StoryEditor

NEMA ODMORA Sportaši i kod kuće moraju trenirati kao da nema pandemije

Autor:
Global.
16/04/2020 u 10:46 h
Pandemija koronavirusa prekinula je gotovo sva sportska natjecanja diljem svijeta, a sportašima onemogućila održavanje redovnih treninga i natjecanja. Iako nisu u mogućnosti održavati svoje redovne treninge, sportaši moraju pronaći način kako održati kondiciju i pripremiti se za eventualni nastavak sportske sezone. Stručni razred za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja dao je sportašima nekoliko smjernica koje će im pomoći pri održavanju kondicije i motivacije za vježbanjem.

Kontakt sa suigračima

"Sportaši trebaju redoviti raditi treninge kao i u ona vremena kada je bilo moguće ići u teretanu, dvoranu i igralište. Uz pomoć trenera, suigrača, prijatelja,YouTubea i društvenih mreža trebaju osmisliti treninge kojih će se svakodnevno pridržavati. Potrebno je organizirati si svaki dan, stvoriti dnevnu rutinu i odrediti ciljeve. Također, dobro je ostati u kontaktu sa suigračima ili ostalim sportašima, trenerima i prijateljima u cilju podrške, empatije i izmjene iskustava", ističu. "Vježbam svaki dan po programu te uključujem vježbe s elastičnom trakom. Trudim se svaki dan vježbati drugi dio tijela. Jedan dan radim prsa, jedan dan leđa, jedan dan ruke. Također, bicikliram barem dva do tri puta dnevno po četrdesetak kilometara. Uz to, svaki dan šećem i trudim se proći barem deset kilometara", rekao je Tin Prelec, nogometaš Nogometnog kluba Bubamara Prečko. Dodao je da jedva čeka nastavak nogometne sezone te se nada da će uskoro vratiti nogometnim terenima.
"Prestanak treniranja u trajanju od  četiri do 12 tjedana ima značajan negativan utjecaj na organizam, posebice na indikatore tjelesne spremnosti i zdravlja sportaša i rekreativaca", ističe Goran Marković, redoviti profesor Kineziološkog fakulteta
Mnogi klubovi odlučili su na svojim društvenim mrežama objavljivati kako odraditi kućni trening, ali i savjete stručnjaka o novonastaloj situaciji i prilagodbi sportaša na nju. Tako je GNK Dinamo objavio vježbe kondicijske trenerice nogometne škole Dinamo Tamare Despot, ali i savjete psihologinje Sandre Šućurovići. Dr. Goran Marković, redoviti profesor Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, na svome je Facebook profilu objavio savjete o važnosti tjelovježbe u doba koronavirusa.

Pomaže i joga

"Prestanak treniranja u trajanju od  četiri do 12 tjedana ima značajan negativan utjecaj na organizam, posebice na indikatore tjelesne spremnosti i zdravlja sportaša i rekreativaca. Nadalje, redovito tjelesno vježbanje ima značajan protuupalni učinak na organizam čovjeka, što može utjecati na smanjenje rizika nastanka kronično nezaraznih bolesti, posebice kardio-metaboličkih oboljenja", istaknuo je Marković. Ponudio je i tri savjeta sportašima. "Usprkos privremenoj zabrani posjećivanja sportskih, rekreativnih i fitness centara, trebamo nastaviti s tjelovježbom i u ovom turbulentnom razdoblju. Uvažavajući vlastito stanje treniranosti i trenažno iskustvo, optimalno bi bilo da u narednom razdoblju vježbamo umjerenim intenzitetom i trajanjem do 60 minuta, barem svaki drugi dan. Prakticiranje joge također ima pozitivan učinak na imunološki sustav čovjeka, stoga, ako ste obučeni od strane kvalificiranog instruktora joge, svakako i to uključite u svakodnevni život", napisao je Marković.
28. travanj 2024 23:02