StoryEditor

TEHNO-NADMETANJE Profesionalci će uvijek dati prednost ‘pravom fotiću‘

Mnogi proizvođači mobitela neko su se vrijeme nadmetali u količini megapiksela, da bi zatim ta utrka izgubila smisao pa se počelo voditi računa o usavršavanju algoritama, odnosno softveru
Autor:
Global.
23/04/2019 u 06:16 h
Kamere na mobitelima razvijene su do savršenstva, ali profesionalna oprema i dalje je tražena
Kamere na mobitelima razvijene su do savršenstva, ali profesionalna oprema i dalje je traženaPIXABAY

Pametni telefoni ne samo da su potpuno promijenili mnoge industrijske grane nego ih već neko vrijeme oblikuju. Kao važan kriterij pri odabiru mobilnog uređaja nameće se kvaliteta kamere, a ohrabreni odličnim prodajnim rezultatima, proizvođači su počeli ulagati velike iznose u razvoj upravo tog segmenta.

Mnogi proizvođači mobitela neko su se vrijeme nadmetali u količini megapiksela, što je dugo bio gotovo pa jedini kriterij kvalitete, da bi zatim ta utrka izgubila smisao pa se počelo voditi računa o usavršavanju algoritama, odnosno softveru.

Kamere u "pametnim" telefonima s vremenom postajale su sve manje i moćnije. S druge strane, proizvođači kamera i fotoaparata živjeli su u nekom drugom svijetu jer kamere na mobitelima još nisu predstavljale realnu opasnost za njihovo poslovanje. Na raspolaganju su, s jedne strane, imali profesionalnu klijentelu, koju imaju i danas, ali i prilično široko tržište kompaktnih fotoaparata, onih bez mogućnosti izmjene objektiva i s mnogim drugim ograničenjima.

‘Smatram da su proizvođači mobitela ušli u žestoku utrku i da pariraju proizvođačima profesionalnih fotoaparata. Ono što ljude dosta privlači je i praktičnost‘, rekao je mladi bloger Sven Bulava

"Kako su fotografija i snimanje videa dio moje svakodnevice jako mi je važno da mobilni uređaj koji koristim ima odličnu kameru čije performanse zadovoljavaju potrebe posla kojim se bavim. Uređaj koji posjedujem daje izvrsne rezultate i kamera je dovoljno dobra da i dalje mogu koristiti alate za obradu fotografije, a rezultat će i dalje biti dobar", istaknuo je mladi bloger i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sven Bulava.

Dodao je da će, kada je riječ o nekom ozbiljnijem projektu, ipak uvijek izabrati svoju profesionalnu opremu jer smatra da će kvalitetni i profesionalni fotoaparati uvijek biti za nijansu bolji u nekim detaljima koji možda u postprodukciji olakšavaju cijeli proces dostave finalnog proizvoda nego što je to slika ili video koji mogu proizvesti s mobilnim uređajem.

"Neovisno o tome, smatram da su proizvođači mobitela ušli u žestoku konkurenciju i da pariraju proizvođačima profesionalnih fotoaparata. Ono što ljude dosta privlači je i praktičnost, odnosno to što u jednom tako malom uređaju mogu dobiti dosta dobru čak nekad i bolju kvalitetu fotografije ili videa od nekih kamera koje su trenutačno na tržištu", nastavio je Bulava.

Ipak, zaključuje, nešto profesionalnija oprema (full frame DSLR fotoaparatima ili fotoaparatima punog kadra), uvijek će imati tu neku prednost i, prema njegovu mišljenju, većini fotografa biti prvi izbor.

29. travanj 2024 13:09