StoryEditor

VRAĆA SE ŽIVOT NA ‘SAVU‘ Nakon dvije godine pauze, u svibnju će se održati Radićevi dani

Studenti su se žalili na prestroga pravila zbog provođenja epidemioloških mjera, no situacija napokon ide na bolje

Autor:
Global.
20/04/2022 u 03:53 h
<p>Studentski dom Stjepan Radić najveći je studentski dom u Hrvatskoj, a broji više od 4000 ležajeva</p>
Studentski dom Stjepan Radić najveći je studentski dom u Hrvatskoj, a broji više od 4000 ležajevaLorena Oštrić/GLOBAL
Nakon što je pandemija dvije godine zaredom spriječila održavanje Radićevih dana, stanarima Studentskog doma Stjepan Radić, poznatog i pod nazivom "Sava", ostvarila se želja. Radićevi dani ove će se godine napokon održati, i to od 26. do 28. svibnja.

Živi dom

"Ako želiš iskusiti pravi studentski život i zabaviti se uz studiranje, odi na Savu – to je živi dom", riječi su koje su mnogi studenti čuli od starijih kolega pri odabiru studentskog doma u Zagrebu. Neizostavan dio razgovora bili su i Radićevi dani, tradicionalna fešta studenata koja je kroz nekoliko dana održavanja studentima nudila kulturno-zabavni program. Satovi suvremenog plesa, sportski turniri u malom nogometu, košarci i odbojci, kartaški turniri u briškuli, trešeti i beli, povlačenje konopa i šah samo su neke od aktivnosti kojima su se studenti zabavljali, a tako bi trebalo biti i ovoga svibnja. I dobro da je tako, jer nakon dvije godine strogih epidemioloških mjera, mladima druženja nedostaju više nego ikada. Foto: Lorena Oštrić/Global Naime, karantena je onemogućila bilo kakva okupljanja, a epidemiološke mjere koje su ostale za njom svele su druženja na minimum. Mjere nisu zaobišle niti Savu, a zadržale su se sve do ovog proljeća, kada su napokon ublažene, nakon što su stanari više puta iskazali nezadovoljstvo.

Zaključavanje ulaza smanjilo kršenje domskog reda

Stanari su smatrali su mjere u njihovom domu prestroge, posebno kada ih se uspoređuje s mjerama u drugim zagrebačkim domovima kao što su SD "Cvjetno naselje", SD "Dr. Ante Starčević" te SD "Lašćina". Iz uprave Studentskog centra naveli su da je Sava najveći studentski dom u širem okruženju i kao takav "traži specifične mjere sigurnosti", a većina paviljona ima i zajedničke sanitarne prostorije "što predstavlja visokorizično mjesto za lokalnu transmisiju zaraze". Ipak, ono što su studenti smatrali najnelogičnijim pravilom i što ih je najviše ljutilo jest zaključavanje svih domskih ulaza osim glavnog od 22 do 6 sati. Tko je htio ući u dom, morao je doći baš na taj ulaz te zaštitaru pokazati ključ, a tako je bilo sve dok se bespilotna letjelica nije srušila u neposrednoj blizini tog ulaza.

Epidemiološke mjere nisu zaobišle niti Savu, a zadržale su se sve do ovog proljeća, kada su napokon ublažene, nakon što su stanari više puta iskazali nezadovoljstvo

"Najapsurdnije bilo je zaključavanje ulaza koji, da nije pala ova letjelica, ne znam kad bi se otvorili", rekao je student Marko Buovac i objasnio da su studenti zbog toga često trgali ogradu te da je to jedino što je postignuto tom mjerom. Upravitelj Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Mirko Bošnjak poručio je da ta mjera nije bila samo epidemiološka, već i sigurnosna, s ciljem "smanjenja broja nepozvanih gostiju koji su stvarali nered po čajnim kuhinjama, provodili nezakonite radnje te remetili mir tijekom noći stanarima studentskoga doma". Smatra da je mjera dok je bila na snazi bila učinkovita jer su izvješća nakon njezina ukidanja ukazala na povećane aktivnosti po pitanju kršenja domskog reda.

Pozitivan utjecaj na psihičko zdravlje

Studentica Valentina Pervan navela je da ju je zaključavanje sporednih domskih ulaza činilo sigurnijom jer se ipak donekle smanjio protok ljudi, a "ranije je u dvorište ulazio svatko tko je poželio". Ipak, drago joj je što su druge mjere popustile i što će se na zadnju godinu njezina studiranja napokon održati Radićevi dani. "Drago mi je što se sve vraća kako je bilo, a nadam se još i bolje nego što je bilo", rekla je Valentina i naglasila da se nada da će nove generacije moći doživjeti normalan studentski život, kao što je i ona u početku svoga studiranja.

‘Generalno su nove generacije studenata dosta udaljene od studentskog života‘, kazala je studentica Vanja

Isto smatra i stanar Arian Ljubez koji je naveo da se popuštanjem mjera smanjio i psihološki pritisak kod studenata te da se zbog opuštenije atmosfere poboljšala kvaliteta života. S njima se slaže i studentica Vanja Krznarić koja je objasnila da će blaža domska pravila psihološki dobro doći svima, a posebno mlađim studentima. "Generalno su nove generacije studenata dosta udaljene od studentskog života, a vjerujem da im je u domu bilo onda bilo još i teže opustiti se i upoznati nove ljude te poraditi na socijalizaciji", zaključila je Vanja.

Ne, Sava nije dobila noćnog upravitelja

Studentski Odbor Sava u Facebook grupi studentskog doma najavio je novu funkciju u domu, noćnog upravitelja, na što su neki studenti negativno reagirali. Ipak, upravitelj Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Mirko Bošnjak objasnio je da nije riječ o osobi koja je alternativni upravitelj tijekom noći, već osobi koja "moderira i nadzire rad recepcionara te djelatnika zaštitarske tvrtke".

Nema mjesta panici, požarna vrata mogu se otvoriti

Jedna od promjena u domu jest zaključavanje požarnih stepenica, za što su neki stanari uputili prigovore. Bošnjak je objasnio da se požarna vrata na paviljonima otvaraju iznutra ili centralnim putem s recepcije te da "svi izlazi za nuždu iz studentskih paviljona rade besprijekorno, sukladno propisanim smjernicama sigurnosti".

Palac gore za druženja, ali ne uz kršenje kućnog reda

Bošnjak je naveo da je stav uprave Studentskog centra cijelo ovo vrijeme da se studenti-stanari studentskog doma slobodno druže na otvorenom uz pridržavanje epidemioloških mjera i kućnog reda.

"Društveni život sastavni je dio studiranja te smatram da je za zdravlje studenata dobro da provode aktivnosti na otvorenome", zaključio je Bošnjak.

[caption id="attachment_37072" align="alignnone" width="2560"] Sanjin Strukic/PIXSELL
28. veljača 2024 15:43