StoryEditor

APPOTEKA Gestikulator - digitalni prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika

Platforma je ove godine osvojila prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a njezini su kreatori nagrađeni i Rektorovom nagradom za 2021./2022.

Autor:
Inka Rutić
22/11/2022 u 17:17 h
<p>Studenti FER-a Lovro Krčelić i Nikola Tomažin</p>
Studenti FER-a Lovro Krčelić i Nikola TomažinPRIVATNA ARHIVA

Potaknuti time da nedostaje prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nikola Tomažin i Lovro Krčelić osmislili su platformu za interaktivno učenje hrvatskog znakovnog jezika – Gestikulator.

"Razmišljao sam kako bi bilo korisno znati znakovni jezik, makar osnove, pa mi je majka rekla 'ajde ti si FER-ovac, napravi nešto za to'", rekao je Nikola.

Suosnivač platforme, Lovro, naveo je da je njega na taj angažman navela zainteresiranost za područje umjetne inteligencije koja se bavi detekcijom i obradom elemenata sa slike ili videa. Zato je počeo razvijati aplikaciju koja bi s pomoću kamere detektirala geste hrvatskog znakovnog jezika te bi poslije na temelju prikupljenih podataka izgradila cijelu platformu za učenje.

Rad na platformi bio im je otežan zbog obveza na fakultetu, stoga im je pomogla studentica Studija dizajna Bruna Krčelić. Bilo je potrebno odrediti boju, ikone, logotip, ali i font koji projicira željene poruke. Narančastu boju izabrali su kao identitet platforme jer predstavlja sreću i ushićenje, a stvorili su i logotip koji odražava slovo G u znakovnom jeziku te ujedno označava i prvo slovo imena aplikacije.

Za realizaciju im je trebalo mjesec dana, a projekt bi u budućnosti voljeli proširiti i na promociju tečajeva hrvatskog znakovnog jezika kao i razvoj mobilne aplikacije. Prvotna ideja bila je prenošenje osnova znakovnog jezika pa se platforma sastoji od nekoliko dijelova, uključujući kvizove, izazove te natjecanje s prijateljima. Platforma je ove godine osvojila prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development, a njezini su kreatori nagrađeni i Rektorovom nagradom za 2021./2022.

26. travanj 2024 12:45