StoryEditor

ZBOR ON THE ROCKS IZ OREGONA ‘Nastupamo kao velika obitelj, a u Zagrebu smo kao kod kuće‘

Osnovani su 1999., od tad su izdali šest studijskih albuma, a nastupali su s Kid Cudijem i Boyz 2 Menom. Njihov nastup pohvalili su i članovi benda Maroon 5
Autor:
Global.
24/10/2018 u 10:51 h
On the rocks
On the rocksANITA SUKNJOV

Izraz on the rocks - najvjerojatnije će vas asocirati na alkoholno piće s ledom, ali u ovom je slučaju to ime muškog a capella zbora sa Sveučilišta u Oregonu. Dvanaestorica studenata zlatnog glasa u tri će tjedna održati koncerte u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, ali i u tri hrvatska grada – Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Za njihov je dolazak zaslužno Američko veleposlanstvo u Zagrebu, koje u Hrvatsku dovodi razne glazbenike kao dio kulturne razmjene. A capella dečki posjetili su i Fakultet političkih znanosti, gdje su zapjevali za Radio Student, ali i za njihove kolege iz Televizije Student. I za Global su uspjeli odvojiti nekoliko trenutaka.

Zborovi jako popularni

Zborovi na fakultetima jako su popularni u SAD-u, možda zbog toga što većina studenata studira u drugom gradu, pa je to prigoda da se na kampusu upoznaju novi ljudi i radi nešto zabavno, objašnjavaju dečki iz zbora. Na njihovu sveučilištu postoje još dva a capella zbora i nekoliko drugih zborova. U On the Rocks nije jednostavno upasti, jer se održavaju vrlo zahtjevne audicije dva puta u akademskoj godini. Da je popularnost tih zborova velika, svjedoči primjer Ryana Fisha i Erika Bauna koji su na audiciju došli točno u podne, da bi na red došli tek u jedan ujutro sljedeći dan. No stroge se audicije isplate jer dečki iz On the Rocks uživaju u samim pozitivnim reakcijama kad petkom nastupaju na svom fakultetu. Jedan od razloga zašto ih publika voli jest raznolikost repertoara.

‘Pjevamo mnogo pop-pjesama, ali i neke klasične, što je super jer nam samo jedna vrsta glazbe brzo dosadi‘, priznao je Evan Hathaway i dodao da dečki svakog tjedna vježbaju i do deset sati

"Pjevamo mnogo pop-pjesama, ali i neke klasične, što je super jer nam samo jedna vrsta glazbe brzo dosadi", priznao je Evan Hathaway i dodao da dečki svakog tjedna vježbaju i do deset sati. Njihovi su nastupi i vizualno zanimljivi. Ryan Fish studira ples i glavni je koreograf u zboru. Najčešće koreografije nastanu sasvim slučajno. Na probama netko stalno koristi isti pokret pa to iskoriste za koreografiju. Nekima je lako kombinirati fakultet i vježbe jer većina studira nešto povezano s glazbom. No nekolicina njih koji studiraju ekonomiju i medicinu imaju problema jer profesori nisu toliko susretljivi. Mnogi žele nastaviti svoju karijeru u glazbenom svijetu. Seven Converse, primjerice, želi postati glazbeni producent i nedavno se počeo baviti snimanjem i produciranjem glazbe. Vidi se kako se ovi simpatični dečki odlično slažu, a to se odražava na njihove nastupe. Jake Luther rekao nam je kako su neki cimeri, a dosta se druže izvan fakultetskih obveza i proba.

Kockice na cestama

"Mi smo jednostavno kao jedna velika obitelj", veselo nam je rekao Jake. Ovaj zbor nastupao je i u američku showu "The Sing Off" gdje se natječu upravo zborovi. Osnovani su 1999., od tad su izdali šest studijskih albuma, a nastupali su s Kid Cudijem i Boyz 2 Men.

Njihov nastup pohvalili su i dečki iz benda Maroon 5, a nadaju se da će uspjeti oduševiti i hrvatsku publiku. Ovo im je prvo putovanje izvan SAD-a, a Hrvatska im se, kaže, jako sviđa jer se osjećaju kao da nisu ni otišli iz Oregona. Naime, Zagreb ih jako podsjeća na rodni kraj. Razlike su najočitije u karakteru ljudi, u Hrvatskoj su im svi slični, za razliku od američkog melting pota. Dečki su se dobro nasmijali na sitnicu koju je primijetio Elijah Rios.

"Sve je jako lijepo, od arhitekture do zelenila, ali i kockica na cestama, tog nema u nas", komentirao je Elijah.

28. travanj 2024 21:27