StoryEditor

VODIČ KROZ STUDENTSKE UDRUGE Za sve koji žele dodatno iskustvo, znanje ili zabavu

Donosimo pregled nekih od najvećih udruga na Sveučilištu u Zagrebu

23/11/2022 u 12:00 h
13560
PIXABAY

Članstvo u nekoj studentskoj udruzi može dodati vrijednost studiranju, pomoći osobi da upozna nove ljude, doživi nova iskustva i okuša se u različitom područjima djelovanja. Donosimo pregled nekih od najvećih udruga na Sveučilištu u Zagrebu.

Hrvatska studentska asocijacija

Hrvatska studentska asocijacija, poznatija kao HSA, djeluje na Sveučilištu u Zagrebu, a ujedno je i njegova najstarija studentska udruga. Posvećena je profesionalnom razvoju studenata te broji više od 100 članova, a cilj udruge je povezati članove s akademskom i poslovnom zajednicom te im pomoći u razvoju znanja i vještina koje su im potrebni za osobni rast i napredak u karijeri. U udruzi postoji nekoliko timova kojima se studenti mogu pridružiti - tim Financije, tim Kultura, zabava i sport, tim Ljudski potencijali, tim Marketing, tim Manager i tim Međunarodna suradnja.

eStudent

Kao najaktivnija studentska udruga u Hrvatskoj, eStudent djeluje na području Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu te okuplja više od 200 članova. Svake godine udruga organizira preko 20 događanja na kojima sudjeluje mnoštvo studenata iz Hrvatske i regije. Cilj im je studentima pružiti dodatnu edukaciju kroz rad na projektima te potporu i podizanje kvalitete njihovog studiranja. Studenti se mogu pridružiti te ujedno steći znanja iz područja project managementa, komunikacije s poduzećima, odnosa s javnošću, marketinga, dizajna, ljudskih potencijala, programiranja, edukacije i popularizacije znanosti, multimedije, mreža, humanitarnog rada, event managementa, prava te financija.

Hrvatska akademska zajednica

Hrvatska akademska zajednica (HAZ) studentska je i akademska udruga koja promiče razvoj visokog obrazovanja, njegovanje kulturne baštine i okupljanje ljudi na demokratskim i državotvornim načelima. Udruga potiče angažman mladih da bi artikulirali svoje interese, razvijali kritičko mišljenje te sudjelovali u javnim raspravama. Organiziraju seminare, okrugle stolove, predavanja te izložbe raznih tematika.

Erasmus studentska mreža Hrvatska

Erasmus studentska mreža Hrvatska temelji se na načelima Erasmus Student Network AISBL čije je sjedište u Bruxellesu. Dio su najveće studentske mreže u Europi, a zagovaraju kvalitetu i kvantitetu mobilnosti u Europskom visokoškolskom prostoru, također uočavaju prepreku i motivaciju za odlazak studenata na studentske razmjene te se trude pronaći rješenja za probleme tih studenata. Organizacija djeluje na nacionalnoj razini te ima sedam podružnica, u Splitu, Zadru, Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci i Čakovcu. 

Mnogo fakulteta ima svoje manje udruge, a mi izdvajamo sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje ih imaju najviše.

Udruge Pravnog fakulteta

Studenti prava čiji je primarni cilj nadogradnja znanja stečenog na fakultetu da bi postali konkurentniji na tržištu rada mogu se okušati u udruzi Alimenta koja organizira razne aktivnosti s težištem na pravnoj tematici. Cilj udruge Meritokrat edukacijsko je opismenjavanje građana, a njihov prepoznatljivi projekt je "Financijsko i pravno opismenjavanje". Tu su i projekti "Kroz mala vrata u veliki svijet " te "Law MeetUp Conference&Contest". Ostale udruge koje djeluju na Pravnom fakultetu su Pravnik, Športska udruga studenata Pravnog fakulteta Zagreb, ZA-Pravo, ELSA Zagreb te mješoviti pjevački zbor Capella juris.

Udruge Ekonomskog fakulteta

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu također ima raznovrne udruge za studente, a jedna od njih je Ekonomska klinika. U njoj studenti, uz pomoć profesora i mentora, pružaju usluge besplatnog savjetovanja za studente, građane, poduzetnike i organizacije. Organiziraju projekte za podizanje financijske pismenosti i poduzetničke klime, a trenutno imaju 76 članova, 51 provedeni projekt te 347 riješenih slučajeva. Još jedna udruga osnovana na Ekonomskom fakultetu je i Financijski klub čiji članovi promiču financijsku teoriju i praksu. Klub trenutno broji 110 članova.. Na Ekonomskom fakultetu djeluju još i Udruga studenata turizma Ekonomskog fakulteta, Ekonomiko, Debatni klub, Veslački klub Ekonomist i Športsko društvo Ekonomskog fakulteta. 

Vezani članci
26. travanj 2024 21:15