. Naglasila je da je važno da studenti postanu aktivniji, preuzmu odgovornost te sudjeluju u donošenju odluka vezanih za iskustvo studiranja.

Promjene se mogu ostvariti

"Teško je istaknuti najznačajniji projekt, kad nam je svaki značajan. E-upisi, Pravilnik o diplomskim radovima, regulacija eseja i Erasmus mreža, projekt student mentor. Sada radimo na tome da se prijepisi ocjena ne plaćaju za studente koji studiraju na našem fakultetu i još neke stvari imamo u planu do kraja mandata", istaknula je Perkušić o radu fakultetskog Zbora. Pozvala je kolegice i kolege da se kandidiraju jer smatra da uistinu mogu ostvariti promjene.

"S obzirom na to da sam studirala na drugom fakultetu prije ovoga, donekle sam upoznata sa studentskim zborovima i njihovim obavezama i aktivnostima, ali ipak mislim da bi trebalo još zornije prikazati što zapravo se sve može napraviti. O radu Sveučilišnog zbora zapravo ne znam mnogo i mislim da bi tome definitivno se trebalo pridodati više pažnje i upoznati studente s time", izjavila je Petra Ivanović, studentica Fakultet političkih znanosti. Od novoizabranih predstavnika očekuje da se izbore za što bolju kvalitetu studija te da poslušaju savjete i kritike studenata.

"Nisam baš upućena u zbivanja u vezi Studentskog zbora, no mislim da je važno da on postoji, da imamo nekog tko nas predstavlja. Ne znam kako je na drugima fakultetima, ali mislim da mi imamo stvarno angažirane kolege i drago mi je da je netko zainteresiran za promjene", zaključila je Ela Hamzić, studentica Fakulteta političkih znanosti.

Vezani članci
24. travanj 2024 11:46