StoryEditor

WEB 3 Novo razdoblje interneta usmjereno na korisnike i decentralizaciju sadržaja

‘Zovemo ga i semantički web jer je zamišljen kao inteligentni, autonomni i otvoreni internet koji koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje‘, kaže Marin Pavelić iz Netokracije

21/01/2023 u 19:16 h
14301
PIXABAY

Ako ste sami krenuli googlati pojam Web 3, vjerojatno ste naišli na niz kompliciranih definicija i objašnjenja pa na kraju još manje razumjeli nego kada ste započeli svoje istraživanje. Zato vam donosimo mali vodič glavnih pojmova vezanih uz Web 3 te  što on znači za budućnost interneta.

Iako ne postoji službena definicija za Web 3, on se može objasniti kao nova generacija web tehnologije, odnosno, krovni naziv za budućnost koja će uključivati koncepte kao što su decentralizacija, blockchain tehnologija, ekonomija temeljan na tokenima, umjetna inteligencija i slično.

Cilj je decentralizacija

Prije Weba 3.0, koji je pred nama, internet je prošao kroz dvije faze, Web 1.0 i Web 2.0. Prva generacija interneta ili Web 1.0 koristio se od 90-ih pa do 2004. godine. Web 1.0 poznat je i kao web "samo za čitanje", jer su korisnici mogli samo konzumirati sadržaj bez ikakvog doprinosa.

"Web 1 možemo zamisliti kao najobičniju oglasnu ploču. Govorimo o mjestu gdje možete pronaći informacije, ali ih samo čitati", objašnjava Marin Pavelić iz Netokracije, portala koji se bavi temama iz svijeta tehnologije.

image

Evolucija Weba: Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0

LUCIJA MIJAN

Oko 2004. godine počeo je Web 2.0, u čijoj eri smo i danas. Na njegov razvoj prvenstveno su utjecali potrošači koji su željeli web koji bi im omogućio formiranje vlastitih digitalnih identiteta. On dobiva titulu interneta "čitaj-piši", jer omogućuje korisnicima generiranje vlastitog sadržaja te razmjenu i komunikaciju s drugima. Veliki aspekt Weba 2 su i društveni mreže, kaže Pavelić, koje su omogućile paricipaciju i interakaciju velikog broja ljudi.

No Web 2 ima i svoje probleme, a prema mnogim korisnicima, najveći među njima je centraliziranost sadržaja. U centraliziranoj mreži, središnji poslužitelj upravlja glavnim funkcijama obrade podataka i samim time upravlja mrežom. Dakle, jedan poslužitelj, obično tehnološki gigant poput Googlea, Facebooka ili Amazona, je odgovoran za pohranu svih podataka i pokretanje procesa na mreži. Upravo zbog takvih nedostataka javlja se potreba za Webom 3 koji teži k tome da se internet u potpunosti decentralizira.

Internet of things

U Web 3 tehnologiji pojedinci više ne bi trebali ovisiti o tehnološkim gigantima, već bi bili vlasnici svojeg sadržaja, s toga bi ova nova era nosila naziv "čitaj-piši-posjeduj". Decentraliziranu digitalnu mrežu ne kontrolira središnje tijelo već je kontrola raspoređena među korisnicima. Sve će se pohranjivati na više lokacije i samim time će korisnik sam odlučivati gdje i kako će se njegovi podatci upotrebljavati.

"Web 3 još zovemo i semantički web koji jer je zamišljen kao inteligentni, autonomni i otvoreni internet koji koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje", dodaje Pavelić.

'Osobno ne vidim potrebu za uvođenjem baš svega što Web 3 može ponuditi, ali ono što mi se najviše sviđa je definitivno veća razina sigurnosti', objašnjava Pavelić

Web 3 verzija je interneta koja će koristiti peer-to-peer (P2P) tehnologije poput blockchaina, softvera otvorenog koda i virtualnu stvarnost. Odnosno oslanjat će se na prethodnike Web 1 i Web 2 kombinirajući njihove najbolje elemente. Poanta je da bi korisnici trebali moći kontrolirati svoje vlastite podatke, a sve aktivnosti na webu će biti pohranjene na blockchainu.

Blockchain je zapravo sustav bilježenja informacija na takav način da je teško ili čak nemoguće prevariti sustav jer se svaka transakcija duplicira i distribuira kroz cijelu mrežu računalnih sustav. Samim time ključan je aspekt za cijeli Web 3 te mu doprinosi na više načina, a jedan od možda najzanimljivijih je mogućnost stvaranja kriptovaluta te njihovog korištenja za plaćanje.

Pomoć umjetne inteligencije

Već postoji nekoliko primjera Weba 3 koji aktivno napreduju, pa su tako neki od onih koji ostvaruju najveće prihode Coinbase, Global, Binance, Polygon Technology i Helium Systems. Mnoge od ovih mreža i platformi već sada prodaju kriptovalute te NFT-ijeve.

"Osobno ne vidim potrebu za uvođenjem baš svega što Web 3 može ponuditi, ali ono što mi se najviše sviđa je definitivno veća razina sigurnosti", objašnjava Pavelić. Web 3 trebao bi isključiti posrednike, poput Facebooka, i samim time onemogućiti daljnje širenje vaših podataka.

Blockchain je ključan aspekt za cijeli Web 3 te mu doprinosi na više načina, a jedan od možda najzanimljivijih je mogućnost stvaranja kriptovaluta

Osim vlasništva nad podatcima i povećane privatnosti, prednost će biti i neograničeni pristup informacijama. Najveći problem trenutno je povjerenje korisnika, kaže Pavelić, a i nepredvidivost kriptovaluta ne pomaže. Osim toga rudarenje kriptovaluta izrazito troši električnu energiju što nikako ne ide u korist sve gorem ekološkom stanju u svijetu.

Web 3 još dodatno potpomognut i umjetnom inteligencijom mogao bi utjecati na sva područja naših života. Osim što će ova nova era tehnologije utjecati na niz industrija poput bankarstva i financija, nekretnina, zdravstva i oglašavanja, vidjet ćemo učinke i u svakodnevnom životu.

25. travanj 2024 21:21