StoryEditor

TAJNA DOMA NA SAVI Tko ima pravo na luksuzni 12. paviljon, kad natječaj ne postoji?

U natječaju za dom koji se svake godine održava u srpnju nigdje nisu navedeni uvjeti koje je potrebno zadovoljiti kako bi student ostvario smještaj u tom ‘kraljevskom‘ paviljonu

08/06/2019 u 01:15 h
8844
LUCIANA STILINOVIĆ

Smještaj u paviljon rednog broja 12 Studentskog doma "Stjepan Radić" dodjeljuje se nepoznatom metodom jer se za njega ne može prijaviti na javnom natječaju. Kako onda dobiti sobu u tom nedokučivom stambenom utočištu za studente, pitaju se oni koji prebivalište nemaju u Zagrebu, s obzirom na to da kriteriji nisu navedeni ni u posljednjem objavljenom pravilniku za subvencionirano stanovanje redovitih studenta za 2017./2018. godinu.

Mjerodavni skrivaju informacije

Na javnom natječaju za studentski dom u Zagrebu smještaj je podijeljen u sedam kategorija koje se razlikuju po cijeni smještaja i njegovoj kvaliteti. Tako prvu kategoriju čine samo 11. i 12. paviljoni koji su dio kompleksa najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj.

Ta dva paviljona 2010. godine naknadno su sagrađena na Savi. Iako su dio istog projekta ove dvije građevine imaju nekoliko razlika pa tako ona čije pročelje krasi broj 12 slovi kao bolja zato što studentima uz osobnu kuhinju i kupaonicu nudi i balkon te najprostranije sobe od svih studentskih smještaja.

'Kada dobijete sobu na Savi, potrebno je što prije nazvati upravu doma ili tamo otići osobno i upitati za premještaj u 12. paviljon. Treba imati i mnogo sreće, prije svega', objašnjava studentica Nikolina Ladić

Razlikuje se i po tome što se za njega nije moguće prijaviti na javnom natječaju, a u natječaju za dom koji se svake godine održava u srpnju nigdje nisu navedeni uvjeti koje je potrebno zadovoljiti kako bi student ostvario smještaj u tom "kraljevskom" paviljonu.

Prijašnjih godina 12. paviljon bio je namijenjen većinom studentima koji su u Hrvatsku došli putem programa Erasmus, ali od ove akademske godine uprava doma je nakon krečenja odlučila da ga više neće dodjeljivati erazmusovcima jer, kako kažu, prebrzo će se uništiti inventar doma.

Postavlja se pitanje tko onda živi u 12. paviljonu?

Odgovor smo potražili kod upravitelja SD "Stjepan Radić" Boženka Ćosića, koji je odbio razgovor i uputio nas sanacijskom upravitelju Studentskog centra Mirku Bošnjaku. Nažalost, SC nije odgovorio na naš elektronički upit. Nakon što nismo dobili odgovor u roku od 15 dana, zvali smo povjerenika za informiranje SC-a, ali ni Mario Župan nije odgovarao na poziv. Poslali smo još jedan e-mail na koji također nismo dobili odgovor.

Nije to prvi put da Studentski centar, kao tijelo javne vlasti, koje raspolaže novcem poreznih obveznika, ignorira svoju obvezu propisanu Zakonom o pravu na pristup informacijama u kojem stoji da su tijela javne vlasti obvezna očitovati se na upite u roku od 15 dana.

Studentica Nikolina Ladić, koja je ostvarila pravo na 11. paviljon, kaže da je za "upad" u 12. prvo potrebno prijaviti bilo koju kategoriju smještaja u SD "Stjepan Radić" na javnom natječaju.

"I onda kada dobijete sobu na Savi, potrebno je što prije nazvati upravu doma ili tamo otići osobno i upitati za premještaj u 12. paviljon. Uz sve potrebno je imati i mnogo sreće, prije svega", ističe Nikolina.

Vlastite teorije o načinu upada razvio je i stanovnik 11. paviljona Ivan Karuc. Prva je da je potrebno proći s prosjekom 5,0, druga da je kriterij upada gubitak roditelja ili invaliditet, dok je treća da se upada prema "zavičajnom principu".

Nije dovoljno biti izvrstan

"Četvrta teorija je ono - plati pa se rugaj, što bi se reklo u narodu", svoje sumnje o načinu upada dijeli razočarani Ivan koji u pravilniku o studentskom domu dosad nije pronašao konkretne informacije kako se useliti u 12. paviljon.

Studentica Sara Ražnjević već drugu godinu živi u 12. paviljonu, te je objasnila da na prvoj godini nije znala da postoje razlike u smještaju sve dok nije došla na Savu.

'Otišla sam u upravu, bilo je još mjesta u 12. paviljonu i rekli su mi da je taj najbolji pa sam se preselila kad već mogu', kaže Sara Ražnjević koja je imala izravan upis

"Nisam znala ništa niti za jedan paviljon i onda sam nasumice odabrala 5. paviljon, a imam izravan upis u dom i mogu živjeti u paviljonu u kojem želim. Otišla sam u upravu, bilo je još mjesta u 12. paviljonu i rekli su mi da je taj najbolji i onda sam se preselila u 12. paviljon kad već mogu", kaže Sara.

Prema objavljenom natječaju za 2018./2019., pravo na izravni upis u dom imaju izvrsni studenti, studenti čiji su roditelji nestali ili stradali za vrijeme Domovinskog rata, studenti čiji je roditelj umro, djeca branitelja uz izvrsne rezultate na fakultetu ili studenti s teškoćama. No čak ni svi studenti s izravnim upisom u dom ne ostvare pravo smještaja u 12. paviljonu ako prekasno dođu u upravu. Izgleda kako dodjela soba funkcionira prema načelu tko prvi - njegovo.

Budući da dodjela smještaja u 12. paviljonu nije regulirana pravilnikom poput ostalih te se za njega ne može prijaviti standardnom procedurom na javnom natječaju, nažalost, tko su većinski stanovnici 12. paviljona za sada ostaje tajna.

Vezani članci
28. veljača 2024 15:37