StoryEditor

KAD VOZIŠ - VOZI! Mobitel za volanom koristi čak 90 posto Hrvata!

‘Iako sam imala blagu prometnu nesreću zbog tipkanja na mobitel, nisam ga prestala koristiti u vožnji, ali sada to radim rjeđe‘, priznaje Nika, studentica FKIT-a
Autor:
Tekst: Robert Medvedec
08/12/2018 u 20:53 h
Ilustracija za mobitel u autu
Ilustracija za mobitel u autu

Prema posljednjim istraživanjima, mobitel u prosjeku koristimo više od tri sata na dan. Iako uglavnom predstavljaju alat bez kojeg ne možemo i koji uvelike pomaže u mnogim stvarima, većina Hrvata koristi mobitel upravo tijekom vožnje.

U sklopu kampanje Dan bez mobitela u prometu Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u suradnji s nekoliko ministarstava te Fakultetom prometnih znanosti (FPZ) provela je istraživanje o korištenju mobitela u prometu. Statistički podaci pomalo su alarmantni – čak 90 posto vozača, 50 posto pješaka i 33 posto biciklista aktivno koristi mobitel tijekom sudjelovanja u prometu.

U naumu da se pokaže koliko zapravo mobitel utječe na sudionike u prometu predstavljena je i publikacija "Mobitel – skriveni ubojica na cesti". Nizom situacija i testova utvrđeno je da njegovo korištenje za volanom znatno produljuje vrijeme reakcije vozača.

Dok je prosječno vrijeme reakcije 0,6 sekundi, ono se penje na 1,5 sekundu tijekom razgovora te 2,7 sekundi tijekom slanja poruka, što je najčešće u mladih vozača. Time je mobitel proglašen "smetnjom broj jedan" u prometu, te četvrtim ubojicom na cesti. Ni studenti vozači ne mogu skriti da su podložni lošim navikama.

"U samim počecima kao vozač uopće nisam koristio mobitel, ali kako mi je iskustvo za volanom raslo, tako se povećao i broj poslanih poruka tijekom vožnje", priznao je Dominik s Kineziološkog fakulteta. Nika s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije rekla je pak da je čak imala i prometnu nesreću zbog tipkanja na mobitel, ali da ga svejedno nije prestala koristiti tijekom vožnje, iako to čini rjeđe.

Dok je prosječno vrijeme reakcije 0,6 sekundi, ono se penje na 1,5 sekundu tijekom razgovora te 2,7 sekundi tijekom slanja poruka, što je najčešće u mladih vozača

"Zavod za informacijsko komunikacijski promet više se godina bavi istraživanjem negativnosti primjene mobitela u raznim okruženjima, pa tako i u vožnji", nadodao je suradnik Zavoda za prometno-tehnička vještačenja FPZ-a Dragan Peraković.

Unatoč tome, statistika u prometu ipak nije toliko crna. Smrtno stradalih na cestama u Hrvatskoj upola je manje u posljednjih deset godina te se osjeća blago smanjivanje tog broja svake godine. Cilj publikacije, kao i cijele konferencije, bio je potaknuti mlade ljude, koji su najveći korisnici mobilnih uređaja u prometu, ali i sve ostale da svoje mobilne uređaje ne koriste tijekom vožnje i tako povećaju sigurnost sebe iS ostalih u prometu.

MUP u suradnji s mnogim drugim suradnicima broj takvih i sličnih projekata svake godine povećava, a rezultati toga zasad su vrlo pozitivni. Na vozačima je samo da dobro razmisle je li jedna poslana poruka vrijedna nekoliko života.

29. travanj 2024 08:58